Evenimentul zilei

Dum12152019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Monden Panorama Obiceiuri și tradiții bizare de Crăciun în lume!

Obiceiuri și tradiții bizare de Crăciun în lume!

25 Decembrie 2018 - 

Crăciunul înseamnă sărbătoare, oferire şi primire de cadouri, colinde şi mese bogate cu sarmale, cozonac, budincă cu răvașe, atârnarea şosetelor roşii, lăsarea prajiturelor şi a laptelui pe masă pentru a-i cinsti pe Moş Crăciun şi pe renii săi, deschiderea cadourilor sub brad şi distracţia alături de membrii familiei şi a prietenilor.

Sau cel puţin asta înseamnă pentru cei mai mulţi dintre noi. Însă în alte părţi ale lumii întâlnim tradiţii ciudate şi bizare, ori măcar pentru noi par aşa.

Împodobirea bananului (India)

În India, numai 2,5% din populaţie este creştină. Creştinii de aici oferă cadouri şi au masă încărcată cu bunătăţi că şi în restul lumii, însă din cauza că în India nu se găsesc brazi ori pini pentru a fi decoraţi, de obicei, împodobesc un banan sau un mango. De asemenea, frunzele acestor pomi sunt folosite pentru decorarea caselor.

Aruncă pantoful şi te căsătoreşti (în Cehia şi Slovacia)

Dacă nu doreşti să petreci încă un Crăciun singură atunci încearcă asta: stai cu spatele la uşa şi aruncă pantoful peste umăr chiar în ziua naşterii Domnului! Dacă pantoful aterizează cu vârful către uşa… felicitări… te vei căsători în curând! Însă nu ştii cât va trece până să îl întâlneşti pe Făt Frumos.

Kentucky Fried Christmas (Japonia)

Aşa cum în România porcul nu poate lipsi de pe masă, pentru japonezi asta înseamnă o masă la celebrul Colonel. Încă de la începutul intrării sale pe piaţă niponă, în urmă cu peste 40 de ani, în mintea japonezilor KFC a fost asociat cu Crăciunul, tradiţia trecând de la o generaţie la altă. Mai mult de 240.000 de strips sunt vândute în timpul sărbătorii Naşterii Domnului.

Prăjituri de Crăciun (Japonia)

Un alt aliment asociat în Japonia cu Crăciunul este prăjitură de Crăciun. Aceste dulciuri făcute din smântână, ciocolată şi căpşuni sunt comandate cu câteva luni înainte de sărbătoare şi sunt mâncate în Ajunul Crăciunului. Orice prăjitură care nu este vândută după 25 este nedorită. Tocmai de aceea, femeile japoneze singure care au peste 25 de ani se numesc prăjiturele de Crăciun.

Amintirea de Crăciun

În noaptea de Ajun, familiile din Finlanda merg la mormintele strămoşilor unde duc lumânări aprinse în memoria celor decedaţi. Chiar şi cei care nu au rude îngropate în apropiere merg la cel mai aproape cimitir pentru a depune lumânări în onoarea celor apropiaţi lor, care au dispărut dintre cei vii şi se odihnesc în alte morminte. Tocmai de aceea, în Finlanda, în Ajun cimitirele sunt luminate.

De asemenea, pe mese sunt lăsate bucate, iar membrii familiilor dorm pe jos lăsând paturile goale, asfel încât morţii care îi vizitează să aibă o masă bună şi un loc în care să se odihnească.

Crăciun pe role (Venezuela)

În capitală ţării, Caracas, în noaptea de Ajun, înainte de a se bagă în pat copiii îşi leagă de degetul mare al piciorului un siret al cărui capăt este lăsat să atârne afară, pe fereastră. Partea amuzantă este că în dimineaţă zilei Naşterii Domnul străzile sunt închise pentru maşini (până la ora 8:00 a.m.) pentru cei care vor să ajungă la Biserica pe role.

Lasă capra să trăiască până după Crăciun (Suedia)

În 1866, o statuie ce reprezintă o capra de 13 metri a fost ridicată în piaţă oraşului Gavle. În noaptea de Ajun, la 12 p.m., monumentul a fost incendiat. An de an, statuia era ridicată, iar vandalii încercau să-i dea foc. Până în 2011, capra a fost mistuită de flăcări de 25 de ori. Incendierea caprei din Gavle s-a întâmplat de atâtea ori încât acum casele de pariuri de oferă cote pentru supravieţuirea statuii.

Un Crăciun cu păienjeni (Ucraina)

În loc de ornamente şi beteală, brazii de Crăciun în Ucraina sunt acoperiţi cu păienjeni artificiali şi pânzele lor. Potrivit folclorului local, a fost odată o femeie săracă ce nu îşi permitea să-şi decoreze bradul de Crăciun. Însă în dimineaţă următoare copiii ei s-au trezit şi au văzut că pomul lor era acoperit cu pânze de păianjen, iar în clipă în care prima rază de lumina a zilei de Crăciun le-a atins pânzele s-au transformat în aur şi argint, iar familia amărâtă n-a mai fost niciodată nevoită să trăiască de azi pe mâine. Tocmai de aceea, ucrainienii cred că aduce noroc să vadă o pânză de păianjen în dimineaţă de Crăciun.

Saună de Crăciun (Finlanda)

Cele mai multe familii finlandeze au propriile saune întrucât cred că acolo trăieşte un elf care îi protejează. Şi, în fiecare Ajun al Crăciunului, oamenii merg la saună persoanală şi se bucură de o experienţă fierbinte. După lăsarea întunericului, totuşi, locul este lăsat spiritelor strămoşilor.

Şosetele de Crăciun (Filipine)

Crăciunul este o sărbătoare imensă în Filipine unde 80% din populaţie este creştină. Sărbătorile se încheie la finalul lunii Ianuarie. Copiii îşi lasă ciorapii proaspăt spălaţi şi pantofii curaţi pe pervarzul ferestrelor pentru că cei trei magi să le lase daruri când trec pe la casele lor.

Budincă şi dorinţe (Marea Britanie)

Budincă este servită în ziua de Crăciun, însă ne interesează modul în care este preparată. Fiecare membru al familiei (şi în special copiii) trebuie să mestece compoziţia în sensul acelor de ceasornic în timp ce-şi pun o dorinţa. Alte tradiţii includ punerea în budincă a unei monede care aducea prosperitate şi noroc găsitorului.

Codul poştal al lui Moş Crăciun [H0H 0H0]

Unde îi poţi scrie lui Moş Crăciun? La polul Nord? De fapt, Moşul are propriul sau cod poştal [H0H 0H0] şi este în Canada unde codurile numerice poştale sunt alfanumerice.

În ultimii 30 de ani voluntarii poştei Canadiene îl ajută pe Moş Crăciun să răspundă (într-o mulţime de limbi inclusiv în alfabetul Braille) la milioane de scrisori (în fiecare an) de la copiii din întreagă lume.

Lasă un comentariu