Evenimentul zilei

Mie08122020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Monden Panorama LA CEAS DE RĂSCRUCE. Iana Matei, femeia care salvează tinere din mâinile traficanților de oameni

LA CEAS DE RĂSCRUCE. Iana Matei, femeia care salvează tinere din mâinile traficanților de oameni

29 Iunie 2020 - 

„Ţările din Europa de Est au devenit principalele exportatoare de fete în Uniunea Europeană. Conform puţinelor studii pe care le avem, în prezent 300.000 de femei se prostituează în Vest. Cât despre numărul celor care sunt vândute… Toate acestea se petrec sub ochii noştri, pe străzile noastre, în barurile noastre, în parcările oraşelor noastre. Oficial, autorităţile, reprezentanţii legii, politicienii se plâng. În realitate, procesele intentate traficanţilor de persoane sunt rarisime. Îmi dedic viaţa tuturor acestor fete care au cunoscut infernul, pentru a le asigura un loc unde să se refugieze dacă reuşesc să fugă. Dacă noi nu le ajutăm, atunci cine?” 

Iana Matei este coordonatoarea Reaching Out, singura asociaţie autorizată în România să se ocupe de recuperarea şi protecţia victimelor adolescente ale sclaviei sexuale. 

Media

Deşi Departamentul de stat al SUA consemnează în Raportul privind traficul de persoane 2020 că Guvernul României nu îndeplineşte standardele minime în ceea ce priveşte eliminarea traficului de persoane, autorităţile din Argeş vor să închidă centrul Ianei Matei, cea care a salvat până acum 600 de minore din mâinile traficanţilor de persoane. Centrul funcţionează din 1999, iar Iana Matei a fost premiată de Departamentul de Stat şi Camera Lorzilor.

Iana Matei a fost declarată în 2006 „Eroul anului” chiar de către Departamentul de Stat al SUA pentru lupta ei constantă împotriva traficului de fiinţe umane, fiind recompensată în 2007 cu „Premiul pentru Abolirea Sclaviei” decernat de Camera Lorzilor din Marea Britanie. În 2010 a fost desemnată “Europeanul anului” de către Reader’s Digest, pentru salvarea a sute de minore de la prostituţie forţată. Activitatea sa a fost recunoscută, de asemenea, și de publicații renumite precum New York Times și de alte publicații internaționale de renume.

Iana a salvat din 1999, de când a creat centrul pe care îl conduce în Argeş, fete trecute prin traume inimaginabile.

Conform raportului Departamentului de Stat dat publicităţii pe 25 iunie, România rămâne o sursă principală pentru traficul în scopuri sexuale sau prin muncă în Europa, iar copiii reprezintă aproape 50% dintre victimele identificate.

Dacă în momentul acesta, în care apare raportul Departamentul de Stat american, un inspector de la nivel local vrea să îmi închidă centrul... Eu am trimis toate actele necesare, pentru că la fiecare trei ani trebuie să trecem prin procesul de relicenţiere. Actele depuse sunt corecte”, arată Iana Matei.

Acum, în centrul condus de Iana Matei, media victimelor care beneficiază de protecţie şi reabilitare este de 13 ani. ”A fost şi o fată recrutată la 11 ani, o alta vândută la 9 ani. Se merge din ce în ce mai jos ca vârstă. Minorele care în 2007 erau exploatate sexual în apartamentele din România în timp ce autorităţile nu făceau nimic au împlinit 18 ani şi au fost mutate de peşte în Occident”, spune Iana Matei.

LICENŢIATĂ ÎN PSIHOLOGIE de la Universitatea de Tehnologie Curtin, Perth, în Austria

Iana Matei s-a născut în Orăştie, dar a crescut în Piteşti. Iana Matei a plecat din România direct din Piaţa Universităţii. A trecut ilegal frontiera în Serbia, noaptea, doar cu ce avea pe ea, o pereche de jeanşi, o cămaşă şi un hanorac, a stat 15 zile la închisoare, în Zrenjanin, a lucrat apoi ca translator într-un lagăr din Belgrad, a luat azilul politic, şi-a recuperat fiul, cu ajutorul unor prieteni din Banat şi a 100 de dolari, şi, în cele din urmă, a ajuns în Australia. Pentru că avea nevoie de serviciu, dar nimeni nu-i putea asigura o recomandare, Iana a hotărât să se înscrie din nou la şcoală.

A terminat Psihologia la Universitatea de Tehnologie Curtin, Perth, Australia, şi a început să lucreze cu copiii străzii. S-a întors acasă la sfârşitul anilor 1990. Fiul ei, Ştefan, a terminat şcoala la Antipozi şi s-a întors şi el acasă, la Piteşti.

În urmă cu 12 ani, Iana Matei a înfiat două fetiţe, gemene, părăsite în maternitate de mama lor minoră, şi ea o victimă exploatată sexual. În 1998 a plecat în concediu prin Europa şi a rămas două săptămâni în România. Un an mai târziu a hotărât să se întoarcă acasă, creând Reaching Out.

SUTE DE MII DE EURO DE LA ELVEŢIA ŞI GERMANIA, ZERO LEI DE LA ROMÂNIA

Ameninţările la adresa Ianei Matei nu lipsesc: ”Cei mai deştepţi nu acţionează direct, ci prin interpuşi, vor să îmi închidă centrul. Un exemplu: licenţa mea a fost suspendată de cei de la AJPIS Argeş. Voi face o acţiune în instanţă legată de acest abuz. Asta e România, dar eu sunt călită”.

Iana Matei nu a primit vreun leu de la autorităţile din România pentru centrul pe care îl conduce, deşi costurile sunt foarte mari, 120.000 de euro în medie în fiecare an. Finanţarea vine numai din afară. Cei mai mulţi bani vin din proiecte europene. Guvernele Elveţiei şi Germaniei, ca şi OSCE au finanţat centrul condus de Iana Matei în Argeş. ”Guvernul Elveţiei ne-a finanţat doi ani, inclusiv pentru activităţi de dezvoltare personală ale tinerelor din centru. În ultimii patru ani, am fost finanţaţi de fundaţia Velux cu 1,12 milioane euro. Sunt bani pe care eu i-am adus în ţară, din care eu am plătit taxe şi impozite, pentru ca apoi să îmi dea la gioale Guvernul României, iar AJPIS Argeş să vrea să îmi închidă centrul”, spune Iana Matei. Din banii de la fundaţia Velux a fost dezvoltat un business social, o fermă de lavandă, unde fetele învaţă să facă ulei de lavandă, săpun, bucheţele, conform adevarul.ro.

APELUL DISPERAT AL UNEI VICTIME A TAFICANȚILOR DE CARNE VIE 

Statul vrea să închidă singura asociaţie autorizată pentru recuperarea şi protecţia fetelor care cad pradă sclaviei sexuale. Ea, Larisa Butnariu, știe foarte bine ce înseamnă să fii traficată. Luptă din răsputeri, cu toate mijloacele ca acest centru REACHING OUT ROMÂNIA condus de Iana Matei sa nu fie închis (vezi https://youtu.be/kF8x1OqSSnA) . Este gura de aer liber al fetelor care au fost vândute pe câtiva lei traficanților. Într-o țară în care mentalitatea este să nu te bagi în familia altuia, e greu să pretinzi că cineva își va permite să intre în familia mult prea puternică a proxeneților, de multe ori înrudiți și cu polițiști sau procurori.

 Întotdeauna traficantul le va căuta, fiindcă îi dispare sursa de venit, îi scade autoritatea. Dacă o fată reușește și depune mărturie, și celelalte vor fi încurajate să facă la fel. 

Iana Matei: “Traficanții sunt bine organizați și în ultima vreme constat că au și persoane influente care îi ajută și află unde e copila. Iar dacă e la mine, eu știu că am o firmă de pază și protecție care în 20 de ani nu m-a lăsat descoperită niciodată”, explică femeia.

 

Lasă un comentariu