Evenimentul zilei

Mie08152018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Monden Timp liber - TV Totuși nu au fost extratereștri? Cum au construit egiptenii piramidele: Marele mister a fost descifrat!

Totuși nu au fost extratereștri? Cum au construit egiptenii piramidele: Marele mister a fost descifrat!

25 Septembrie 2017 - 

Sute de ani, oamenii s-au întrebat cum a fost posibil ca egiptenii să înalte asemenea monumente.

În anul 2.600 i.e.n, egiptenii au construit Piramidă lui Keops, considerată una dintre Cele Şapte Minuni ale Lumii. Până acum, nimeni nu ştia cum au reuşit egiptenii să transporte blocuri de granit şi calcar de peste două tone, de la mare distanţă. Existau mai multe teorii, însă nimic sigur.

Descoperirea unui papirus şi a unor vestigii arheologice i-a ajutat acum pe istorici să înţeleagă în sfârşit cum a fost posibilă construirea piramidei, având în vedere că tehnologia egipteană nu era foarte avansată la cea vreme.

Arheologii şi-au dat seama că muncitorii din Egiptul antic se foloseau de bărci pentru a transporta pietrele. Cele peste 170.000 de tone de calcar necesare pentru Marea Piramidă au fost transportate de la o carieră de piatră aflată la aproximativ 800 km distanţă. Transportul s-a făcut pe fluviul Nil, cu ajutorul unor bărci din lemn, care erau legate între ele cu funii, scrie Daily Mail.

Printr-un sistem ingenios de canale, aceste bărci erau aduse foarte aproape de baza piramidei, prin urmare, pietrele erau descărcate imediat.

Un papirus descoperit în portul Wadi Al-Jarf a explicat istoricilor cum funcţiona acest sistem de transport şi rolul esenţial pe care îl aveau bărcile. Papirusul a fost scris de Merer, şeful unei echipe de 40 de muncitori care au lucrat la Marea Piramidă. El descrie cum a fost construit monumentul şi cum au fost aduse pietrele de la cariera Tura până la Giza.

Echipa lui Merer a săpat inclusiv canale uriaşe, prin care apa Nilului a fost deviată spre baza piramidei, pentru ca bărcile să poată ajunge la destinaţie.

Astfel, istoricii au lămurit un mare mister: cum a fost adus materialul de construcţie de la distanţe atât de mari? Ei ştiau deja că granitul folosit la piramidele de la Gîza a fost adus de la Aswan, iar calcarul de la cariera Tura.

Arheologul Mark Lehner, care a cercetat şi papirusul scris de Merer, a descoperit sub platoul deşertic de la Giza tuneluri, care indică existenţa în trecut a unor canale de apă. În plus, istoricii ştiu şi cum arătau bărcile de lemn folosite de egipteni. Ei au găsit rămăşiţele unei bărci ceremoniale, lângă piramida lui Keops, care ar fi urmat să fie folosită de faraon în viaţa de apoi.

Noile descoperiri vor fi prezentate în cadrul documentarului „Egypt’s Great Pyramid: The New Evidence”, care va fi difuzat pe postul Channel 4.

Sursa: yoda.ro 

 

Lasă un comentariu