Evenimentul zilei

Lun11192018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Monden Timp liber - TV Nimeni nu se aștepta. Un tablou al lui Leonardo Da Vinci a devenit cel mai scump din istoria omenirii

Nimeni nu se aștepta. Un tablou al lui Leonardo Da Vinci a devenit cel mai scump din istoria omenirii

16 Noiembrie 2017 - 

450 de milioane de dolari - aceasta este suma totală pe care un colecţionar european anonim o va plăti pentru pictura "Salvator Mundi" a lui Leonardo da Vinci. Este cel mai scump tablou vândut vreodată la o licitaţie, cu un preţ dublu faţă de recordul precedent. Iar 50 de milioane de dolari din preţul final reprezintă comisionul casei de licitaţii.

Nimeni nu se aştepta ca tabloul pictat de Leonardo da Vinci acum cinci secole să ajungă la această sumă. Evaluările iniţiale se opriseră la 100 de milioane de dolari. Precentul record pentru o pictură cumpărată la licitaţie era de doar 179 de milioane de dolari, pentru o operă a lui Pablo Picasso.

Tabloul "Salvator Mundi" a fost cândva în colecţia Regelui Charles I al Angliei şi a dispărut timp de câteva secole, timp în care s-a crezut că a fost distrus.

Alan Wintermute - specialist al Casei Christie's: „Salvator Mundi", este Iisus Mântuitorul lumii de către Leonardo da Vinci. Este cel mai mare, cel mai cunoscut pictor care a trăit vreodată. Dar a fost un pictor inconsecvent. Mai sunt doar 15 sau 16 picturi semnate de el care au supravieţuit”, scrie digi24.ro.

De-alungul anilor, pictura a fost modificată, iar valoarea adevărată s-a pierdut. În 1958, pânza modificată a fost cumpărată pentru doar 60 de dolari, a dispărut din nou şi a reapărut în 2005.

Alan Wintermute, specialist al Casei Christie's: „A fost cumpărată de câţiva dealeri de artă foarte deştepţi şi foarte norocoşi, care au început procesul de curăţare, de ştergere a vopselii vechi, până când a apărut măiestria lui Leonardo.”

Înainte de licitaţie, pictura a fost expusă timp de câteva zile la sediul Casei Christie's din New York.

Conor Jordan, vicepreşedinte Christie's: „Cineva a venit la mine şi m-a întrebat unde este tabloul de Leonardo? Este o întrebare care nu mi-a fost adresată niciodată în cariera mea la Christie's.”

Acesta este singura pictură a lui Leonardo da Vinci aflată într-o colecţie privată.

Lasă un comentariu