Evenimentul zilei

Ma01222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Monden Timp liber - TV Curios: Cum se urează „Crăciun fericit!” în fiecare ţară din Europa

Curios: Cum se urează „Crăciun fericit!” în fiecare ţară din Europa

24 Decembrie 2017 - 

„Crăciun fericit!” este urarea pe care toţi o facem atât de natural în fiecare 25 decembrie. Cum îşi urează, însă, ceilalţi europeni cu ocazia sărbătorii Naşterii lui Iisus? Gândul ne învaţă care este urarea tradiţională pentru fiecare ţară de pe bătrânul continent, pentru un Crăciun de poveste.

Fie că este vorba despre „Joyeux Noël!”, cum se spune în Franţa, sau „God jul!”, cum zic norvegienii, dincolo de limbă şi dialecte, cel mai important este ca urarea să vină din suflet.

 Totuşi, lingvistul, matematicianul şi artistul Jakub Marian a realizat pentru The Independent o hartă a urărilor tradiţionale care se fac în fiecare stat din Europa în ziua de 25 decembrie, relatează gandul.info.

Acesta a descoperit şi câteva asemănări în ceea ce priveşte urările din ţări învecinate, citând rădăcini comune ale diverselor limbi, ca de exemplu între cea română şi cea maghiară sau între limba cehă şi cea slovacă. 

 Chiar dacă în România şi în Ungaria se vorbesc limbi complet diferite, cuvintele „karácsony” şi „Crăciun” provin dintr-o rădăcină comună: ori din slavonul „korčiti” ori din latinescul „creātiōnem”.

 Vezi mai jos harta completă cu urările de Crăciun pentru fiecare ţară de pe continent:

Lasă un comentariu