Evenimentul zilei

Dum01202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Monden Timp liber - TV VIDEO// Chipul unei adolescente care a trăit acum 9.000 de ani, reconstituit de cercetători

VIDEO// Chipul unei adolescente care a trăit acum 9.000 de ani, reconstituit de cercetători

23 Ianuarie 2018 - 

Oamenii de știință greci au reconstituit din silicon înfăţişărea unei adolescente care a trăit acum 9.000 de ani, în perioada mezolitică, informează marţi Reuters.

Media

Pe baza analizei oaselor şi dinţilor, adolescenta, botezată Dawn, se crede că ar fi avut între 15 şi 18 ani. Maxilarul proeminent se pare că este legat de un obicei comun în acea perioadă, mestecarea pieii de animal pentru a o face mai moale. Adolescenta avea o privire încruntată.

Întrebat de ce arată încruntată, Manolis Papagrikorakis, specialist în ortodonţie, cel care a realizat reconstrucţia feţei din silicon pornind de la un mulaj din teracotă al capului, a răspuns glumind: „Nu avea cum să nu fie supărată în acele vremuri”.

Cercetătorii cred că e posibil ca Dawn să fi fost anemică şi să fi suferit de scorbut. Din analiza scheletului, a rezultat că este posibil să fi avut probleme la şold şi articulaţii, ceea ce îi îngreuna mişcarea şi ar fi putut contribui la moartea ei.

Descoperită într-o peşteră în 1993, scheletul uman a fost botezat Avgi (cuvânt grecesc care înseamnă „zori”) pentru că a trăit în epoca considerată zorii civilizaţiei.

Dawn este expusă la Muzeul Acropolis din Atena. 

Lasă un comentariu