Evenimentul zilei

Lun12102018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Monden Timp liber - TV Fenomen bizar în Rusia? Ba nu, e unul firesc! Mai ceva ca la Tolstoi sau Dostoievski

Fenomen bizar în Rusia? Ba nu, e unul firesc! Mai ceva ca la Tolstoi sau Dostoievski

06 Februarie 2018 - 

Fenomen ciudat în Rusia: mii de ruși bogați părăsesc orașele și se retrag în zone izolate, pentru a-și duce viața cât mai departe de civilizație. Trăiesc în colibe, mănâncă doar ce cultivă și își cresc copiii în spirit liber. Pentru ei, banii și cariera nu mai au valoare. Mai mult, sunt convinși că în curând vom trăi cu toții că ei. 

Profesori, ingineri, avocați, oameni de afaceri... asta au fost înainte să se mute în sălbăticie. Au avut bani și cariere de invidiat. Dar într-o zi și-au vândut casele, și-au înghețat conturile și s-au retras în sălbăticie pentru a trăi că la începuturile lumii. Rușii au o frază foarte interesantă: „Vozvrașcenie na krughi svoia” („Revenirea la matrice”). Deși Druță a spus-o astfel: „Întoarcerea țărânii în pământ”, fiind vorba de Tolstoi în acel roman.

Rușilor care renunță la roadele civilizației li se mai spune „Noii ruși” (deși inițial așa erau numiți noii îmbogățiți) și numărul lor crește mereu – atât cât să populeze astăzi 200 de sate și că¬tu¬ne, risipite în sălbăticia aspră a Siberiei. Aparent, „Noii ruși” sunt niște ființe ciudate – orășeni bogați și instruiți (mulți milionari și oameni de afaceri), care, sătui de atâta bine, au decis să se refugieze cu întreagă familie la marginea lumii, fără a lua cu ei nimic care să le ușureze traiul sau muncă zilnică. Au venit în grupuri mici sau pe rând, fiecare cu povestea lui de viață, cu îndemnul și căutările personale.

Numărul celor care îl caută pe Dumnezeu în pusti¬etatea pădurilor crește mereu. Nimeni nu trișează când vine de bună voie în Siberia, și nimeni nu vrea să pară ce nu este. În Siberia rezistă doar cei puternici și deciși. Cu toții refuză banii, avantajele energiei electrice și chiar binefacerile medicamentelor, înlocuind totul cu rugăciunea, cu miracolul simplității și al remediilor na¬turiste. Organizează singuri mici spitale și școli, organizează concerte și spectacole culturale, încât ai zice că, împreună, formează o sectă mile¬narista, speriată de multele scenarii catastrofice ale profețiilor nostradamice. 

„Noii ruși” sunt însă ortodocși curați. Au preoți, au biserici, au icoane la care se roagă. De altfel, fiecare nouă așezare nu începe alt¬cumva decât cu o camera de barne închinată lui Dumnezeu și, alături, un bordei săpat direct în pământ.

„Majoritatea prietenilor mei au crezut că mi-am pierdut mințile, dar după patru ani se dovedește că am făcut alegerea corectă. Criza economică ce i-a afectat pe majoritatea oligarhilor este departe de mine. Spre deosebire de ei, eu sunt liber aici. Nu sunt dependent de nimeni și am suficiente resurse pentru a supraviețui", mărturisește Alexei, unul dintre oligarhii care au lăsat averea și orașul deoparte pentru a trăi simplu.

Sursă: Descoperlumea 

 

Lasă un comentariu