Evenimentul zilei

Joi12132018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Monden Timp liber - TV Litera ”n” a fost interzisă în China

Litera ”n” a fost interzisă în China

28 Februarie 2018 - 

După ce China a eliminat limitarea mandatelor pe care le poate avea un președinte, pentru a-l lăsa pe Xi Jinping să fie șef al statului pe viață, Beijingul mai ia o decizie controversată, interzicând litera ”n” pe rețelele sociale, alături de anumite fraze.

Potrivit The Guardian, litera ”n” este, pentru guvernul comunist de la Beijing, intolerabilă, ceea ce a dus la banarea folosirii ei pe internet, în timpul încercărilor de a diminua criticile la adresa președintelui Xi Jinping, după ce a fost eliminat articolul din lege care limita numărul de mandate pe care îl poate avea un șef de stat.

Litera este, probabil, cea mai neobișnuită victimă a războiului dintre Xi Jinping și criticii săi, care au început să distribuie pe internet mesaje împotriva dictatorului.

Într-o postare pe blogul său, expertul Universității din Pennsylvenia Victor Mair, a declarat că cenzura ”a fost aplicată repede și drastic”, după ce ”internetul a fost inundat cu plângeri”, scrie liberatatea.ro.

Printre cuvintele interzise, care conțin litera ”n”, sunt următoarele:

 

– ”Zece mii de ani!” (”万岁”) – modul de a zice ”Să trăiești mult!” în chineză.

– ”Dezacord” (”不同意”)

– ”Xi Zedong” (”习泽东”) – un nume hibrid între actualul șef al statului de la Beijing și fostul dictator Mao Zedong

– ”Fără rușine” (”不要脸”)

– ”Imortalitate” (”长生不老”)

– ”Emigrat” (”移民”)

– ”Cultul personalității” (”个人崇拜”)

Alături de litera ”n”, numele lui Yuan Shikai, un războinic din Dinastia Qing, care a încercat să restaureze monarhia în China și tilurile cărților lui George Orwell – ”Ferma animalelor” și ”1984” – au fost interzese.

Cel mai probabil, autoritățile de la Beijing se tem că litera ”n” poate fi folosită pentru a descrie numărul nelimitat de mandate pe care le poate avea Jinping.

 

Cine este Xi Jinping, cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong până acum

Xi Jinping, președintele Chinei a primit un nou mandat și va conduce țara pentru următorii patru ani. Unul dintre cei mai puternici oameni ai planetei, Xi a intrat în istorie și pentru că este primul loder chinez după Mao Zedong a cărui ideologie politică a fost trecută în constituție.

Xi Jinping a devenit președintele Chinei în 2012, iar de atunci țara a intrat într-o epocă a prosperității economice, dar și a autoritarismului.

El a fost cel care a susținut și promovat eforturile Chinei de a-și consolida poziția de superputere mondială, pornind în același timp o luptă internă împotriva corupției, dar și a libertății de exprimare.

Un strateg politic de excepție Xi Jinping și-a a cultivat o imagine de om foarte puternic, liderul Partidului Comunist Chinez și-a consolidat rapid puterea, reușid să-și impună ideologia atât de mult încât a fost introdusă în Constituție, o onoare rezervată până acum doar lui Mao Zedong.

„Gândirea Xi Jinping” înseamnă că orice contestare adusă președitelui va fi acum privită ca o amenințare la adresa guvernării Partidului Comunist.

 

 

 

Lasă un comentariu