Evenimentul zilei

Joi12132018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Monden Timp liber - TV Video// CUM funcţionează aplicaţiile meteo şi de ce diferă prognozele

Video// CUM funcţionează aplicaţiile meteo şi de ce diferă prognozele

01 Martie 2018 - 

Orice smartphone este livrat cu o aplicație sau un serviciu meteo preinstalat. Ne bazăm pe aceste aplicații pentru a ne organiza zilele care urmează şi încercăm să le găsim pe cele mai precise, dar datele afişate de, să zicem, AccuWeather diferă uneori destul de mult de cele afişate de alte aplicații. 

Media

Acest lucru se întâmplă deoarece aplicaţiile folosesc surse de date meteorologice şi metode de prelucrare a acestora diferite. De exemplu, 1Weather, una dintre cele mai apreciate aplicaţii pe Android, foloseşte informaţii furnizate de compania Weather Decision Technologies Inc. AccuWeather este o companie care colectează şi prelucrează singură datele, apoi le oferă terţilor sau pe diferitele sale platforme: website, aplicaţii sau widgeturi, relatează go4it.ro.

Trebuie reţinut că datele folosite de majoritatea aplicaţiile meteo populare sunt furnizate de două surse principale: sateliţii şi radarele Doppler. Aceste informaţii, dar şi altele - provenite de la staţii meteorologice, dispozitive conectate ale consumatorilor, baloane meteo, voluntari - sunt prelucrate de algoritmi cu ajutorul unor computere puternice, pentru a se face prognoze.

Radarele meteorologice sunt folosite pentru a identifica coordonatele şi deplasarea precipitaţiilor, a se estima tipul acestora (ploaie, zăpadă, grindină etc.) şi a se prognoza poziţia şi intensitatea lor viitoare. Radarele Doppler sunt capabile să detecteze şi mişcarea sistemelor precipitabile.

Unele aplicaţii colectează date şi de pe smartphone-urile pe care sunt instalate, dacă acestea dispun de senzorii necesari.

Multe guverne dispun, de asemenea, de propriile tehnologii avansate. De exemplu, SUA, Germania, Japonia sau Canada deţin supercomputere al căror scop este realizarea de prognoze meteorologice. Aceste date nu sunt, însă, de obicei furnizate direct către aplicaţiile meteo populare, care se bazează pe entităţi private. De aceea prognozele diferă de cele făcute de aplicaţiile pe care utilizatorii de smartphone-uri le folosesc. 

Exemple de aplicaţii şi metodele lor

AccuWeather este una dintre cele mai populare aplicaţii pentru vreme şi este dezvoltată de compania americană cu acelaşi nume, fondată în 1962 de către Joel N. Myers. Serviciul este preinstalat pe multe smartphone-uri de la producători populari. Compania foloseşte propria tehnologie proprietară pentru prognozele meteorologice, numită „AccuWeather Exclusive RealFeel Temperature”. Compania are astăzi 450 de angajaţi, printre care mulţi meteorologi şi programatori.

The Weather Channel este o altă aplicaţie populară, oferită tot de o companie din SUA. Aceasta foloseşte tehnologia proprietară Ultra Local True Point Forecasting, care este, de fapt, un program pentru computer care face prognoze, bazându-se pe date precum cele furnizate de sateliţi, radare Doppler sau staţii meteo. Compania are angajaţi peste 200 de meteorologi.

Weather Bug se bazează pe propriile echipamente pentru a colecta date. Compania operează în SUA peste 2.000 de staţii meteo, dotate cu camere şi senzori. Weather Bug mai are senzori şi pe alte continente, printre care Africa şi America de Sud.

Lasă un comentariu