Evenimentul zilei

Mie01162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Monden Timp liber - TV VIDEO// Calea Lactee se extinde către „vecina sa” cu circa 500 de metri pe secundă

VIDEO// Calea Lactee se extinde către „vecina sa” cu circa 500 de metri pe secundă

03 Aprilie 2018 - 

Calea Lactee îşi măreşte dimensiunile şi se extinde către vecina sa uriaşă, Andromeda, conform concluziilor unui studiu realizat în Spania.

Media

Din fericire, coliziunea cosmică dintre galaxia noastră şi Andromeda nu va avea loc în următorii patru miliarde de ani, informează Press Association, citat de Agerpres. Calea Lactee, o galaxie cu formă spiralată, are deja dimensiuni colosale, cu un diametru de circa 100.000 de ani lumină. În aceasta se află câteva sute de miliarde de stele dintre care Soarele ocupă un loc nesemnificativ, fiind situat în zona unuia dintre braţele mici ale spiralelor.

La marginea corpului principal al galaxiei - discul galactic - se nasc noi stele, din gaz şi praf cosmic. Simulările computerizate sugerează că aceste stele nou apărute vor extinde treptat dimensiunea Căii Lactee.

Pentru a verifica această teorie, oamenii de ştiinţă au analizat galaxii similare cu ajutorul mai multor telescoape de la sol şi spaţiale. Potrivit calculelor, Calea Lactee, ca şi alte galaxii asemănătoare, se extinde cu circa 500 de metri pe secundă.

Se preconizează că peste aproximativ patru miliarde de ani Calea Lactee se va ciocni şi va fuziona cu vecina sa uriaşă, galaxia Andromeda, a precizat Martinez-Lombilla.

În prezent aflată la 2,5 milioane de ani lumină depărtare, galaxia Andromeda este mai mare decât Calea Lactee. La rândul său o galaxie cu formă spiralată, Andromeda are diametrul de circa 110.000 de ani lumină şi conţine aproximativ un trilion de stele, precizează sursa citată.

Lasă un comentariu