Evenimentul zilei

Vi05292020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Monden Timp liber - TV STUDIU// Muzica yoga ascultată înainte de culcare are beneficii asupra inimii

STUDIU// Muzica yoga ascultată înainte de culcare are beneficii asupra inimii

28 August 2018 - 

Ascultarea muzicii yoga înainte de culcare este benefică pentru sănătatea inimii, conform unui studiu efectuat în India, prezentat la congresul Societăţii Europene de Cardiologie desfăşurat în Munchen, citat luni de Press Association, relatează Agerpres.

Cercetarea a descoperit că nivelul de anxietate a scăzut semnificativ în cazul participanţilor expuşi la muzică yoga şi a crescut dacă subiecţii au ascultat muzică pop sau şi-au petrecut timpul în linişte.

De asemenea, participanţii la studiu au prezentat o stare de spirit mai bună după ce au ascultat muzică yoga în comparaţie cu efectele muzicii pop sau ale liniştii.

La cercetare au participat 149 de persoane sănătoase care au luat parte la trei sesiuni desfăşurate timp de mai multe nopţi.

Prima sesiune a constat în ascultarea înainte de culcare a muzicii yoga, relaxantă sau meditativă, iar cea de-a doua în muzică pop cu ritmuri constante. În cea de-a treia sesiune participanţii au stat în linişte.

Pe parcursul fiecărei sesiuni, variabilitatea ritmului cardiac a fost măsurată timp de cinci minute înainte de începerea muzicii sau a perioadei de linişte, timp de zece minute în timpul muzicii sau a perioadei de linişte, dar şi timp de cinci minute după ce muzica se oprea.

În plus, nivelurile de anxietate au fost evaluare înainte şi după fiecare sesiune cu ajutorul scalei de anxietate Goldberg. Nivelul sentimentului pozitiv a fost măsurat subiectiv după fiecare sesiune utilizând o scală vizuală analogică.

Şi alte cercetări au demonstrat anterior efectul benefic al muzicii asupra nivelul de anxietate în cazul pacienţilor cardiaci. Însă, studiile cu privire la efectele muzicii asupra inimii în cazul subiecţilor sănătoşi au produs rezultate inconsecvente, parţial deoarece nu s-a menţionat la ce gen de muzică au fost expuşi participanţii, notează Press Association.

Potrivit dr. Sen, frecvenţa cardiacă suferă modificări ca răspuns la semnalele „luptă sau fugi” sau „odihneşte-te şi digeră”. Aceste stări sunt reglate de sistemele nervoase simpatic şi, respectiv, parasimpatic, care alcătuiesc sistemul nervos autonom.

Dr. Sen a precizat că terapiile holistice, precum muzica, nu pot înlocui medicamentele şi intervenţiile medicale şi trebuie utilizate doar alături de acestea.

Lasă un comentariu