Evenimentul zilei

Ma03262019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Monden România "Zece întâmplări ciudate și-o minune". Un altfel de artist, un om pentru care banii înseamnă mai puțin decât neamul. Cantautorul Florin Chilian, profesor / GALERIE FOTO

"Zece întâmplări ciudate și-o minune". Un altfel de artist, un om pentru care banii înseamnă mai puțin decât neamul. Cantautorul Florin Chilian, profesor / GALERIE FOTO

03 Iulie 2018 - 

Așa cum ne-a obișnuit, artistul Florin Chilian a deschis poarta noilor vremuri și, atât actele de caritate, cât și educația copiilor înseamnă pentru el mai mult decât un concert la care ar câștiga ceva bănuți. Astfel, după ce a răspuns prezent la invitația Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizablități (AMVVD) de a cânta pro bono în spectacolul „Suflet de erou” a plecat cu inima deschisă spre evenimentul caritabil organizat de Victor Ciutacu (jurnalist la Romania TV Exclusiv) pentru salvarea vieții unui copil (Sebi poate pleca liniștit în Germania pentru un transplant - n.r.) și a onorat și invitația organizației Asociatia Liber la Educatie, Cultura si Sport pentru copiii de la școala gimnazială „Sfinții Voievozi” unde a predat, pentru o zi, gramatica muzicală.

"Zece întâmplări ciudate și-o minune" i-au adus împreună pe Florin Chilian și Sorin Tănase la o lecție de Gramatică Muzicală, inițiată de organizația Asociatia Liber la Educatie, Cultura si Sport pentru copiii de la școala gimnazială „Sfinții Voievozi”.

Asociatia Liber la Educatie, Cultura si Sport a dat startul la un nou episod al proiectului non-formal de predare a limbii române, avându-l ca invitat pe Florin Chilian. Versurile faimosului cântec "Zece" au fost supuse analizei gramaticale de către copiii care se pregătesc pentru Evaluarea Națională.

Școala vieții, cea care l-a făcut atât de original din punct de vedere muzical pe Florin Chilian, l-a calificat pe acesta să devină profesor. Artistul s-a dovedit un simpatic dascăl pentru copii Școalii Gimnaziale ”Sfinții Voievozi”, unde a condus o inedită oră de ”gramatică muzicală”.
Proiect non-formal de predare a limbii române prin intermediul muzicii, în care Florin Chilian, ce a adus chitara sa pe post de catalog, a supus versurile popularei sale melodii ”Zece” unei analize gramaticale, lecție predată copiilor ce se pregătesc pentru Evaluarea Națională.

În ora sa, în fața efectivului unei clase care și-a exprimat dorința ca toate cadrele didactice să fie la fel de deschise și prietenoase ca artistul, în calitate de musafir, profesorul Chilian a ținut și o discuție liberă despre cum s-a simțit el ca elev. Florin Chilian l-a avut asistent pe Tănase Sorin de la Vița-de Vie.
Vizita sa în rândul copiilor face parte dintr-un concept al Asociației ”Liber la educație, cultură și sport” în care mai multe vedete au condus câte o oră la clase din şcolile gimnaziale din București. În ultima lună s-au mai întâlnit cu elevi Cornel Ilie de la VUNK, ori Adrian Despot (Vița-de-Vie), scriu cei de la libertatea.ro.
Ora de curs s-a încheiat cu un asalt al micuţilor, care au tăbărât pe Florin Chilian pentru poze necesare completării Facebook-ului fiecăruia.

Amintim că, videoclipul ce însoțește melodia ”Zece” a fost primul ce a atins un million de vizualizări Youtube.

„Zece zile trec absurd de nu știu / Nu știu cum, nu știu pe unde, nu știu”

După spectacolul caritabil al militarilor veterani ai Teatrelor de Operații, Florin Chilian se pregătea de evenimentul organizat de Victor Ciutacu, eveniment tot caritabil, pentru salvarea vieții lui Sebastian, un copil de doar 12 ani.  Sebi, cum îi spun apropiații, băiețelul bolnav de cancer, are un vis: să se opereze, să se vindece și să devină un fotbalist cunoscut.

„Florin Chilian, Victor Ciutacu, Simona Halep, Gică Popescu, Gigi Becali, Gheorghe Hagi, Rafael Nadal au făcut front comun pentru a-l ajuta pe Sebastian. Puțin cu puțin se face mult. E esențial să nu ne gândim doar la noi, la viețile noastre, ci și la cei de lângă noi, mai ales la copiii ce duc lupte mult prea mari pentru vârsta lor. Boala nu te întreabă dacă vrei să o primeşti în casa ta. Ea intră pur şi simplu ca un musafir nepofit. În faţa ei, suntem egali. Sebastian are parte de un început dur în viaţă. A primit un diagnostic care multora le dă fiori doar când aud de el: cancer. În timp ce alţi copii se bucură acum de vacanţă, Sebastian își dorește să se opereze. Nu cere mai mult decât dreptul la viață. Pentru a trăi, are nevoie de bani și, implicit, de ajutorul oamenilor cu suflet mare.
Pentru Sebastian, Victor Ciutacu și-a donat ziua de naștere. S-au strâns 30.000 de euro. Dar lupta continuă. S-a implicat și Becali, care a donat o sumă importantă de bani. Nici Gică Popescu nu s-a lăsat mai prejos.”, scriu cei de la dcnews.ro.

"Eu am să cânt. Pe Ciutacu am zis că-l scot la licitație. Și el a fost de acord. Bine, am încredere în tine, megastare. Toată lumea a zis hai să ajutăm și uite că toată lumea a ajutat. Va fi prezentă vineri seară și familia lui Sebastian", a spus Florin Chilian.

Va fi licitat un autograf al lui Nadal. "Printr-o prietenă foarte bună, Monica Munteanu, ea s-a ocupat. Și am rugat-o să mă ajute și cu un autograf al Simona Halep, care a fost foarte drăguță. Gheară s-a dus la Constanța să ia un tricou de la Hagi pentru eveniment. E absolut senzațional ce se întâmplă. Sper să strângem suficienți bănuți pentru acest copilaș care a dus deja extrem de multe războaie", a declarat artistul la acea vreme.

La zece zile după eveniment Victor Ciutacu a scris pe pagina de facebook: ”Cand eram mai febril in nebunia organizarii evenimentului caritabil pentru Sebastian, primesc un telefon in noapte de la Sorina Pintea. Da, ministrul sanatatii, intrigat(a) ca parintii unui copil bolnav de cancer sunt nevoiti sa stranga bani pentru operatie/tratament. Povestea e lunga, eu o rezum. Eu n-am crezut ca autoritatea statului va face ceva concret, ea mi-a zis ca n-o cunosc. Eu i-am zis ca o declar eroina mea daca sparge birocratia, ea a spus ca vrea sa vada dosrul medical al copilului. Astazi, Sebi poate pleca linistit in Germania. Statul roman si-a adus aminte ca mai are si cetateni cu drepturi. Grosul traramentului va fi suportat, legal, de Ministerul Sanatatii. Care, daca vrea, poate. Iar ministrul citeste aici ce a si auzit in seara asta pe post: Sorina Pintea, esti eroina mea!. Comentariile au început să apară. Unii au felicitat, alții au inceput să comenteze și să „dezgroape morții”.

Două stele, paralele,/Stele, lacrimi înnodate și/ Lumina de la ele/ Pentru tine toate

Oare acum, în al 12-le ceas, nu ar trebui să ne bucurăm de o reușită? De ce trebuie să fim mereu nemulțimiți și să comentăm strâmb la un lucru bun?

Ce a reușit Victor Ciutacu și ministra sănătății este valabil pentru toți copiii români bolnavi de cancer. Un ordin al ministrului Sănătății, Sorina Pintea, aduce vești bune pentru bolnavii care necesită un tratament în străinătate. Au fost modificate procedurile de facilitare a acordării finanțărilor, în special pentru copii. Dorința, vocile, lupta oamenilor care de mai bine de o lună încearcă să facă ceva pentru un copil care are deja prea multe operații, pentru copiii bolnavi ai acestui neam, a avut un efect extraordinar. Astăzi, Evenimentul zilei scrie: Ministrul SĂNĂTĂȚII, veste URIAȘĂ pentru BOLNAVII din România.

O veste bună dintr-un trai plin de amar care se încearcă să fie anesteziată de unii colegi de breaslă. Tot gustul dulce al reușitei se vrea să se transforme în amar. Presa începe să dezbată  tema unui tânăr care n-a mai apucat să facă transplant și a murit. 

„Imediat cum Sorina Pintea a facut ceva bun, i-a venit ranga in dinti: scandal public pe tema tanarului care n-a mai apucat sa faca transplant si a murit. Ma abtin din decenta sa adancesc resorturile reactiei mediatice rapide. E vorba, totusi, de viata si de moarte.”, scrie Vctor Ciutacu pe pagina sa de facebook.

Da, de data asta, Victor Ciutacu are prea multă decență. Cred că reușita lui și a apropiaților lui (cei care și-au dat tot interesul ca Sebi să poată fi operat, să trăiască) este una istorică. Sistemul medical românesc a câștigat puțin prin ordinul ministrului Sănătății, Sorina Pintea. Au fost modificate procedurile de facilitare a acordării finanțărilor, în special pentru copii.

Șapte zâne, toate bune/ Licurici, speranțe-n noapte și/ Piticii din poveste / Pentru tine toate

Oficialul Guvernului a spus că „o discuție de săptămâna trecută mi-a dat de gândit”. Vorbea despre discuția avută cu Victor Ciutacu.

Deci, șansele de a primi bani de la statul român pentru tratament în străinătate, în special pentru bebeluși, au crescut substantial. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la emisiunea „100 de minute”, difuzată de Antena 3, în cadrul căreia a anunțat intrarea în vigoare a unui Ordin prin care au fost modificate procedurile privind trimiterea bolnavilor pentru tratament în străinătate. , scriu cei de la evz.ro.

„Se schimbă mai multe lucruri, spun eu, în bine. Acest ordin nu a mai fost modificat din 2004 și categoric că nu mai răspundea cerințelor actuale. În primul rând, pentru bebeluși, copii cu vârste cuprinse între 0 și 1 an, aceste aprobări pentru copii se pot da direct, doar cu o scrisoare și cu documentele medicale emise de centrul universitar sau de medic. Dosarul vine direct la minister și se aprobă fără nicio problemă. Deja s-au aprobat primele 16 dosare. Ordinul a intrat în vigoare săptămâna trecută. Eu sunt foarte bucuroasă pentru că din aceste dosare majoritatea sunt copii. E un lucru foarte bun că s-a întâmplat asta”, a spus Sorina Pintea.

Zece zile trec absurd de nu știu/ Nu știu cum, nu știu pe unde, nu știu / Zece vieți de-aș sta cu tine/ Tot ar fi puține

„Uite că ceva, ceva s-a mișcat în sistem prin intermediul unui act de caritate. E mai mult decât speram”, spune Florin Chlian într-un comentariu pe facebook. Este satisfacția venită ca răsplată a eforturilor lui. A evenimentelor caritabile pe care niciodată nu a știut să le refuze.  OMUL Florin Chilian a reușit, în ultima lună, să facă-n ce n-au făcut alții în zece ani de viață.

Cât despre cantautorul, artistul Florin Chilian nu avem decât două versuri să-i spunem: „ Zece vieți de-aș sta cu tine/ Tot ar fi puține

 

 

 

Lasă un comentariu