Evenimentul zilei

Joi12052019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Monden România VIDEO // Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi în Comisia LIBE pentru a fi procuror-șef european. „Vă mulțumesc tuturor celor care m-ați susținut”

VIDEO // Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi în Comisia LIBE pentru a fi procuror-șef european. „Vă mulțumesc tuturor celor care m-ați susținut”

27 Februarie 2019 - 

Președintele Comisiei LIBE a anunțat, astăzi, rezultatul: Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi - 26. Ea a fost urmată de candidatul francez, Jean-François Bohnert, cu 22 de voturi, în timp ce germanul Andres Ritter a primit doar un vot, ca și cu o zi înainte, în comisia CONT.

Media

Laura Codruța Kovesi are șanse sporite să fie șefa Parchetului European. Comisia LIBE din Parlamentul European a avut miercuri dimineață întâlnirea coordonatorilor, la ora locală 9:00, iar la ora locală 11:00 (12:00, ora Moldovei) s-a întâlnit în reuniune extraordinară, pentru a vota în privința candidatului pentru postul de procuror-șef al Parchetului European, o instituție nou înființată, ce va începe să funcționeze de anul viitor. Cele mai multe voturi le-a primit Laura Codruța Kovesi: 26.

Ea a fost urmată de candidatul francez, Jean-François Bohnert , cu 22 de voturi, în timp ce germanul Andres Ritter a primit doar un vot, ca și cu o zi înainte, în comisia CONT.

Au fost 50 de voturi exprimate în Comisia pentru justiție și libertăți (LIBE), unul fiind vot alb.

Comisia LIBE are 60 de membri, dar au fost 10 absențe.

Cine ia decizia finală

Dacă cele două comisii, CONT și LIBE, votează candidați diferiți, numele final va rezulta în urma negocierilor dintre președinții celor două comisii. La fel ca în CONT, și în LIBE votul va fi secret.

Propunerea celor două comisii va fi apoi trimisă Conferinţei Preşedinţilor şi preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.

Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu. 

Conform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de şapte ani, care NU poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă.

Ce urmează acum

Cum votul din Comisia LIBE - Laura Codruța Kovesi - coincide cu cel de marți din comisia de control bugetar CONT, acum propunerea comună a celor două comisii este trimisă Conferinţei Preşedinţilor şi preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.

Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.  Conform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de şapte ani, care NU poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă.

„Acum voi trimite o scrisoare domnului preşedinte al conferinţei preşedinţilor, care este rezultatul votului. Pe baza mandatului Conferinţei Preşedinţilor (liderii grupurilor parlamentare - n.r.) voi intra în negocieri cu Consiliul, pentru a ajunge la un acord, de comun acord, pentru numirea noului procuror-şef european. Vă mulţumesc pentru participare”, a anunțat președintele Comisiei LIBE, Claude Moraes.

În acest moment, fosta şefă DNA a României depinde doar de negocierile dintre Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, pentru a prelua această funcţie nou creată.

Următoarea etapă este, astfel, cea a negocierilor, care ar trebui să se finalizeze până la încheierea mandatului actualului Legislativ european, în condițiile în care la sfârșitul lunii mai sunt alegeri pentru alegerea unui nou Parlament European.

Laura Codruţa Kovesi nu a fost propusă de România, aşa cum nici contracandidaţii săi din Franţa şi Germania nu au fost propuşi de ţările lor, ci au aplicat pentru funcţie în nume propriu. Dar, spre deosebire de Laura Codruţa Kovesi, ei au fost puternic susţinuţi de instituţiile naţionale de profil. 

 

 

 

Lasă un comentariu