Evenimentul zilei

Lun09162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Reportaj Îl şteaptă pe Moş Crăciun după gratii

Îl şteaptă pe Moş Crăciun după gratii Recomandat

08 Decembrie 2014 - 

Copii puşcăriilor

A trecut jumătate de an de când la penitenciarul nr. 16 de la Pruncul, trei copii născuți de mame condamnate, au primit taina sfântului botez. Gheorghina, Esmeralda și Constantin sunt deja destul de măricei și acum două zile, părintele Octavian de la bisericuța de pe teritoriul închisorii i-a împărtășit. Nașa Gherghinei, Silvia Baziuc, președinta Fundației comunitare Familia, a mers în vizită cu daruri colorate și dulci. Hăinuțe de iarnă, jucării și produse alimentare au fost oferite cu mult drag. A reușit însă să o vadă doar pe Esmeralda, pentru că finuța ei este internată în spital. Din nefericire, copila de șapte luni a ajuns într-un salon de spital, suferind o gravă arsură, după ce peste ea a căzut un ceainic cu apă clocotindă. Chiar și la spital, copiii cu mame deținute sunt păziți zi și noapte de angajații Departamentului Instituții Penitenciare.

Acum șase luni, Evenimentul Zilei realiza un reportaj de la botez și menționa că acești copii, veniți pe lume după gratii, sunt condamnați din burta mamei. Spuneam și că, deși se bucură de toate drepturile stipulate în toate convențiile internaționale, le este îngrădit dreptul la libertate. Acum, în Casa Mamei, care a fost deschisă în 2009, cu suportul ADRA și a Ambasadei SUA la Chișinău, locuiesc, împreună cu mamele deținute, nouă copii. Cel mai mic a apărut pe lume acum o lună și va sta cu mama până la vârsta de trei ani, după care va pleca să locuiască, în cel mai bun caz, cu familia deținutei. În cel mai rău caz, unii pot ajunge și la case de copii. Ana Dabija, șefa DIP, ne-a declarat anterior că istoria penitenciarelor noastre nu cunoaște vreun caz când vreuna din deținute și-ar fi abandonat copilul. 

Legea nu le interzice să conceapă copii, oriunde s-ar afla

Ina Șuiu, jurist la penitenciarul nr.16 ne-a spus că unele infractoare ajung după gratii fiind deja însărcinate, în timp ce altele concep sarcina în timpul întâlnirilor de lungă durată, pentru că au soți sau iubiți la libertate. Și legea, dacă vine vorba, nu le interzice conceperea pruncilor chiar și cu sentința declarată. Mai mult, unele au acasă și alți copii și puține sunt cele care nasc pentru prima dată cu cătușe la mâini. Toate cheltuielile de venire pe lume, de asistență natală și post-natală, sunt suportate de stat, iar condițiile pe care le au din 2009 sunt din cele mai bune, încât multe femei de la libertate, abandonate de soți cu copiii în brațe le-ar invidia. Poate și asta ar fi o explicație a faptului că deținutele nu își abandonează copiii… Dna jurist ne-a asigurat că nici un copil nu a apărut în urma relațiilor neregulamentare între deținute și angajații instituției penitenciare. 

Și la spital cu pază 

Dacă vreun copil se îmbolnăvește, este internat în spitalele de profil și dacă unul obișnuit este tratat gratis o săptămână, atunci fiii sau fiicele condamnatelor beneficiază de asistență medicală mult mai vastă. Atâta doar că și la spitale, sunt păziți zi și noapte. S-a discutat cândva despre crearea în spitale a unor condiții speciale pentru cei condamnați din burțile mamelor, dar ideea a rămas la nivel de proiect de lege, ne spune dna Șuiu. “Dacă vorbim despre cheltuieli pentru implementarea ideii, ar fi suficient de mari și nu cred că în curând se va realiza”, a subliniat sursa, care ne-a mai comunicat că sunt cazuri când mamele pot solicita instanței de judecată suspendarea pedepsei până la împlinirea copilului a vârstei de opt ani. De altfel, sunt și astfel de excepții, dar e o decizie luată strict de instanța de judecată și totul depinde de gravitatea infracțiunii. DIP-ul este organ executive și nu poate intervene în scutirea de pedeapsă decât cu o caracteristică pozitivă a mamei. Mama Gherghinei a expediat o cerere solicitând suspendarea pedepsei până fata va împlini opt ani, dar i-a fost refuzată. Ea nu este la prima condamnare și acum își ispășește anii pentru furt. Cele mai multe ajung în afara libertății pentru escrocherii, furturi, trafic de persoane și de droguri.

Va veni Moș Crăciun. Dar nu va fi tata…

Vizitele la spital sunt limitate. Dacă vreo rudă dorește să transmită haine sau produse alimentare, e posibil doar prin intermediul pazei. În rest, regulamentul este respectat întru totul. De menționat că nu în toate adeverințele de naștere ale copiilor născuți în pușcărie figurează numele tatălui, de cele mai deseori acest câmp rămânând gol. Este și cazul Esmeraldei, tatăl ei abandobând-o pe mamă și dispărând în lumea mare. 

Despre socializare și implicarea societății civile în viața deținuților se discută tot mai des și, potrivit dnei Dabija, DIP-ul, în comun cu Ministerul Justiției, a demarat mai multe reforme. Copiii de la Casa mamei, împreună cu cei ai colaboratorilor, au vizitat și grădina zoologică, au mers și la teatru de păpuși. De Crăciun, vor fi vizitați de Moș Crăciun și pentru că sunt copii cuminți, vor primi daruri. Anul acesta va fi pregătit un program special pentru ei.

În rest, viața la Penitenciarul nr.16 este una combinată cu tristețe, stări depresive, deși mai rar, invidie, priviri răutăcioase ale unor tinere mame, pe care le-am simțit pe propria-mi piele, cu un control strict la intarea pe teritoriul pușcăriei. A fost verificat fiecare măr din pungă, și asta pentru că moldovenii noștri sunt atât de inventivi, încât pot strecura droguri chir și în scutecele bebelușilor, nemaivorbind de jumări și de murături. 

 

 

Lasă un comentariu