Evenimentul zilei

Lun09162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 56

Back Sunteți aici:Special Reportaj Femeile de afaceri cred că pot mai mult, dar nu sunt lasate!

Femeile de afaceri cred că pot mai mult, dar nu sunt lasate!

11 Decembrie 2014 - 

Se simt subapreciate! Femeile nu sunt prea vizibile în domenii precum cel politic, economic sau de afaceri etc. Ele susțin că se simt într-un fel discriminate. Chiar dacă în ultima perioadă se încearcă să se adopte anumite legi în favoarea reprezentantelor sexului frumos, timpul se cam lungește. 

Un studiu realizat de Confederaţia Naţională a Patronatului pentru anul 2013 arată că femeile din Moldova conduc 27% din afacerile de pe teritoriul ţării. Peste 80 la sută dintre acestea sunt în mediul urban, dintre care mai mult de jumătate a businessului este dezvoltat în capitală. Marți, mai multe femei antreprenoare din Republica Moldova s-au întrunit în cadrul unui forum pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă în derularea afacerilor. Evenimentul a adunat aproximativ 100 de femei investitor.

Pe parcursul unei zile, doamnele cu afaceri și-au împărtăși momentele bune și cele mai dificile din domeniile în care activează. Ele au încercat să spună ce ar fi bine de schimbat, chiar, și la nivel legislativ. „Ar trebui să schimbăm un pic legislaţia, ca să avem mai multe posibilităţi la începutul afacerii, adică a fost foarte greu, din 12 ani, opt ani s-au pierdut, cu prea mare efort s-au obţinut rezultate. Nu ştiu, eu nu am simţit discriminare niciodată, e posibil că femeile nu au curaj aşa ca bărbaţii”, a spus una dintre femeile de afaceri. 

Femeile trebuie susținute!

Cristina Harea, preşedinta Camerei Americane de Comerţ din Moldova este de părere că a venit timpul ca antreprenoriatul feminin să fie susţinut printr-un program naţional, având în vedere dimensiunea de gen, mai ales pentru că în societate, din păcate, mai există stereotipurile că locul femeii nu este în politică și în afaceri, ci acasă, ocupându-se de familie și copii. „Până ajungem să schimbăm mentalitatea şi tradiţia societăţii, cred că e foarte important să aplicăm acele cote, atât de reprezentare în politică, cât şi de reprezentare în business. Din păcate, practica internaţională arată că nu există altă cale, deci până să aştepţi să se reeduce o societate trec mulţi ani”, a declarat Cristina Harea.

La aceste întrevederi importante se încearcă notarea problemelor cu care se confruntă femeile din afaceri. Carmina Vicol, președinta Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova, susține că prin această reuniune femeile nu doresc să concureze cu bărbații, ci vor să obțină susținere, astfel încât, cu ajutorul lor, economia statului ar crește mai repede. „Vrem să fim alături de bărbați. Este foarte important să creăm condiții pentru acele femei care vor să fie antreprenoare. Pentru cele care au anumite vise, să se realizeze ca personalități, pentru cele care vor să-și îmbunătățească bunăstarea familiei sau a comunității”, a menționat Carmina Vicol. 

Angajamente comune

În urma discuțiilor, femeile care au participat la acest forum și-au asumat un angajament, care prevede mai multe activități, între care:

- crearea unui portal unic care să conțină toate resursele și informațiile în domeniul finanțării și susținerii antreprenoriat feminin;

- crearea parteneriatelor/asocierea femeilor antreprenoare după anumite interese;

- susținerea femeilor antreprenoare prin împărtășirea cunoștințelor în gestiunea afacerilor (mentorat, traininguri de la egal la egal, consiliere în atragerea și gestionarea resurselor creditare);

- adoptarea principiilor de abilitare a femeilor, cum ar fi: constituirea structuri de conducere care să asigure egalitatea de gen la nivel înalt, implementarea unor modele de dezvoltare a întreprinderii, a managentului lanțului de aprovizionare, evaluarea și prezentarea către public progresul înregistrat de către companie în asigurarea egalității de gen.

Peste 1 milion de euro oferit programului „Femei în afaceri”

Timp de 3 ani, 90 de companii  şi-au sporit competitivitatea prin intermediul programului „Femeile în Afaceri” sprijinit de către BERD şi Guvernul Suediei . Programul asigură legătura între întreprinderile deținute sau conduse de femei sau companiile în care femeile reprezintă majoritatea angajaților şi consultanții locali, care le ajută să se dezvolte și să devină mai competitive. De la lansarea programului „Femeile în afaceri” în 2011, Suedia a contribuit cu peste un milion de euro la această inițiativă. Până în prezent, BERD a investit circa 900 de milioane de euro în peste 100 de proiecte, fiind cel mai mare investitor instituţional din Moldova. 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu