Evenimentul zilei

Lun09162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 56

Back Sunteți aici:Special Reportaj Primăria vine în ajutorul consumatorilor! Volumul de apăcaldă consumată va fi recalculat

Primăria vine în ajutorul consumatorilor! Volumul de apăcaldă consumată va fi recalculat Recomandat

12 Decembrie 2014 - 

Gata cu plăți mai mari la apa caldă în capitală. După ce zeci de zile s-a discutat despre sumele prea mari care au venit în facturile chișinăuienilor. primarul capitalei, Dorin Chitoacă vine cu replica. Astfel, Primăria municipiului Chişinău informează că ÎM „Infocom” va efectua recalcularea volumului de apă potabilă şi apă caldă menajeră inclus în facturile de plată consumatorilor pentru lunile septembrie - octombrie 2014 în calitate de cotă-parte cu un volum mai mare de 2 m³ pe lună de apartament, până la aprobarea actelor normative pentru implementarea Legii privind serviciul public de alimentare cu apă şi canalizare. În luna octombrie, 76% dintre consumatori au primit facturi exagerate pentru apa caldă.

Cum se va face calcularea volumului de apă consumat?

Potrivit unei dispoziţii a primarului general Dorin Chirtoacă, volumul de apă potalibă şi apă caldă menajeră se va calcula după cum urmează:

a)     pentru consumatorii care notează în facturile de plată consum „zero” m³ se va calcula volumul consumului mediu pentru 3 luni consecutive anterioare;

b)    pentru consumatorii care notează în facturile de plată timp de două şi mai multe luni consecutiv consum „zero” m³, se va calcula volumul mediu de consum pe municipiul Chişinău din luna precedentă;

c)     pentru consumatorii care au instalat echipamente de măsurare a volumului şi nu au indicat consum se va calcula volumul mediu de consum pe municipiul Chişinău din luna precedentă;

d)    în cazul când consumatorul demonstrează consum „zero” m³, gestionarul fondului locativ, la cererea acestuia, va inspecta contoarele şi va întocmi actul de constatare, care va fi prezentat ÎM „Infocom”, pentru efectuarea recalculării la plata serviciului dat.

Facturile la apă caldă identice cu cele la agentul termic

Problema a apărut în vizorul mass-media la sfârșitul lunii noiembrie, atunci când sute de locuitori ai capitalei au primit facturi exagerate pentru consumul de apă caldă. Potrivit consumatorilor, facturile sunt aproape identice ca și cele la agentul termic. Majorările au loc din cauza unei noi legi care a intrat în vigoare pe 14 septembrie și care se referă la consumatorii sistemului centralizat.

Locatarii trebuie să încheie un contract direct cu furnizorul, iar pentru asta trebuie să adune semnături de la toți proprietarii de apartamente din bloc și să facă un demers către Întreprinderea Apă-Canal.

Conducerea ÎM are explicație

Conducerea întreprinderii se apără și spune, că de fapt, aceste acțiuni sunt stipulate exact în legea 303. Astfel, de vină ar fi gestionarii fondului locativ, care în repetate rânduri au introdus în chitanță cifre zero, date ce nu corespund realității. Directorul „Apă-Canal Chișinău”, Constantin Becciev a reiterat că pentru facturile care indicau zero consum, gestionarii fondului locativ au introdus cifre estimative care se bazează pe consumul fiecărui apartament în ultimele 3 luni.

 „Cu părere de rău o mare parte a gestionarilor fondului locativ și cei implicați în proces n-au studiat legea până la capăt. Legea 303 presupune în afară de ceea ce era baza normativă până la 14 septembrie, presupunea că atunci când spunea estimativ un apartament ori altul, acest apartament nu putea fi recalculat ulterior. Legea 303 spune clar că consumul care e pus de gestionarii fondului locativ estimativ, poate fi ulterior recalculat după citirea contoarelor. Cu părere de rău acest lucru nu s-a făcut, s-a luat la cei care au reclamat zero, s-a pus zero și diferența a fost împărțită. De asta s-a primit un decalaj mare”, a declarat Becciev.

Rău-platnic „prins” de mână în timpul verificărilor

Un asemenea caz a fost înregistrat recent, în sectorul Botanica din mun. Chişinău. Vorbim despre proprietarul apartamentului numărul 9, din strada Cetatea Albă, 85. Astfel, ca urmare a unui control de rutină, s-au depistat dispozitive mecanice, care blocau contoarele pentru apa rece şi caldă, iar în rezultatul acestui blocaj, contoarele nu indicau consumul real de apă. Proprietarii au instalat acest dispozitiv de mai mulţi ani, acesta fiind deja parţial uzat. Pentru a nu trezi suspiciuni, lunar, se indica în factură un consum de apă potabilă şi apă fierbinte de circa 2 m3. Astfel, rezultă din calcule că în apartamentul respective, unde locuiesc 4 persoane, iar în municipiul Chişinău consumul mediu lunar de apă potabilă este de circa 3-4 m3 pentru o persoană, la fel şi pentru apa caldă, doar în acest apartament, lunar, se sustrăgeau cel puţin 10-14 m3 de apă potabilă şi tot atâția de apă caldă. 

 

Lasă un comentariu