Evenimentul zilei

Lun09162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 56

Back Sunteți aici:Special Reportaj Spaima focului. Echipament de NASA pentru pompierii moldoveni

Spaima focului. Echipament de NASA pentru pompierii moldoveni Recomandat

16 Decembrie 2014 - 

Dorința de ani de zile a Primăriei s-a împlinit. Acum, capitala dispune de o autospecială de nivel european. Astfel, clădirile înalte nu vor mai fi o problemă. Autospeciala a fost prezentată în week-end. Pentru aceasta, primăria a alocat din buget 25 de milioane de lei. 

 

Autospeciala este produsă de Compania finlandeză „Bronto Skylift” şi a fost achiziţionată de autorităţile locale pentru Serviciul Situaţii Excepţionale. Este prima autospecială de model european din dotarea acestui departament. Platforma folosită de constructorii autospecialei „Bronto Skylift” este unica acceptată de Agenţia Americană Spaţială NASA. 

Colaboratorii Serviciului Situații Excepționale au ținut să mulțumească primarului pentru o astfel de mașină. „În prezent, mașina se află într-un garaj din sectorul Ciocana. 10 persoane sunt la instruire”, a declarat Liviu Mîrzenco, șef-adjunct al Direcției situații excepționale a municipiului Chișinău. 

„Are un tun de refulare, care este ghidat de jos, și nu este nevoie de prezența unor colaboratori sus ca să stingă focul, daca avem, de pildă, fum intens sau flăcări. În afară de asta, este o videocameră ce poate fi manipulată de la sol. Și încă o facilitate foarte mare e că aceasta dispersează apă cu un flux de 3.800 de litri pe minut și ne permite într-un timp restrâns să stingem niște flăcări imense”, a menționat la lansare Ghenadie Daniliuc, șeful secției laborator antiincendiar. 

Cei care locuiesc la etaje superioare pot să fie liniștiți

De menţionat că aceasta este primul utilaj din Chişinău, dar şi în general din Republica Moldova, cu care se poate interveni până la înălţimea de 70 de metri. Astfel, în continuare, toate clădirile şi blocurile de locuințe din Chişinău sunt asigurate cu condiţii pentru intervenţia pompierilor, municipalitatea reuşind deja să acopere toate tipurile de riscuri. 

După cum a declarat primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, aceasta este prima autospecială care, pe lângă stingerea incendiilor, va putea fi folosită la înălţimi adecvate clădirilor construite în ultimii ani în Chişinău. „Sunt clădiri care depăşesc înălţimea de 40 de metri şi la care nu se poate interveni cu autoscările şi tehnica existentă", a menţionat primarul de Chişinău. Acesta a precizat că oricât de performante ar fi autospecialele, riscul de incendii totuși există și asta pentru că situația privind protecția împotriva incendiilor a clădirilor din capitală este una proastă. „Nu cred că în Chișinău nu sunt clădiri care nu au probleme la acest capitol. Cu binișorul nu o putem rezolva. Unica soluție este schimbarea legislației fondului locativ după metoda: fiecare bloc câte un administrator”, a declarat primarul. 

 

Lasă un comentariu