Evenimentul zilei

Lun09162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 52

Back Sunteți aici:Special Reportaj Cum pot cuceri moldovenii lumea cu mintea. Zeci de medalii la olimpiadele internaționale

Cum pot cuceri moldovenii lumea cu mintea. Zeci de medalii la olimpiadele internaționale Recomandat

19 Decembrie 2014 - 

Elevii moldovenii urcă pe podiumurile lumii printre cei mai buni matematicieni, fizicieni sau chimiști. În acest an, tinerii noștri au obținut 25 de medalii la cele mai prestigioase olimpiade din lume. 

 

Elevii din Republica Moldova au obținut 25 de medalii, trei diplome și cinci mențiuni la concursurile internaționale la diferite discipline de studiu, desfășurate pe parcursul anului 2014. 

Moldovenii matematicieni 

Chiar dacă aurul din medalii e mai puțin, aptitudinile și capacitățile elevilor moldovenii sunt mult mai valoroase. Poate că nu au avut aceleași condiții precum au elevii din statele europene, SUA sau Japonia, dar au știut să facă față. Printre distincţiile cucerite de lotul olimpic se numără o medalie de aur, două de argint și 22 de bronz. S-au întors și cu trei diplome de gradul I și II. 

Cele mai bune rezultate au fost înregistrate la matematică. Elevii din țara noastră au obținut 10 medalii la diferite concursuri internaţionale. Performanţe deosebite au fost înregistrate la fizică, ecologie și chimie, obținând la fiecare disciplină câte trei medalii. Elevii pasionați de informatică s-au întors acasă cu patru medalii, iar cei de științe – cu câte două medalii. În total, elevii au participat la olimpiade din zece țări, printre care Olanda, Africa de Sud, Taiwan sau Argentina.

Olimpicii vor fi premiați și acasă

Spre sfârșit de an, olimpicii și profesorii coordonatori ai acestora vor fi premiați de către Ministerul Educației cu câte o sumă bănească pentru rezultatele pe care le-au obținut pe parcursul anului. Valoarea totală a premiilor se ridică la 500 de mii de lei. 

Singura elevă care a reușit să aducă în țară medalia de aur este Gabriela Buza, elevă în clasa a XI-a, de la Liceul Teoretic „Orizont”. Adolescenta a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Ecologie din Turcia. Liceele care au cei mai deștepți elevi și care aduc medalii sunt Liceul „Orizont”, „N.V.Gogol”, Liceul Academiei de Științe a Moldovei.

Ultima olimpiadă din acest an

Ultima olimpiadă la care au avut norocul să participe elevii moldoveni s-a desfășurat la mijlocul lunii decembrie, în orașul Mendoza, Argentina. Au depus efort și au mai adăugat în palmaresul lor și al țării încă două medalii de bronz la cea de-a XI-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru juniori. Medaliile au fost cucerite de Mihaela Lana Raischi, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Orizont” de la Buiucani, și Chiril Solovei, elev în clasa a IX-a la liceu„Orizont” din Durleşti. Elevii din Moldova i-au întrecut pe sute de tineri din 35 de țări. 

Studenții moldoveni din străinătate, chemați acasă

În septembrie și octombrie 2014, peste 150 de tineri, absolvenți moldoveni care au făcut studii în străinătate și doreau să revină temporar sau permanent în Moldova, au aplicat pentru a beneficia de suport informațional și financiar în vederea angajării în instituțiile private sau publice din Moldova. În urma evaluării formularelor de aplicare, o comisie comună a selectat 59 de tineri, care vor beneficia de suport financiar sub forma unor alocații lunare de 3.000 de lei moldovenești pentru o perioadă de până la șase luni. Numărul aplicanților care beneficiază și vor beneficia pe durata implementării programului de asistență informațională privind oportunitățile de angajare pe piața muncii din Moldova este de 157 de tineri.

Singura elevă care a reușit să aducă în țară medalia de aur este Gabriela Buza, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Orizont”. Adolescenta a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Ecologie din Turcia.

Lasă un comentariu