Evenimentul zilei

Mie07152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 56

Back Sunteți aici:Special Reportaj Oamenii sărmani din capitală au rămas fără pâinea socială „Chișinău”

Oamenii sărmani din capitală au rămas fără pâinea socială „Chișinău” Recomandat

20 Ianuarie 2015 - 

Reprezentanții întreprinderii „Franzeluța” au promis că vor rezolva problema cât mai curând

Locuitorii săraci din capitală au rămas fără pâine socială de la întreprinderea „Franzeluța”. La ședința operativă a Primăriei, a fost  anunțat că linia de producere a pâinii sociale este defectată de pe 15 ianuarie curent. Totuși, conducerea întreprinderii nu cere ajutor nici de la autoritățile publice locale, nici de la cele centrale. Reprezentanții acesteia au anunțat că se vor descurca singuri, doar că nu se cunoaște exact termenul. Pâinea socială conţine ingrediente absolut naturale, fără adaosuri sau prelucrări anterioare.

„Mai multe telefoane au fost de la cetățeni care ne întrebau unde este pâinea socială și dacă aceasta se va mai produce sau nu”, a anunțat primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă.

Reprezentanții de la Direcția asistență socială au explicat că la 15 ianuarie a avut loc o defecțiune la linie și cei de la întreprindere au spus că vor rezolva problema într-o perioadă nedeterminată de timp. Producătorii de pâine socială „Chișinău” vor încerca să găsească modalități de găsire a unei alte companii care va produce această pâine. Volumul pâinii sociale „Chișinău” produse de compania „Franzeluța” constituie trei tone zilnic. Mai sunt însă alte tipuri de pâine socială, care constituie 52-55 de tone pe zi. Autoritățile locale au cerut consumatorilor să nu intre în panică, deoarece în scurt timp totul se va rezolva. 

Oamenii vin, dar pleacă fără pâine

Dacă, înainte, începând cu ora 5 dimineața, la magazinele unde se vinde pâine socială erau zeci de oameni care stăteau la coadă, acum, numărul acestora începe să se micșoreze. Locuitorii capitalei sunt dezamăgiți și consideră că autoritățile au uitat de oamenii nevoiași. 

Maria Țurcanu este pensionară și vine aici zilnic de vreo trei ani. Deseori, era nevoită să meargă în centru pe la ora 6 dimineața și tot nu reușea întotdeauna să  cumpere pâine mai ieftină. „Când ajungeam după șase dimineața, puteam fi și a 50-a în rând. Și dacă unii veneau și luau câte două pâini, nu întotdeauna reușeam să mai cumpăr pâine”, ne-a spus Maria Țurcanu. Totodată, aceasta a rămas dezamăgită când a mers vineri la același magazin și i s-a spus că pâinea socială „Chișinău” nu mai este în vânzare. „Mergeam acasă și mă gândeam că dacă și cu 1,5 lei îmi permiteam doar o pâine, atunci acum cu prețul pâinii de 5 lei nu știu ce o să-mi cumpăr. Am sunat la primărie, dar nu au putut să-mi dea un răspuns concret”, adaugă bătrâna.

În situația dnei Mariei sunt sute de pensionari. Potrivit pensionarei, atunci când stau la coadă, oamenii mai discută. „Vin pensionari chiar și cu bănuți să cumpere pâine. Nu toți au copiii care îi pot ajuta. Alții nici nu le spun copiilor, le este rușine”, conchide Maria Țurcan. În iulie 2013, la aceeași instituție s-a mai defectat o altă linie, unde se producea pâinea socială „Codru”. Ulterior, aceasta a fost restabilită. Chiar dacă compania a procurat linii moderne, acestea nu sunt destinate pentru producerea pâinii sociale. 

Mai mult pierderi decât profit

Prețul pâinii sociale care este vândută la preţul de 1,5 lei este, de fapt, 4,75 lei. La producerea unei tone de pâine socială, întreprinderea de panificaţie pierde circa 5,5 mii de lei, iar pâinea socială reprezintă patru la sută din producţia totală a companiei „Franzeluţa”. 

 

Lasă un comentariu