Evenimentul zilei

Mie07152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 56

Back Sunteți aici:Special Reportaj Încă un monument istoric va fi gata până la finele acestui an

Încă un monument istoric va fi gata până la finele acestui an Recomandat

20 Ianuarie 2015 - 

Restaurarea celor două obiective turistice printr-un proiect de dezvoltare regională este în plină desfășurare. Agenția de Dezvoltare Regională Centru a început implementarea acestui proiect în noiembrie 2013 și preconizează finalizarea lucrărilor către sfârșitul anului curent.

Proiectul are drept scop reabilitarea si amenajarea Complexului „Manuc–Bei” din orașul Hâncești, amenajarea Cetății geto-dacice din satul Stolniceni și includerea acestora în circuitul turistic al Republicii Moldova. Totodată, autoritățile publice din raionul Hâncești urmăresc intensificarea contactelor între specialiștii în domeniul patrimoniului cultural din țară, creșterea gradului de promovare și eficientizare a turismului pentru sporirea interesului turiștilor în vederea cunoașterii istoriei și culturii acestor zone.

La sfârşitul anului 2015, pe acoperişul acestui conac va fi ridicat un turn decorativ de lemn cu înălţimea de 12 metri. Iar în părţile laterale şi în centru vor fi reprezentate blazoanele originale ale familiei Manuc. În prezent,  se desfășoară lucrări de reconstrucție a Casei contesei Ioniță Iamandi și a Casei Vechilului, fiind prevăzută și restaurarea trecerilor subterane de la Conacul Manuc–Bei și amenajarea acestora cu expoziții.

La finalizarea proiectului se preconizează a fi amenajate cele 10 ha de teritoriu al Complexului „Manuc–Bei”, 2 ha de teritoriu al Locației geto-dacice din satul Stolniceni, dar și construcția a 2 km de drum de acces spre Locația geto-dacică din satul Stolniceni.

Milioane de lei pentru lucrări

Costul lucrărilor va ajunge la aproximativ 23 de milioane de lei, bani alocați din Fondul Național de Dezvoltare Regională, iar două milioane de euro au fost obţinute din fondurile europene. Conacul Manuc¬–Bei a fost construit în anul 1817 de către arhitectul Bernardazzi, la comanda lui Manuc-Bei Mirzoian, de origine armeană, diplomat turc şi spion rus, care însă nu a reuşit să locuiască în acel lux, deoarece a decedat.

Un sfert din cele circa 1.000 de monumente istorice din Chişinău a fost demolată, incendiată sau modificată prin lucrări de construcţie neautorizate. În Republica Moldova sunt alte 800 de clădiri istorice. 15 la sută din ele au fost demolate, iar 40 la sută se află în stare de degradare avansată.

 

Lasă un comentariu