Evenimentul zilei

Mie07152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 56

Back Sunteți aici:Special Reportaj REPORTAJ: Mirajul unei mese gratis pe zi: „Ne-au scos din foame!”

REPORTAJ: Mirajul unei mese gratis pe zi: „Ne-au scos din foame!” Recomandat

06 Februarie 2015 - 

Un prânz cald și o vorbă bună. Aceste două lucruri, nu chiar atât de importante pentru unii, dar vitale pentru alții, încearcă să le ofere pensionarilor reprezentanții cantinelor sociale.

Cum se apropie ora mesei, zeci de oameni se pun în rând pentru a intra în clădirile unde se află aceste cantine sociale. Și chiar dacă prânzul este doar de la orele 12 până la 14, la cantina socială din centrul capitalei, a Întreprinderii Municipale „Piața Centrală”, reușesc să se alimenteze 135 de persoane zilnic. Bugetul nu este foarte mare, dar angajații cantinei sociale au învățat să gestioneze banii în așa fel, încât să fie de ajuns. Beneficiarii de prânzuri gratuite sunt mulțumiți de masa pe care o iau zilnic aici. Pentru unii, aceasta este singura masă pe zi, și singura sursă care îi menține în viață. Pentru alții, aceasta este unica soluție de a mânca o bucățică de carne.

„Nu am nimic, pentru că nici frigider nu am”

Sala unde se alimentează cele 135 de persoane este destul de luminoasă. Chiar de la intrare vezi mâncarea aranjată pentru fiecare, oameni care mănâncă cu poftă. Totul îți aduce aminte de o cantină a unei școli, chit că și masa elevilor începe la ora 12.00. La intrare, fiecare beneficiar semnează că a venit să-și ia masa. Unii semnează și pentru soți sau soții și le iau prânzul acasă.

Maria Roșca vine prima lună la această cantină socială. Anterior, a mai mers o lună la o altă cantină. Aceasta este la pensie de cinci ani. Pentru ea, cantina socială este unica modalitate de a mânca sănătos și hrană caldă. „Am o pensie de 790 de lei, bani care se duc practic pe medicamente și pe întreținerea locuinței. Zilnic trebuie să iau opt pastile. Dacă e să calculez, achit o grămadă de bani din pensie pentru acestea. Ce să-mi mai rămână pentru mâncare?”, ne-a povestit dna Maria. Am întrebat-o ce are acum în frigider acasă și răspunsul m-a uimit: „Nu am nimic, pentru că nici frigider nu am”. Prânzul pe care-l primește la cantina socială este de fapt și cina. Când a ieșit la pensie, a mers la niște cursuri de calculator, dar, din cauza unui accident pe care l-a avut mai demult, are permanent dureri de cap. Într-una din zile, a leșinat chiar în sala de curs. Din acest motiv, a fost nevoită să renunțe. Este mulțumită că asistenta socială a inclus-o în această listă și speră ca peste două luni din nou să poată beneficia de prânzurile gratuite.

O lună de zile de răsfăț

Pensia mică este principalul motiv pentru care pensionarii ajung să se alimenteze la cantinele sociale. Chiar dacă unii au și o pensie de peste 1.000 de lei, aceasta abia de le ajunge pentru serviciile comunale și pentru medicamente, de care au nevoie zilnic. Totodată, acești bătrâni povestesc cu jale în suflet că nu s-au gândit niciodată că, după zeci de ani lucrați, vor ajunge să mănânce la o cantină socială, că nu-și vor permite o bucată de carne, fructe, pe care le dorește inima etc. Totuși, au învățat să se adapteze la situația care este și să spună mulțumesc pentru ceea ce li se oferă.
Raisa Iofciu este pensionară de 18 ani. Își aduce aminte cum prima pensie pe care a primit-o era de 53 de lei. De atunci a crescut până la 1.300 de lei. Vine la această cantină socială de la mijlocul lunii ianuarie. „Venim aici de la 12 ianuarie. Mi-au rămas doar câteva zile până la sfârșitul lunii și atât. Anterior, am mai mers la o cantină socială a unei biserici, pe parcursul a două luni. Mâncarea pe care o primesc aici constituie hrana mea de bază. La cină îmi mai cumpăr ceva. Am niște probleme de sănătate și la fiecare două ore trebuie să mănânc măcar ceva, măcar un măr”, a spus pensionara.

În perioada următoare, cele două luni pe care trebuie să le aștepte până va putea din nou să fie inclusă în liste, va economisi din greu. De carne nici vorbă, măcar de unt de i-ar ajunge. „Am cumpărat unt din cel care se vinde cu 10 lei la piață. Nici nu se poate numi unt. Dar cel de la magazin este prea scump”, a adăugat doamna Raisa. Niciodată nu s-a gândit că, după 37 de ani lucrați, va avea o pensie atât de mică și, mai ales, că va ajunge aici. „Oare asta este pensie? Doar lacrimi și mai mult nimic”, conchide ea.

La o altă masă am vorbit cu Nicolae. Acesta, chiar dacă nu este pensionar, de asemenea, este beneficiar de prânzuri gratuite. El este bolnav și are un grad de invaliditate. Când l-am întrebat cu ce se ocupă, mi-a spus că este măturător de stradă, ca ulterior cineva dintre angajați să-mi spună că, de fapt, nu lucrează nicăieri. Acesta are poftă de lup. „Este foarte bună mâncarea aici. Oamenii sunt buni, pot să mai vorbesc cu alții care vin aici”, a spus Nicolae. Când am aflat ce mânca înainte acasă, am înțeles de ce mâncarea de la cantina i se pare atât de bună. „Mâncam chifle. Dimineața, la prânz, la cină, doar chifle”, a adăugat el.

Fiecare om care vine la cantina socială își are propria istorie de viață. Una mai tristă decât alta. Cu lacrimi în ochi, toți ascultau ceea ce-mi spuneau unii, de parcă scenariul vieții lor este practic identic cu al acestora.

24 de lei - sumă nu prea mare, dar suficientă

Zilnic, persoana primește un prânz cu valoarea energetică de 1.500 de calorii. Din aceste considerente, zilnic, de la prânz nu lipsesc nici carnea, nici lactatele, nici fructele, dar mai ales legumele. „Ne străduim ca prânzul să fie permanent diferit.

Unii dintre cei care vin aici zilnic își iau copturile acasă pentru a mânca la cină. Căutăm să facem astfel ca în meniu să fie și lipide, și glucide, toate cele necesare pentru organismul omului”, susține Nina Burcă, director-adjunct la ÎM „Piața Centrală”, responsabilă de alimentația publică. Chiar dacă suma nu este mare, se poate alcătui un meniu bun. Modalitatea pe care au găsit-o angajații cantinei sociale a fost procurarea produselor alimentare direct de la furnizorii autohtoni, fără intermediari. Astfel, prețul este mai mic decât pe piață. Listele cu persoanele care vin să mănânce la cantinele sociale sunt întocmite lunar de către asistenții sociali. Lista este schimbată în fiecare lună.

Și parcă ne închipuim că cei 24 de lei sunt o nimica toată. Pare este ireal să poți forma un astfel de meniu. Și totuși, este posibil, spune șefa de producție. „Felul de supă nu se repetă niciodată. Pregătim ca și cum pentru familia noastră. Uneori facem și supe cu tăiței de casă. La unii beneficiari starea familială este foarte precară, banii nu le ajung. Sunt și ei oameni. Lucrez aici de peste 10 ani și am auzit atâtea istorii de viață, încât la începutul lucrului meu aici mai nu cădeam în depresie. Eu încerc să-i încurajez. Sunt oameni cărora le este rușine că vin aici. S-a întâmplat să vină chiar și medici emeriți. Cei care nu vor să-i vadă nimeni, vin aproape la sfârșit. Unii dintre ei nu au posibilitatea să-și mai cumpere nici un produs. Astfel, aici mănâncă numai felul întâi, felul doi îl iau acasă pentru cină, iar chifla o iau pentru dejunul de a doua zi dimineața”, explică Raisa Zavulan, șefa de producție.

Totodată, pe parcursul acestor ani a văzut multe. „Chiar acum vine la cantină o femeie foarte slabă. Pe parcursul vieții a suportat mai multe greutăți. După ceva timp, a venit la mine și mi-a spus cu bucurie în glas că s-a îngrășat cu cinci kilograme. Deja cântărește 40 de kilograme. Este numai piele și oase”, conchide Raisa Zavulan.

Meniul unei zile

Gustări: Salam, mazăre verde cu ulei și ceapă - 5 lei și 38 de bani

Felul I: Supă cu varză, cartofi și verdeață, smântână - 3 lei și 3 de bani

Felul II: Pârjoală naturală, file de găină - 7 lei 73 de bani

Garnitură: Terci cu hrișcă, sos cu smântână - 2 lei 75 de bani

Articole de patiserie: Chiflă cozonac cu susan 2 lei 34 de bani

Băuturi: comport din mere - 74 de bani

Pâine: franzelă - 2 lei 9 bani

Cantina Socială „Papa Francisc”

Începând cu 17 martie 2003, la Chișinău a fost lansat proiectul „Punctele de distribuţie a prânzurilor calde”, care avea drept scop lupta cu foamea în rândurile oamenilor nevoiaşi. Cantina a fost deschisă de către Fundaţia „Regina Pacis”. Beneficiarii cantinei sociale sunt persoanele care au atins vârsta de pensionare (fără susţinători legali, fără venituri sau cu venituri mici), invalizii, copiii de până la 18 ani (din familiile cu mulţi copii, monoparentale şi din alte familii considerate socialmente vulnerabile, conform anchetei sociale întocmite de secţiile teritoriale de asistenţă socială şi protecţia familiei).
Prânzul pensionarilor diferă de cel al copiilor. De asemenea, diferă și prețul pentru un prânz zilnic. La pensionari, prețul prânzului, acum, în perioada de iarnă, este în medie de 20 de lei. Prânzul copiilor este mai scump și ajunge la 60-65 de lei. În funcție de perioada anului, diferă și numărul de beneficiari. Iarna, numărul este de circa 100 de persoane, dintre care 80 de pensionari și 20 de copii. Vara, numărul poate crește și la 300.

Lasă un comentariu