Evenimentul zilei

Mie07152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 52

Back Sunteți aici:Special Reportaj Multă cheltuială, oaspeți puţini. La Grădina Zoologică doar animalele se vizitează între ele!

Multă cheltuială, oaspeți puţini. La Grădina Zoologică doar animalele se vizitează între ele! Recomandat

16 Februarie 2015 - 

Angajații Grădinii Zoologice din Chișinău se plâng că în majoritatea zilelor pe timp de iarnă „vizitatorii” sunt sunt numai ei și animalele.

Oaspeţi au foarte rar sau chiar deloc. În schimb, spune conducerea Grădinii, venituri aproape că nu mai au, iar animalele trebuie să mănânce de două ori mai mult. Doar duminica mai poți vedea oameni în Grădina Zoologică

„Iarna, cantitatea de mâncare pe care o consumă animalele crește cu peste 20 %. Acum primesc șapte mese pe zi”, spune Eugen Matveev, director adjunct pentru sectorul veterinar. Acesta mai adaugă că toate animalele au mare poftă de mâncare. „Un prădător precum este tigrul sau leul mănâncă 7-9 kilograme de carne pe zi. Avem o leoaică mereu flămândă, ne-ar mânca și pe noi. Dar ne străduim să nu o hrănim foarte mult ca să nu-și piardă silueta.
Animalele au și ele probleme din cauza kilogramelor în plus, iar noi ne dorim ca ele să fie sănătoase”, adaugă Eugen Matveev.

Iarna caldă i-a trezit pe urși din hibernare

Câțiva dintre urși au intrat la începutul iernii în hibernare, dar odată cu vremea caldă s-au trezit. Pe ursul brun l-am găsit stând în două labe, asemenea unui director. Stă și meditează. Unul dintre angajați vine să le aducă prânzul. „Le dăm terci cu carne. Le place”, spune bărbatul, în timp ce-i servește ursului masa. Când s-a ridicat, a devenit de două ori mai mare. E frumos să te uiți la el de peste gard, dar nu ți-ai dori niciodată să dai ochii cu el în pădure sau la munte.

Un părinte venit la Zoo îi spune copilului său: „Vezi, ursul mănâncă terci și uite cât de mare a crescut. De azi o să mănânci și tu terci, dacă vrei să te faci mare”. Copilul a dat din cap în semn de aprobare. După ce a mâncat carnea, ursul a cam obosit și s-a așezat să mănânce culcat pe burtă. Rugumă încet, semn că nu se grăbește nicăieri.

Iarnă fără nașteri și decese

Iarna aceasta, moș Crăciun nu le-a adus niciun nou-născut la zoo. „Nu am avut nașteri iarna aceasta. A fost mai săracă. Dar ne bucurăm că nici decese nu am avut”, spune Eugen Matveev. Directorul adjunct pentru sectorul veterinar recunoaște cu tristețe că și-ar dori să vadă mai mulți vizitatori. În această perioadă avem mai multe cheltuieli, de aceea ne-am dori ca oamenii să aprecieze și să vină în vizită la zoo. E trist că vine câte unul-doi turiști străini, iar de acasă nici unul”, a adăugat Eugeniu Matveev.
Grădina zoologică nu are zile libere sau sărbători, fiind deschisă tot anul. Potrivit lucrătorului medical, cel mai bine iarna se simte leopardul zăpezilor.

Liniște în regatul animalelor

Grădina zoologică pare acum mai liniștită. Chiar de la intrare vezi cum tigrul bengalez pășește grațios odată cu tine, în timp ce cobori scările. Îți este parcă frică să grăbești pasul, nu cumva să superi felina. „Cinghiz”, că așa îl cheamă, după ce te-a petrecut până în jos, se întoarce leneș înapoi. E cam bătrân, săracul, are 16 ani. Tigrul s-a născut la grădina zoologică din Bârlad, România, și de la vârsta de două luni a fost adus la grădina zoologică din Chișinău. Îi place „să vâneze” îngrijitorii de animale din secție. Nu de puține ori se ascunde după colț și se aruncă pe plasa volierei. Dar în așa fel de jocuri se joacă foarte rar, deoarece caracterul lui este liniștit. În zilele călduroase ale verii, îi place să se scalde în bazin. Acum, pentru că e iarnă, se plimbă și el mai mult ca să se încălzească. Animalele exotice au lumini infraroșii, care le emană căldură pentru a nu îngheța.

Unii păzesc, alții se joacă

Pe suricate le cunoaștem din desenul animat „Timon și Pumba”, care erau reprezentate de nătăflețul Timon. Fiecare dintre ele trebuie să stea în două picioare preț de câteva minute, pentru a vedea ce se întâmplă în jur.
Când obosește, alt animal vine și îl înlocuiește. În timp ce unii își fac serviciul conștiincios, ceilalți se distrează. Una dintre suricate a dorit să ascundă ceva din mâncare sub fân și și-a răsturnat farfuria cu apă peste ea. Nici pisica sălbatică „Vasea” nu se lasă de șotii. S-a urcat pe o scorbură ca să fie văzută de nutriile de după sticlă. De frică, sărmanele rozătoare aleargă dintr-un colț în altul și tremură la gândul că ar putea fi mâncate.

Duminica, animalele pot vedea și oameni

Doar duminica mai poți vedea oameni în Grădina Zoologică. „Am venit cu nepoții și cu rudele care au venit de la țară. Ei au dosit să meargă, așa nu avea să venim. Dar e frumos iarna, nu există miros urât, ar trebui să venim mai des”, spune doamna Maria din Capitală. Printre oaspeți, erau și doi francezi. Aceștia sunt într-o scurtă vizită în Moldova. „Noi avem o tradiție. Când mergem într-o țară străină, vizităm neapărat grădina zoologică. Ne place cum e în Moldova, păcat că sunt atât de puțini oameni”, spune unul dintre ei.

În heleșteu, sute de rațe sălbatice, lebede negre, gâște canadiene sau lebede cucuiete și cântătoare fac o gălăgie de răsună departe în jur. Cele mai liniștire rămân a fi cămilele. Toate patru au format un cerc și stau culcate. Cocoașele sunt cât omul numai când stau culcate.

Veteranul este ursoaica „Mașa”

Ursoaica „Mașa” este cel mai bătrân animal de la zoo. S-a născut în 1988 în grădina zoologică din orașul Harkov, Ucraina. A fost adusă la Chișinău când încă era un pui. Lucrătorii grădinii spun că este foarte vicleană. Îi place să urmărească îngrijitorii, poate cineva se va apropia mai aproape de volieră și ea îl va putea prinde cu laba. Primăvara, după hibernare, caută locurile „slabe” ale volierei, unde sapă gropi, chiar și în podeaua betonată a volierei. Dintre păsări, veteranul grădinii este pelicanul „Ganti”, care abia pășește de greutatea celor peste 30 de ani.

Despre grădina zoologică

Grădina Zoologică a fost fondată la 9 mai 1978 de către autorităţile locale ale oraşului Chişinău. În plan ştiinţifico-metodic, activitatea Grădinii Zoologice este coordonată cu Academia de Ştiinţe a Moldovei şi cu Ministerul Ecologiei din Republica Moldova. La început, Grădina Zoologică număra doar 60 de specii de animale. În prezent, colecţia instituţiei numără 725 de exemplare, care reprezintă 165 de specii ale faunei de pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii, inclusiv animale rare şi ameninţate cu dispariţia, incluse în Cartea Roşie Internaţională, precum muflonul european, tigrul bengalez, leopardul zăpezilor, leul, ţapul cu coarne elicoidale, codalbul, pelicanul creţ, jaguarul negru etc. Suprafaţa totală constituie 25 de hectare.

Lasă un comentariu