Evenimentul zilei

Mie07152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 56

Back Sunteți aici:Special Reportaj Vameșii pe care nu îi poți mitui. Câinii, spaima traficanților de la frontieră

Vameșii pe care nu îi poți mitui. Câinii, spaima traficanților de la frontieră Recomandat

20 Februarie 2015 - 

Ne apără la frontieră, la ieșirea din țară. Nu vorbim de vameși, ci de patrupezii, care lucrează alături de angajații de la frontieră.

Dresarea, mai bine zis învățarea a tot ce aplică ei ulterior în muncă, începe de la cea mai fragedă vârstă. Câinii sunt procurați de la câteva luni și sunt dresați nu mai puțin de un an. Până a ajunge „apărători” pe parcursul antrenamentelor, câinii aleargă zeci de kilometri, sunt învățați să găsească droguri și țigări ascunse în cele mai puțin accesibile locuri.

La postul vamal de la Leova, i-am vizitat pe Yoka, Aby, Faradey, Dina, Kira, Mayk și Ella, dar și pe antrenorii lor. Ei sunt cei care deja le vin de hac infractorilor sau urmează să-i prindă cu mâța-n sac. Prima imagine pe care am văzut-o a fost următoarea: fiecare dresor își avea propriul câine. Perechile se înțelegeau de minune, iar cățelandrii mai mult doreau să se joace decât să execute comenzile antrenorului. Imaginea amintea de relația dintre tați și copii.

Pe parcursul zilei, am văzut câini care merg în două labe, care prind persoane „străine” cum îi învață dresorii. Astfel, de la ființe vii gingașe și devotate, acestea se pot transforma în unele foarte agresive, încât poți scăpa cu greu din strânsoarea colților lor. Pe cine îi ascultă? E simplu: pe antrenorul lor. Cel mai îndrăgit obiect al lor este o jucărie. Atunci când patrupedul face ceea ce i-a spus antrenorul, este răsplătit cu această jucărie, o minge, și primește de mâncare. Acestea și devin punctele de referință atunci când patrupezii fac totul ca la carte.

„Veteranul” patruped

Chinologii spun că dresarea este un proces foarte complex. Zilnic, câinii învață mai multe tehnici. Inițial, dresarea are loc prin joacă și continuă prin simularea cazurilor concrete.

Faraday este un patruped veteran. Acesta are șapte ani și lucrează la depistarea substanțelor narcotice la Aeroportul Internațional Chișinău. Nu este câine cumpărat de serviciul vamal, ci de Nichita Balaur, stăpânul și prietenul lui. Nichita dintotdeauna a vrut să aibă un câine. Când l-a cumpărat pe Faraday, nu cunoștea tehnicile de dresaj. „Am învățat împreună”, spune Nichita. Patrupedul Faraday este un câine ciobănesc german, care în ultimii ani le-a venit de hac multor traficanţi de droguri. Chiar dacă nu a costat bani mulți, acesta și-a justificat pe bună dreptate cheltuielile. „Nu pot să zic că mi-am recuperat cheltuielile din punct de vedere financiar, mai mult moral. El își face meseria cu brio și atunci când suntem chemați la Aeroport este cel mai bun în acțiune. Chiar dacă se spune că câinii lucrează la frontieră până la vârsta de șapte ani, eu simt că Faradey o să mai poată să muncească vreo doi ani. Este încă foarte activ și energic. Nu pare a fi un bătrân”, spune Nichita.

Pe parcursul zilei, cât am asistat la o zi din viața lor, nu am putut identifica ce câine este cu experiență și care nu. Numai în acțiune și la antrenamente am putut observa cine este obișnuit cu munca la frontieră și cine nu. Astfel, Faraday era ca și un tată pentru toți patrupezii. Când a fost lăsat să iasă din portbagajul mașinii cu care a fost adus, acesta nu a mai stat locului. Auzea în mare parte numai indicațiile dresorului. Nu lua de mâncare din mâna altcuiva.

Selectarea câinilor

Înainte de a fi cumpărați, câinii sunt aleși minuțios. Se ține cont de arborele genealogic al patrupedului. De cele mai multe ori, câinii sunt luați de la aceleași instituții de reproducere a patrupezilor. De exemplu, Faradey este frate după tată cu Aby. Diferența dintre cei doi câini este de circa cinci ani. Și Aby este discipolul lui Nichita Balaur și în viitor, ca și fratele său, va descoperi substanțe narcotice la Aeroportul Chișinău. „Deocamdată, încă nu este pregătit. Are doar un an și jumătate. Mai avem ceva de lucru. Faraday și Aby sunt frați de pe tată.
Mamele sunt diferite. Mai mult, Faraday are și o fiică, aceasta a fost în anul curent printre primii la o competiție internațională”, povestește dresorul. Ambii câini stau la antrenor acasă. Acesta spune că nu se teme să plece de acasă și să lase chiar ușa deschisă. „Vecinii nu spun nimic. Din contra, nici lor, probabil, nu le este frică să lase ușile deschise. Sunt protejați”, menționează Nichita.

Capacitățile patrupezilor nu au limită. Astfel, unul merge în două labe, altul este un agresor foarte bun, unul este mai bun pentru a găsi substanțe narcotice etc. Astfel, am rămas impresionată când patrupedul Mayk, la indicațiile dresorului său, Ghenadie Rotaru, se urca în două labe și mergea așa, de parcă era un om, se rotea și se așeza doar când îi spunea stăpânul. Pentru că a făcut ceea ce i-a spus antrenorul, patrupedul a primit ceva gustos și mingea mult îndrăgită.

„Pensionaţi” după şapte ani

Câinii poliţişti sunt selectaţi cu precădere dintre animalele de rasă pură. Patrupezii trebuie să treacă un examen medical, să miroase diverse substanţe ascunse şi să alerge pe o distanţă de zece kilometri cu obstacole. După circa şapte ani, o parte din câini sunt folosiţi pentru pază. Astfel, aceștia sunt „pensionați”.

Principalul motiv este supraoboseala. Ei lucrează mai mult mintal decât fizic și aceasta este obositor pentru un câine. Când patrupedul se „pensionează”, acesta ori rămâne la stăpânul care l-a cumpărat cu banii săi, ori este dat spre adopție.

Victorie pentru câinii din Moldova

În octombrie 2014, unul dintre patrupezii pe care i-am văzut la antrenamente, și anume Yoka, a îmbogățit palmaresul Serviciului Chinologic al Poliției de Frontieră, pentru o prezentare de excepție la expozițiile Campionatului canin mondial, organizat în orașul Plovdiv, Bulgaria. Ciobănescul german Yoka a participat la expozițiile pentru patrupezii juniori. După mai multe probe și testări, arbitrii internaționali au stabilit că este exemplarul care se apropie de standardul ideal, fiindu-i acordat primul loc în concurs. Până în prezent, patrupedul a obținut șase cupe în urma participării sale la diferite expoziții naționale și internaționale.

Desemnat Campion mondial

În octombrie 2013, patrupedul de la frontieră Faradey a participat la expoziția internațională de câini din orașul Plovdiv, reușind să cucerească membrii juriului, dar și vizitatorii. Expoziția canină a prevăzut două competiții: „Cupa Mondială 2013” și „Campionatul Italiei”, în cadrul cărora patrupedele participante s-au întrecut pentru titlurile prin care le sunt recunoscute calităţile.

Câinele Poliției de Frontieră a obținut mai multe distincții, acumulând un punctaj maxim la categoria Ciobănesc German în cadrul expoziției „Cupa Mondială 2013”, fiind desemnat campion, precum și nominalizat ca cel mai bun câine al expoziției la „Campionatul Italiei”.

Lasă un comentariu