Evenimentul zilei

Mie07152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Reportaj Mai ceva ca în Vestul Sălbatic. Moldovenii sunt înarmați până-n dinți

Mai ceva ca în Vestul Sălbatic. Moldovenii sunt înarmați până-n dinți Recomandat

21 Februarie 2015 - 

2.000 de moldoveni își cumpără, anual, arme. Cel puțin asta arată datele oficiale, cifrele fiind, posibil, și mai mari. Asta dacă luăm în calcul că mai mulți participanți la războiul de la Nistru din 1992 s-au „aprovizionat” cu cele necesare, pentru orice eventualitate, lucru confirmat într-un articol din cotidianul nostru de combatantul Alexei Bulat. 

Un arsenal întreg poate fi găsit în magazinele specializate, pe Internet, de la persoane fizice, „pe sub mânecă”, la negru. Marfă de diferite calibre, aparținând marilor producători de astfel de „jucării  periculoase” și muniții, costă scump, prețul începând cu 500 și ajungând la mii de euro. Cu siguranță, nu mai mult decât viața unui om, pe care o poți lua cu un singur glonț. Dar surse de la Direcția activității licențiate a Direcției Generale Securitate Publică ne-au dat asigurări că orice pistol sau armă de vânătoare sunt luate în evidență strictă și nimeni, dar absolut nimeni, nu le poate utiliza, dacă nu deține un permis de portarmă. Anual, susțin responsabilii de la IGP, sunt eliberate 1.500 de permise de portarmă. 

Vânzare liberă pe Internet

„Vând armă, foarte veche, marca PRIMA ESSEN, Gewehr Laufstahl Fried Кrupp, cu trei inelușe. Arma este în stare ideală, produsă în anul 1912. Preț negociabil”. Anunțul respectiv l-am găsit pe un site și am contactat autorul la numărul de mobil plasat în informație. 

Tânărul ne-a răspuns că solicită pentru „piesa” păstrată în condiții prevăzute de lege 8.000 de euro și că este o relicvă de familie, rămasă încă de la străbunel. Potrivit lui, în toată lumea există doar trei arme de acest fel și că, în doi ani, de când a fost scoasă la vânzare, a solicitat și un preț de 17.000 euro, dar, dat fiind cursul valutar, a micșorat suma. „Au fost mulți să o vadă, am fost invitați și la licitație în Marea Britanie, dar urma să suportăm mai multe cheltuieli și am renunțat. Când am reînnoit actele, polițistul de sector, când a văzut-o, îmi dădea pe loc 5.000 euro. Cred că știa el ce știa. PRIMA ESSEN a fost restaurată și se vinde în complet cu cartușe”, ne-a spus tânărul, care știe că, atunci când are loc un act de vânzare-cumpărare al unui astfel de obiect, se întocmesc acte oficiale, se anunță organele de resort și noul posesor este obligat să o înregistreze imediat. 

Informație confidențială

Informația a fost confirmată și de Veaceslav Balan, șeful Direcției sus-menționate, care a declarat pentru „Evenimentul zilei” că doritorii de permise de portarmă sunt obligați să întrunească anumite condiții: să aibă 21 de ani împliniți, fără antecedente penale, să prezintă un certificate de la psiholog și să treacă un curs de două zile de mânuire a armei. 

Actualmente, pe piața din R. Moldova există zece unități comerciale specializate în vânzarea de arme, muniții și alte piese adiționale, care dispun de licență de import și comercializare și una cu permis de import. În 2012, au fost efectuate modificări la Legea nr.130, în baza cărora persoanele fizice sunt în drept să lanseze o astfel de afacere. Cine sunt patronii magazinelor? „Cât privește numele administratorilor, nu le putem divulga, pentru asigurarea protecţiei datelor cu caracter personal, conform prevederilor Legii nr. 133 din 08.07.2011 privind protecţia datelor cu caracter personal”, ne-a spus Veaceslav Balan. 

Până a ajunge la brâul bărbaților sau în poșetele doamnelor, armele parcurg un drum lung, fiind importate doar cele care au marcaj al staţiunilor de încercări ale ţărilor membre ale Comisiei Internaţionale Permanente, cu care R. Moldova a semnat acord de recunoaştere reciprocă a rezultatelor certificării sau ale încercărilor. Este vorba de statele Austria, Belgia, Chile, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Federația Rusia (la acest capitol nu există divergențe), Slovacia, Spania, Emiratele Arabe Unite și Marea Britanie. Pentru că nu există o comisie abilitată să dicteze un preț anume la armele letale, ele sunt stabilite de fiecare administrator în mod individual, reieșind din taxele de transport și alte cheltuieli. Patronii magazinelor solicită autorizația de import, cantitatea este verificată, iar după ce trec vama, armele și munițiile sunt introduse în Registrul de Stat al Armelor. Ulterior, orice cartuș, oricât de mic, este declarat organelor de resort, iar polițistul de sector verifică, o dată în jumătate de an, condițiile în care sunt păstrate armele. 

Cele mai solicitate de moldoveni sunt pistoale cu glonţ pentru autoapărare CZ, Baikal 442, Glock şi Walther şi arme cu ţeava lisă de model „Ij şi Toz”. O persoană fizică poate, conform legii, să procure cel mult două arme de foc scurte cu ţeavă ghintuită (revolver sau pușcă), cel mult două arme de foc lungi cu ţeavă ghintuită cu dimensiuni diferite ale ţevii, maxim opt arme de foc lungi cu ţeavă lisă, un număr nelimitat de arme de foc pentru sportivii de tir. Cei mai avantajați în acest sens sunt colecționarii de arme, care sunt în drept să achiziționeze un număr nelimitat. 

Afacerea cu armele suferă din cauza cursului valutar

Alexandru Șoșcenko, administratorul unui magazin de arme și muniții, a subliniat pentru „Evenimentul zilei” că astăzi afacerea cu armele nu mai este una profitabilă. În unitatea comercială pe care o gestionează sunt stocate peste 25 de denumiri de arme cu termen de garanție de un an și, de cele mai dese ori, este obligat să importe cantități mari de muniții, producătorii nedorind să livreze câte o unitate, fie și la comandă. Ultima dată, ne spune Alexandru Șoșcenko, a procurat 500.000 de cartușe de vânătoare, care costă enorm de scump și se comercializează greu. 

„Pistoale pentru doamne? Avem, dar femeile, din păcate, le poartă în poșete și este ilegal și periculos. Eu încă nu am armă, pentru că vreau una realizată la comandă, modernă și cu mai multe funcții”, a conchis patronul, care crede că oamenii au nevoie de arme pentru a fi în siguranță. Mai mult, spune el, orice posesor devine, automat, mai disciplinat. 

„Magazin de arme. Livrare la domiciliu” este, dragi cititori, un alt anunț de pe site-ul unui magazin de „prieteni fideli și tăcuți”. Singura expresie „livrare la domiciliu” ne-a dus la gândul că putem comanda orice automat direct în pat, cum am face cu pizza, și am sunat. „Nu livrăm arme sau cartușe, ci doar accesorii”, ne-a răspuns o doamnă de la celălalt capăt al firului. 

Permis de portarmă

Persoana care a procurat, în condiţiile legii, arme letale sau neletale supuse autorizării are obligaţia ca, în termen de 10 zile de la data procurării, să se prezinte la organul de poliţie care a emis permisul de procurare pentru a solicita acordarea permisului de portarmă. Permisul pentru armă trebuie vizat o dată la 5 ani de către autorităţile abilitate. Titularii permisului de armă sunt obligaţi să se prezinte, la expirarea termenului, în locurile stabilite de către organele de poliţie competente cu documentele stabilite prin normele de aplicare a prezentei legi. Permisul de armă se vizează de către autorităţile prevăzute dacă titularul îndeplineşte condiţiile prevăzute, iar armele destinate folosirii în condiţiile prezentei legi au fost supuse unei examinări tehnice periodice. În conformitate cu procedurile expres stabilite de alte legi, controalele inopinate privind respectarea regimului armelor şi al muniţiilor pot fi efectuate de către autoritatea de control în temeiul autosesizării sau al unei sesizări în scris, depuse conform prevederilor legislaţiei cu privire la protecţia consumatorilor sau cu privire la petiţionare.

 

 

 

Lasă un comentariu