Evenimentul zilei

Mie07152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 52

Back Sunteți aici:Special Reportaj Pantomima, un gen dramatic revenit la modă. Mimul moldovean a uimit o lume întreagă

Pantomima, un gen dramatic revenit la modă. Mimul moldovean a uimit o lume întreagă Recomandat

27 Februarie 2015 - 

George Ciolpan este actorul pantomim născut în Moldova, care a uimit o lume întreagă prin spectacolele de pantomimă, i-a făcut să zâmbească și pe cei mai nefericiți oameni, iar acum pregătește o surpriză pentru publicul de acasă. 

A venit să participe la spectacolul în memoria lui Grigore Vieru, cu două numere de pantomimă, „Pasărea” și „Clopotarul”. „După mine, Grigore Vieru a fost un clopotar al națiunii. El a tras clopotele tot timpul pentru limbă, pentru națiune, pentru tot ce e mai frumos. Iar pasărea o asemăn cu sufletul lui Vieru, plină de zbucium”, spune mimul moldovean.

Îi place să revină acasă ori de câte ori are ocazia pentru că, după cum spune actorul, iubește publicul din Moldova „Îmi place să revin aici, să vin cu ceva nou de fiecare dată. Este foarte important să nu uite spectatorul de tine. Să fii prezent în viața oamenilor”, spune George Ciolpan. 

Revine cu un spectacol la Teatru Național

De peste zece ani, este stabilit la Brașov. Nu a crezut vreodată că soarta o să-l aducă anume acolo. „Sunt aproape 13 ani. Am plecat pentru un contract și am rămas acolo. Mă simt bine. Este un oraș foarte special, micuț în comparație cu Chișinăul, dar e mai liniștit”, spune George Ciolpan. 

Lucrează de ceva timp la un proiect nou, mai exact, la un spectacol solo, care va avea loc la sfârșitul lunii martie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. „Este o colaborare cu Institutul Cultural Român. Voi aduce, printr-un spectacol solo, un omagiu marelui sculptor român, Constantin Brâncuși. Spectacolul se va numi „Pasărea în Văzduh”. Am găsit o paralelă între arta lui Brâncuși și pantomimă. Am lucrat mult la el și sper ca publicului de aici să-i placă”, spune George Ciolpan. Mai are și alte proiecte în România și în alte țări, dar încă nu este totul pus la punct. 

De unul singur e mai ușor

A lucrat întotdeauna singur, dar recunoaște că e mult mai bine așa. „De unul singur, e mai ușor. Am înțeles de foarte mult timp, încă de la facultate, că este mai bine să lucrezi de unul singur. De exemplu, teatrul este o artă colectivă, ori colectivul este colectiv. Să ții în mână o echipă este foarte greu. Nu aș vrea să amintesc din nou, însă, cu toate câte se întâmplă în societatea noastră de astăzi, este mai bine să te descurci singur”, spune George Ciolpan. Recunoaște că este mai greu, pentru că trebuie să ai o asemenea prestație ca să poți face față așteptărilor publicului. 

„Eu fac absolut totul, regie, interpretare, text, înregistrări”, povestește actorul. Potrivit lui, pantomima este o artă mereu tânără. „Uneori mai dau și spectacole la copii, clasele I-IV, ei sunt cei mai buni spectatori din lume. Sunt sinceri, nu sunt influențați încă de societate, nu știu să fie ipocriți, șmecheri. Și atunci când prezint pantomima pentru ei, înțeleg că eu pot să lucrez pentru această generație, spre binele ei. Oare nu-i minunat?”, se întrebă actorul. Pentru publicul mare, are un altfel de program, dar spune că și muncește mult pentru aceasta. „Pantomima, dacă știi s-o aduci la cel mai înalt nivel în fața publicului, este mereu la modă, mereu proaspătă”, adaugă George Ciolpan. Renumitul mim spune că uneori poți pierde foarte mulți ani în zadar, căutându-ți un colectiv sau altul. 

Pantomima îmbogățește publicul 

Pantomima nu te îmbogățește foarte mult, spune George Ciolpan, dar în schimb oferă foarte mult publicului, îl face mai bogat spiritual. Cât ține de costuri, depinde de cum negociezi. „Din pantomimă nu îți faci mare avere, o spun deodată. Dar un trai normal, decent ți-l asiguri”, spune moldoveanul. Uneori mai predă la Academia de Teatru sau are ore particulare. Dar nici cu asta nu te îmbogățești. 

Visul lui George Ciolpan este să joace cât mai mult în scenă, iar pentru aceasta se antrenează zilnic. „O zi fără exerciții ar fi o catastrofă. Îmi ia foarte mult timp antrenamentele, practic, o jumătate de zi se duce pentru asta. Fac câte 6-7 ore de repetiții în fiecare zi”, adaugă actorul. 

Cititorilor „Evenimentului zilei” le dorește să-și urmeze visele, așa cum a făcut-o și el cândva, demult, urmând școala de pantomimă din Sankt Petersburg. Cel mai ușor era să renunțe, odată ce nu avem o școală de pantomimă la Chișinău. Dar nu a făcut-o. „Este trist când omul renunță la visul său și începe să facă ceva care nu-i place. Va avea o frustrare foarte mare în suflet, pe care o va resimți toată viața. E foarte important să nu renunțați la visele voastre și să țintiți cât mai departe”, încheie George Ciolpan. 

 

Lasă un comentariu