Evenimentul zilei

Mie12122018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Reportaj “Generația inca” se află la București: Micul Peru din Micul Paris

“Generația inca” se află la București: Micul Peru din Micul Paris

04 Iulie 2016 - 

Peru este ţara despre care mulți cred că are o poartă a zeilor... Aproape 20 de ore de zbor sunt necesare pentru a ajunge „la capătul lumii”, în Peru, acolo unde deşertul, jungla amazoniană, una dintre minunile lumii- Machu Picchu și câte altele reprezintă repere ale unicității.
Iată însă că, deocamdată, până veți ajunge vreodată acolo, la capătul lumii,  nu aveți nevoie de cele aproape de 20 de ore de zbor. Deoarece o... bucățică de Peru se află în București! La Inca Land,  pe Calea Victoriei,  fiecare obiect are o poveste, iar poveștile nu ar exista fără Rafael Olaya Sanchez – cel care a „creat” acum ceva vreme acest loc. Unde, atât românii, cât și turiștii străini intră și ies ori cu un lucru peruan achiziționat de aici, ori numai pur și simplu cu mirosul de bumbac  neprelucrat  în nări. Sau cu  simbolurile incașe de pe diversele obiecte art deco sau bijuterii impregnate pe retină...

“Iubesc România”

Acasă la el, în Peru, toate clădirile sunt colorate. A dat clădirile colorate pe cele mai puțin colorate în momentul în care, prin 2005, a venit în România să studieze medicina (în Peru studiile ar fi durat 11 ani!). Tatăl lui Rafael Olaya Sanchez, medic de profesie, a fost șocat în momentul în care a aflat intenția fiului său de a părăsi orașul natal, Trujillo, pentru București, dar hotărârea era luată. 
Prima și ultima oară când Rafael a simțit imboldul de a părăsi România a fost când a avut de-a face cu frigul! “Eram obişnuit cu temperaturile de acasă: 10 grade iarna, 30 – vara și zăpadă numai în Anzi”, spune domnul Sanchez. Apoi a început să se plimbe prin toată România, s-a însurat cu o româncă, a deschis Inca Land și…a rămas la noi. Rafael Olaya Sanchez este capabil să vorbească la nesfârșit despre incași, despre preincași, despre agricultura peruană (“Să știți că la noi agricultura a rămas agricultură, este bio din naștere!”),  despre peste cele 3.400 de specii de cartofi peruani, despre cultura românilor (“Iubesc România. Mulți vă admiră cultura, fără să ştie că voi sunteţi urmaşii dacilor!”), despre câte în lună și în stele.

Haine pentru regii incași

Și, mai ales, vorbește despre hainele din lână de lama și alpaca, ce își revarsă frumusețea misterioasă cu iz tradițional, dintre diversele decorațiuni. Unele dintre hainele considerate acum un “must have”, sunt purtate de către concetățenii domnului Sanchez de generații.
“Alpaca, la fel ca lama, este un animal domesticit. La polul opus, vicuna - un animal înrudit cu celelalte două şi des întânit în Peru - este sălbatică. Mai mult, vicuña este un animal protejat de lege, astfel că vătămarea sau uciderea ei se pedepseşte cu închisoarea şi cu amendă. Nici alpaca și nici lama nu au o blană atât de scumpă precum vicuña. Este considerat un material mai fin decât caşmirul". La vicuña doar gâtul este acoperit de blană, astfel că doar 450 de grame de lână pot fi prelucrate de la un animal, lână care este considerată cea mai fină din lume. În plus, vicuña poate fi tunsă doar în anumite perioade ale anului, altfel poate muri. Un recensământ din 1960 arăta că nu mai exista decât 6.000 de asemenea animale în toata America de Sud, ca rezultat al vânării necontrolate, care aproape a eradicat această specie în perioada dintre invazia conchistadorilor spanioli și formarea Mexicului independent. Hainele care fusesera rezervate regilor incași - sub amenințarea pedepsei cu moartea, în cazul in care vreun muritor îndrăznea să se atingă de ele,  ajunseseră la un pas de a deveni istorie. Din 1960, guvernele din Peru și Chile au luat măsuri drastice de conservare a speciei.
Simți nevoia să respiri adânc după ce afli atâtea și vezi lucruri deoebite, unele dintre ele confecționate de către meşteri peruani care locuiesc prin munţi şi sunt consideraţi direct descendenţi inca. Trec pe lângă tabla de șah pictată manual, pe care jumătate dintre piese sunt incaşii, cealaltă jumătate, spaniolii și ies din micul Peru aflat în Micul Paris. Cu gândul de a reveni la “generația inca” de pe plai mioritic. Hasta luego! 

Lasă un comentariu