Evenimentul zilei

Lun01212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Reportaj 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. O delegație din Hârtop, Republica Moldova, a participat la acest eveniment alături de frații din localitatea Cerașu, România

100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. O delegație din Hârtop, Republica Moldova, a participat la acest eveniment alături de frații din localitatea Cerașu, România

09 August 2016 - 

O delegație din comuna Hârtop, raionul Cimișlia, a participat la ceremonia consacrată împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, ce a avut loc în localitatea Cerașu, județul Prahova, România. Comuna Hârtop și localitatea Cerașu sunt înfrățite din martie 2014. 

Din anul 1922, la Cimitirul Eroilor de la Tabla Buţii, unde sunt înmormântaţi soldaţi şi ofiţeri români, dar și străini, au loc pelerinaje, principalele fiind organizate anume în ziua de 6 august. 

După intonarea Imnului de Stat al României, un sobor alcătuit din toţi preoţii protoieriei ortodoxe Vălenii de Munte (în total 13 feţe bisericeşti), în frunte cu protopopul Florin Boţârcă, a oficiat slujba de pomenire şi cinstire a eroilor. 

Îmbrăcat în costum naţional, primarul comunei Ceraşu, Dumitru Duca, a deschis seria de alocuţiuni, declarând: „Mă bucur să văd atâta lume venită aici pentru a vărsa o lacrimă, a aprinde o lumânare, a cinsti memoria celor căzuţi. Anunţ cu o deosebită plăcere, că al doilea an consecutiv participă la manifestările de comemorare de la Tabla Buţii o delegaţie oficială din comuna Hârtop, Cimişlia”. 

Vladimir Medoni, primarul comunei Hârtop, a menționat că „sufletele celor căzuţi se vor odihni în linişte numai atunci când va avea loc reunirea Basarabiei cu Patria-Mamă”. El a povestit despre faptul cum se dezvoltă relaţiile de colaborare între comunele Ceraşu şi Hârtop. 

 

Lasă un comentariu