Evenimentul zilei

Mie01162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Reportaj //FOTOREPORTAJ// Kievul, la trei ani după Euromaidan

//FOTOREPORTAJ// Kievul, la trei ani după Euromaidan Recomandat

09 Martie 2017 - 

În ciuda faptului că nu îl resimțim, undeva la câteva sute de kilometri, în Ucraina, are loc un război violent ce a făcut până acum, oficial peste 10.000 de victime și a dislocat din locurile natale câteva sute de mii bune de oameni.

Neoficial cifrele sunt mult mai mari, dar este foarte dificil de ținut o evidență, atât în partea forțelor loiale Kievului, cât și în cele ale separatiștilor susținute de Rusia din regiunile de est ale Ucrainei și mai ales a refugiaților în urma războiului. Ucraina a comemorat recent trei ani de la Euromaidan, atunci când liderul prorus Viktor Ianukovici a fost alungat de la putere, după ce a încercat să denunțe aspirațiile europene ale ucrainenilor și să cotească din nou în brațele Rusiei. Violențele au escaladat, iar forțele de ordine au încercat să reprime violent mișcările de stradă îndreptate împotriva regimului Ianukovici.

Scânteia revoluției

Momentul zero” al epopeei europene a Ucrainei a început odată cu Euromaidanul. O mișcare spontană ce a apărut în centrul Kievului în momentul în care președintele ucrainean de atunci, Viktor Ianukovici a decis să suspende procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordului de Liber Schimb dintre Ucraina și UE.

În noaptea de 21 noiembrie 2013, sute de oameni, și apoi mii, au ieșit în stradă pentru a denunța decizia politică a președintelui Ianukovici. Mișcarea s-a extins rapid în toate marile orașe ale Ucrainei, dar și în diaspora, fapt ce a condus inevitabil spre o confruntare. Mai exact, în seara de 30 noiembrie 2013, forțele de ordine au acționat în forță, la ordinul președintelui, pentru reprimarea violentă a acestor manifestații. Militarii din forțele speciale Berkut au intrat în forță în protestatari, rănind grav zeci de persoane care s-au refugiat în clădirile adiacente străzii Hrushevskoho. De aici, lucrurile s-au precipitat, iar lupte de stradă au căpătat un accent tot mai violent între forțele de ordine și protestatari. În cele din urmă, strada a învins, iar regimul a fost răsturnat.

Drumul spre lada de gunoi a istoriei este pavat cu intenții prorusești

Acum fostul președinte de la Kiev, fugit în surghiun la Moscova, a ajuns deja la lada de gunoi a istoriei. Iese doar anual, cu permisiunea rușilor, să critice actuala putere de la Kiev și Occidentul pentru războiul din estul țării, întreținut de separatiștii proruși și de către forțele militare ruse fără însemne oficiale în regiunile Donbas și Lugansk. Sau pe scurt „omuleții verzi” ai Rusiei și mercenarii aduși de ruși să lupte acolo.

Cu toate aceasta, Ucraina își păstrează voința de merge pe cursul european și așteaptă liberalizarea vizelor pentru ca cetățenii săi să poată călători liber în Uniunea Europeană: La fel cum o fac moldovenii de circa doi ani de zile și, mai nou, georgienii. Kievul a rămas un oraș viu, cu oameni optimiști care respiră un aer cosmopolit. Cu bulevarde largi, magazine și cafenele, oameni de toate naționalități și o cultură underground demnă de marile orașe europene. Cu manifestări culturale numeroase în weekend, pe principalul bulevard din centru orașului. Acolo tinerii se întâlnesc, cântă și dansează, fac expoziții de artă și spectacole în aer liber cu artiști ambulanți.

Între boicot și corectitudine politică

Afacerile rusești sunt boicotate constant de către tinerii ucraineni și există o modă în rândul lor de a nu le frecventa. Ucrainenii își ascund cu greu resentimentele față de ruși pe care îi consideră agresori și inamici cu care se află în război acum. Le este greu să vorbească despre ei în termeni „politic corect”, dar totuși o fac.

Chiar dacă războiul nu se simte până la Kiev, ucrainenii sunt implicați la toate niveluri vizavi de tot ce se întâmplă în estul țării și urmăresc atent evoluțiile de acolo. Autoritățile de la Kiev desfășoară tot felul de programe sociale și educative de a schimba percepția cetățenilor din estul țării, supuși numai propagandei rusești ce se desfășoară acolo. În prezent, multor tineri din regiunile Donbas și Lugansk le sunt oferite burse pentru a studia în universități din alte colțuri ale Ucrainei.

Aceștia se întorc înapoi acasă și demontează miturile cum că, la Kiev, puterea ar fi preluată de fasciști, așa cum propovăduiesc de dimineață până seară mediile de dezinformare rusești în această regiune. Dacă ar fi să vedem și ceva pozitiv în toată această tragedie, ar fi că drama războiului i-a unit pe ucraineni. Aceștia sunt tot mai solidari și au înțeles că puterea de la Moscova nu a fost niciodată un partener, ci doar un „dictator” camuflat în frate mai mare. 

 

Corespondență de la Kiev-Ucraina, Mădălin Necșuțu

Lasă un comentariu