Evenimentul zilei

Mie01162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Reportaj REPORTAJ FOTO&VIDEO//Skopje – sub straja lui Alexandru cel Mare

REPORTAJ FOTO&VIDEO//Skopje – sub straja lui Alexandru cel Mare Recomandat

09 Aprilie 2017 - 

Situată în inima Balcanilor, Skopje – capitala Macedoniei, este un amestec cultural impresionat. Macedonia în sine este un melanj între creștini ortodocși și musulmani, cu un raport de doi treimi la o treime.

Skopje adăpostește, neoficial, circa un milion de suflete din totalul de două milioane, atât cât reprezintă întreagă populație a Macedoniei. Skopje în sine are o istorie de circa 4.000 de ani și este așezată pe râul Vardar, iar arhitectura este un amestec între nou și vechi. Istoria orașului este foarte interesantă, fiind strâns legată de Regatul Macedoniei al lui Alexandru Macedon, încă din 335 î.Hr., apoi de Imperiul Roman pe la 148 î.Hr., după care pe la 395 î.Hr devine parte a Imperiului Roman de Răsărit.

A urmat apoi stăpânirea sub stăpânirea slavă între secolele VI-XI, pentru ca apoi Macedonia să revină pentru scurt timp în componența Imperiul Bizantin, condus de Vasile al II-lea, după care a revenit succesiv la bulgari și sârbi, pentru ca mai apoi să intre sub stăpânirea Imperiului Otoman care a cucerit toată zona Balcanilor pentru cinci secole. De altfel, Skopje este un oraș plin de statui ale înaintașilor, iar autoritățile macedonene au început, încă de prin 2011, un proces intensiv de recuperare a istoriei prin monumente și clădiri de o deosebită frumusețe arhitecturală.

 

La adăpostul vechii fortărețe

Leagănul acestui oraș este reprezentat de fortăreața Kale, veche de circa 1.500 de ani, situată în partea veche a Skopje. Construită de împăratul bizantin Iustinian I, între secolele X-XI, a rezistat tuturor schimbărilor evului mediu, dar a fost grav afectată de cutremurul devastator din 1963.

Cu toate acestea, autoritățile locale au investit mult în refacerea edificiului, ce reprezintă piatra de temelie și cel mai important obiectiv turistic al orașului.

 

Alexandru Macedon, conducătorul suprem al macedonienilor

Un alt obiectiv turistic important, ca parte modernă a orașului este Piața Macedonia. Aceasta este un simbol al macedonenilor, deoarece în această Piața ce străbate râul Vardar a fost declarată independența Macedoniei de fosta Iugoslavie. Piața se află în plină reconstrucție, acolo guvernul a promis să refacă Casa Armelor și Vechiul Teatru, două clădiri cu valoare de simbol. Centrul atenției în această piață este statuia înaltă de 26 de metri a lui Alexandru Macedon. Acesta este reprezentat pe celebrul său cal Bucefal, care l-a însoțit în toate campaniile sale de cucerire a lumii.

Nici celebra „falangă macedoneană”, despre care se spune că a fost secretul invincibilității lui Alexandru cel Mare în campaniile sale de cuceriri, nu lipsește de sub soclul pe care Bucefal îl poartă cabrat pe marele războinic. Toată formația aceasta de luptă este păzită credincios de patru lei de circa 2 metri, dispuși în toate punctele cardinale.

De asemenea, în piața regăsesc statui cu Alexandru Macedon de la postura de prunc în brațele mamei sale, până la cea mare conducător al lumii antice. Soția lui Filip al II-lea și mama lui Alxandru Macedon – Olympia, o prințesă epirotă, este și ea bine reprezentantă în statuile ce străjuiesc Piața Macedonia. Aceasta a fost expresia puternică a faptul că în spatele unui bărbat de succes stă o femeie puternic, iar macedonenii i-au păstrat și ei locul binecuvenit în istorie.

Moștenirea vie a otomanilor în Balcani

O altă atracție a orașului o reprezintă Vechiul Bazar. Un loc pestriț unde multiculturalism este prezent la tot pasul, în special pentru albanezii care reprezintă circa un sfert din populația țării. Trebuie spus din capul locului că Vechiul Bazar din Skopje datează din secolul XII și este o îmbinare a multiculturalismului local, un loc simbolic de tip balcanic al împletirii Occidentului și Orientul.

Aici se regăsesc multe cafenele, restaurante, ateliere meșteșugărești pe străduțe înguste și pietruite. Arhitectura în acest obiectiv turistic este una de tip predominant otoman, dar cu multe elemente bizantine și chiar moderne pe alocuri. În 2010, guvernul macedonean a dat start unui program de revitalizarea a Vechiul Bazar și a restaurat o serie de obiective și a impulsionat meșteșugarii care se găsesc aici. Rezultatele nu au întârziat să apară, iar în ultimii circa șase ani de zile, numărul turiștilor s-a triplat, ajungând la circa 500.000 pe an.

 

Vastă moștenire culturală

Nu în ultimul rând, una dintre bijuteriile arhitecturale ale Capitalei Macedoniei o reprezintă Muzeul de Arheologie, amplasat pe estic al râului Vardar. Deschis în 2014, acesta adăpostește o colecție impresionantă de peste 6.000 de exponate din preistorie până în Evul Mediu. De asemenea, muzeul are o impresionantă galerie de picturi, figuri de ceară, mozaicuri, dar și tehnologie modernă ce cuprinde video-animații.  

Reportaj realizat de Mădălin Necșuțu, din Skopje-Macedonia

Lasă un comentariu