Evenimentul zilei

Vi04192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Reportaj REPORTAJ// CUM s-a văzut cel de-al doilea Congres al PAS. Între lupta cu „balaurul bicefal” și scoaterea R. Moldova din zona de „failed state”

REPORTAJ// CUM s-a văzut cel de-al doilea Congres al PAS. Între lupta cu „balaurul bicefal” și scoaterea R. Moldova din zona de „failed state” Recomandat

10 Septembrie 2017 - 

Duminică, orele 11, Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”, Chișinău. Sute de oameni se îngrămădesc în mica sală de spectacole a teatrului, nu pentru a vedea o premieră, ci pentru a participa la cel de-al doilea Congres al Partidului Acțiune și Solidaritate.

Media

video credit: privesc.eu

Îmbrăcați frumos și ordonați, membri, simpatizanți, dar și jurnaliști așteaptă să vadă ce semnale se vor da din vârful ierarhiei din partea noii echipei de conducere a celui mai mare partid extraparlamentar, de altfel singurul cu șanse reale din zona de dreapta de a mai trece pragul electoral impus de accederea în legislativ la viitoarele alegeri parlamentare. Maia Sandu nu prea inundă ecranele televizoarelor la majoritatea celor din „politica mare” și toată lumea vrea să o vadă.

După câteva discursuri tehnice ale câtorva fruntași PAS, scena teatrului este preluată de către vicepreședinte popularilor europeni, Dara Murphy (foto), venit din cealaltă parte a Europei, tocmai din Irlanda, pentru a „garanta PPE” acest Congres. Irlandez pus pe șagă și politician versat, Murphy își câștigă rapid auditoriul, făcând câteva remarci ironice, dar simpatice, la „șansele” reprezentativelor Moldovei și Irlanda de a mai prinde trenul care duce la Campionatul de fotbal din Rusia din 2018.

Apoi, le-a reamintit tuturor că vine și cu un mesaj din partea șefului mare de la PPE, Joseph Daul, cel care „îi are la inimă pe toți cei din Moldova”. Tot din zona inimii, Murphy le-a transmis o serie de mesaje optimiste cum că, în ciuda lipsei banilor și a televiziunilor, partidul și Maia Sandu au fost la un pas de a câștiga alegerile prezidențiale.

„Un partid ca al vostru menține speranța democrației și rămâneți singura alternativă politică viabilă care poate asigura o viață mai bună pentru oamenii din Moldova și pentru generațiile viitoare”, a spus Murphy.

Nu în ultimul rând, vicele PPE le-a cerut membrilor pas să aibă mult curaj în continuare de a se lupta cu „clanurile mafiote” și de a răpune balaurul politic bicefal, compus din tandemul Dodon-Plahotniuc. Despre acesta, irlandezul a declarat că frica de Maia Sandu i-a unit astăzi în acest cuplu politic aparent contradictoriu, dar care de facto conlucrează.

Mai în glumă, mai în serios, irlandezul șăgalnic a spus răspicat că R. Moldova e buza prăpastiei și riscă vizibil să devină un „failed state”, o etichetă ce atârnă pe țări precum Afganistan, Irak, Yemen sau multe dintre statele africane măcinate de războaie interne, fie politice și ele de ordin militar. Dar cu același numitor comun – corupție endemică.

Trecută deja prin focul câtorva bătălii crâncene

În scenă a apărut apoi Maia Sandu. Despre ea se spune fie că ar fi un fel de Ioana D`arc a Moldovei, fie că nu va putea face față celor doi jucători reali de pe actuala scenă politică a Moldovei – Plahotniuc și Dodon. De altfel, retorică sa s-a concentrat treptat spre a ataca acest binom care de facto ar conduce R. Moldova.

Totuși, Maia Sandu pare mai degrabă un politician pragmatic care învață pe zi ce trece să-și stăpânească cât mai bine emoțiile și să atace nonșalant atunci când este cazul. Ca și predecesorul său la microfon, ea a cerut colegilor de partid să rămână curajoși în lupta cu corupția și liderii grupurilor de interese politico-economice.

Începutul discursului său a fost presărat cu o retorică cazonă, precum un general înaintea unui mari bătălii către soldații din subordine: „să nu ne lăsam speriați și demoralizați!”, le-a transmis ea. A urmat apoi o sarabandă de mesaje pozitive pentru viitor, întâmpinate cu ropote de aplauze din sală.

„Nu e simplu să te faci auzit într-un regim care capturat aproape toate instituțiile mass-media, iar minciuna și propagandă au pus stăpânire pe spațiul informațional. Nu e puțin să reziști unui regim care distruge viețile oamenilor. Dumneavoastră ați reușit toate aceste lucruri”, i-a încurajat Maia Sandu pe cei câteva sute de oameni din sală.

Ea a mai spus că este de datoria PAS să arate acest regim „în toată hidoșenia lui” și că formațiunea pe care o conduce poate fi o alternativă. „Să faci asta într-o societate deznădăjduită este un mare act de curaj”, le-a transmit ea de pe scenă „spectatorilor” din fotoliile teatrului.

Echipa din apartamentul de pe Mateevici

Nu în ultimul rând, Maia Sandu și-a prezentat noua echipa din cadrul Biroul Național Politic al PAS, marea majoritate fiind cei din nucleul dur al formațiunii. Cei pe care îi puteai vedea de fiecare dată atunci când călcai pragul sediul PAS, mai degrabă un apartament de trei camere nedecomandate și de mărire medie situat pe strada Mateevici din Chișinău, decât un sediul clasic de partid. Unul care fără un singur procent, aproape a dat un președinte și care astăzi se află pe undeva pe la 20% în sondaje și mai are un an de crescut.

Lidera PAS a anunțat că formațiunea își va extinde activitatea și structurile în teritoriu. Ea i-a îndemnat pe membrii și simpatizanții formațiuni să bată la fiecare poartă pentru le explica oamenilor cine sunt și ce vor să facă pe viitor. A urmat apoi prezentarea câtorva candidaturi din echipa din conducere care va lucra împreună cu ea. De acolo de unde am putut deduce că femeile din PAS sunt adevărate „fortărețe”, fapt ce a stârnit o glumă simpatică din partea liderul PAS Chișinău, Vladimir Bolea.

După discursul optimist al Doinei Gherman, șefa „amazoanelor” PAS, acesta a spus că „își cere că el nu este femeie”, stârnind aplauze și râsete și sală. Un semn că Congresul nu s-a vrut a se desfășura într-o atmosferă gravă și sforăitoare, așa cum se prea întâmplă la astfel de „cumetrii politice”. La cealaltă extremă, s-au dat citate hard din repertoriul „cancelarului de fier” Otto von Bismark, sau mai soft din cel al Sfântului Francisc de Assisi.

Plăcinta moldovenească și votul la vedere

A urmat apoi pauza de votare a moțiunii depuse de Maia Sandu. Mai pe românește, a candidaturii sale și a echipei care o va urma. De altfel, PAS este încă un partid tractat de locomotiva Maia Sandu, dar în ultima vreme au început să devină vizibili și alți lideri din zona educației, juridică și mai ales tineret, acolo unde aceștia și-au luat mai degrabă un nume de inspirație europeană – PAS Youth. Cu toate acestea, nimeni nu a „îndrăznit” să-i facă concurență Maiei și să vină cu un program de alternativă la candidatura sa.

Încolonați și disciplinați, participanții au pășit în foaierul teatrului, acolo unde au putut asista, cu o plăcintă și o cafea în mână, la procesul de votare în privința candidaturii Maiei Sandu și a echipei sale pentru un nou mandat la cârma formațiunii.

După circa două țigări fumate și o cafea, la care se mai adăugă și o poză prelungită de grup pe treptele de foaierul teatrului, comisia responsabilă de „managementul voturilor” și-a îndeplinit misiunea. A numărat toate buletinele de vot, așa că toată lumea a fost rechemată în sală pentru anunțarea cifrelor.

Învingătoare la puncte

Prin neprezentarea niciun concurent, Maia Sandu a învins cu 332 de voturi din 335 exprimate. Niciun buletin nu a fost declarat nul, semn că membrii PAS nu au probleme cu alfabetizarea sau înțelegerea unor simple instrucțiuni tehnice.

După vot, niciun dop de șampanie nu a fost găurit tavanul teatrului, iar din boxe nu s-a auzit vreo „Odă a bucuriei”. Ba mai mult, Maia Sandu a trebuit să facă față apoi unor întrebări nu foarte ușoare chiar din interiorul partidului, legate fie de cum anume se va continua lupta cu corupția, cum se va convinge și din electoratul proestic sau cum se va poziționa pe problema unei eventuale uniri a României cu Republica Moldova.

Așa cum șade bine oricărui Congres, la final, juristul Sergiu Litvinenco a dat citire rezoluției Congresului (detalii AICI) care are ca și cap de afiș lupta împotriva corupției și încercarea declarată de a prelua puterea la alegerile parlamentare din toamna anului viitor. Totul sub semnul unei lupte împotriva „balaurului bicefal” reprezentat de tandemul Dodon-Plahotniuc.

Undeva după orele 14, cortina a căzut iar piesa s-a terminat cu un happy-end demn de filmele hollywoodiene. Totuși, lupta politică va fi din ce în ce mai crâncenă, iar poziționarea PAS în povestea de „love and hate” dintre PSRM și PD va trebui făcută cu multă inteligență, pas cu pas.

A consemnat Mădălin Necșuțu

Lasă un comentariu