Evenimentul zilei

Vi09202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Reportaj EXCLUSIV. Corespondență de la New York. Prima comemorare 9/11 cu Trump preşedinte. Două în una şi pe repede înainte / GALERIE FOTO

EXCLUSIV. Corespondență de la New York. Prima comemorare 9/11 cu Trump preşedinte. Două în una şi pe repede înainte / GALERIE FOTO Recomandat

12 Septembrie 2017 - 

“Când ajungeţi la Ground Zero să nu vă hliziţi când faceţi poze, nu sunt selfi-uri de vacanţă, nu uitaţi ca nu sunteţi la Disney World. Păstraţi o ţinută decentă şi vocea scăzută!” Cam aşa sunau recomandările ghizilor care conduceau grupurile de turişti, în dimineaţa zilei de 11 septembrie 2017. 

Fix la ora primului atac, la 8.46, clopotul de la Capela Sfantul Paul a început să bată cu putere atrăgând, cu sunetul său, atenţia puţinilor trecători din zonă. Doar câţiva s-au oprit în loc păstrând un moment de reculegere.

Pe trotuarul unde, în anii trecuţi se îmbulzeau sute de personane cu drapele si bennere , ba chiar şi cu destule teorii conspiraţioniste legate de atentate, acum nu mai este aproape nimeni, sau, în orice caz, nu mai multe persoane decât într-o zi normală de lucru.

Nici “Capela care a rămas în picioare” nu mai constituie centrul atenţiei. Clădirea care a scăpat, în mod miraculos neatinsă în timpul atentatelor oferind adăpost şi clipe de răgaz salvatorilor de acum 16 ani, e acum aproape pustie.

Doar două familii se reculeg în tăcere vegheate de un cleric, surprins şi el de pustietatea din jur.

Dealtfel, clopotul a fost tras doar la ora primului atac, un fel de două în una, adică “s-a pus” şi pentru cel de-al doilea atentat produs după 17 minute de groază şi nedumerire, îmi explică preotul din gradina capelei. Ba chiar glumește spunând că până și banda cu numele celor decedaţi pare a se derula mai repede decât de obicei.

În lipsa preşedintelui Trump, care a preferat să aibă propriile sale comemorări, întâi la Casa Albă şi apoi la Pentagon, newyorkezii s-au organizat fiecare cum a putut în funcţie de interes sau, mai bine zis, în funcţie de dezinteresul cu care au tratat manifestările.

De la primele ore ale dimineţii barierele de la Graund Zero s-au deschis numai pentru membrii familiilor celor dispăruţi în urmă cu 16 ani.

Cerniţi sau în haine de stradă, ba chiar de plaja, sute de rude ale celor decedaţi, la 11 septembrie 2001, în Turnurile de Nord și de Sud ale World Trade Center s-au perindat în zona unde s-au prăbuşit cele două clădiri de birouri. Cei mai mulţi dintre aparținători au venit de mână cu copiii ajunși acum la vârsta adolescenței sau chiar cu nepoți, semn că nu vor uita, dar nici nu vor ierta, generații întregi. 

La ora trei după-amiază, publicul a fost lăsat să pătrundă în Groun Zero. Palidă replică a manifestanţilor de altă dată, câteva sute de persoane s-au împrăștiat de-a lungul celor două fundații.

Cum nici comerțul stradal cu stegulețe sau flori nu a fost ca în anii precedenți, cei veniți acum s-au mulțumit să facă o poză în viteză și să plece înapoi în oraş, aşteptând “Tributul Luminii”, cele două raze de lumină ce vor fi trimise spre cer imediat după lăsarea întunericului, ca artificiile de 4 iulie. 

Cât priveşte îndemnul ghizilor de a nu face selfi-uri cu gura până la urechi, îndemn care mi s-a părut hilar și deplasat la început, s-a dovedit, până la urmă, a avea sens mai mult decât mă aşteptam.   

A consemnat, Vlad Teodorescu
New York

Lasă un comentariu