Evenimentul zilei

Joi04182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Reportaj FOTOREPORTAJ// CUM ajută UE moldovenii de pe ambele maluri ale Nistrului să ducă o viață mai sănătoasă la Varnița

FOTOREPORTAJ// CUM ajută UE moldovenii de pe ambele maluri ale Nistrului să ducă o viață mai sănătoasă la Varnița Recomandat

16 Noiembrie 2017 - 

Când vine vorba de ridicarea nivelul de condiții de trai decente pentru oameni, nicio barieră nu este imposibil de trecut. Departe de veșnicele probleme politice dintre cele două maluri ale Nistrului, aproximativ 13.000 de oameni din zona Varnița pot beneficia, începând de astăzi, de tratament medical în condiții moderne, grație unui proiect realizat cu bani europeni din partea Bruxellesului.

Din nou, UE a întins o mână cetățenilor R. Moldova, ajutându-i concret prin proiecte palpabile, și nu prin vorbe goale.Centrul medical de la Varnița este dotat cu echipament medical modern și oferă servicii de fizioterapie, ultrasonografie și consultații la medicul de familie.

UE la nevoie se cunoaște

Serviciile centrului de sănătate sunt gratuite, în baza poliței de asigurare medicală. Pacienții, în mare parte oameni trecuți de vârsta a treia și femei însărcinate, apelează la medicii de aici pentru calitatea serviciilor.

Ludmila, 70 de ani, este pensionară și vine de la Tiraspol la medicul de familie de aici. Bătrâna are cancer la sân și spune că datorită atenției doctorului de la Varnița, reușește să treacă mai ușor peste acest diagnostic crunt. Femeia nu mai merge de 20 de ani la centrul de sănătate din Tiraspol. „Acolo nu te tratează. Doctorul de aici e foarte bun!”, spune Ludmila.

Mihail, alt pensionar, așteaptă smerit să-i vină rândul să fie consultat de medic. Are probleme de vedere și cu toate că a făcut câteva drumuri azi, spune că e satisfăcut de condițiile din centru. „Este un lucru extraordinar! Noi suntem pensionari și pentru noi nu e important doar faptul că aici totul e nou dar și atenția pe care o primim. Nu stăm în rând, nu plătim.”

Ana a fost profesoară și zice că datorită medicilor de la Varnița a căpătat încrederea că se va face bine. Vine din Transnistria la Varnița nu doar datorită calității serviciilor dar și din motive financiare. La Tiraspol ar trebui să achite pentru serviciile medicale acordate. „Medicii sunt grijulii. Dacă uit să vin după pastile, mă sună să-mi aducă aminte”. Femeia spune că fluxul de pacienți din stânga Nistrului se datorează faptului că lumea „aude ce condiții sunt aici și vor să vină și ei”.

„De ce să plec dacă am toate cele necesare?”

Toții medicii care activează la Centru de Sănătate din Varnița sunt din orașul Bender. Elena a fost repartizată în instituția medicală de la Varnița și spune că are tot echipamentul necesar să-și facă bine meseria. „Condițiile sunt la standarte europene. Acum cu deschiderea anexei avem și mai multe posibilități de tratament și diagnostic. Vin mulți oameni.”

Ecaterina, laboranta, spune că „Europa e la ea acasă la Varnița. De ce să plec dacă am toate cele necesare? E cald, avem apă caldă, aparate pentru a colecta analize.” Femeia afirmă că nu contează malul de pe care vin pacienții sau medicii la acest centru. „Până la urmă, toți sunt oameni”, a adăugat ea.

Calitatea vieții în Republica Moldova, îmbunătățită prin programele UE

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat că acest tip de programe și proiecte sunt un mod eficient de ajutor. „Acesta și este obiectivul nostru. Să îmbunătățim calitatea vieții sociale și economice a oamenilor”, a declarat oficialul european. Ambasadorul a mai specificat că UE va continua să sprijine acest tip de proiecte iar Centrul de Sănătate este un exemplu concludent că cele două maluri pot fi aduse mai aproape.

Directorul adjunct al Biroului regional PNUD în Europa și CSI, Rastislav Vrbensky, a adăugat că peste jumătate de milion de oameni au beneficiat de pe urma acestui Program. „Este un rezultat important. Cred că astfel oamenii înțeleg problemele și încearcă să le rezolve împreună”, spune el.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a specificat că până la acest moment în zona de securitate s-au făcut investiții de peste 80 de milioane de lei iar „astfel de proiecte ca cel din Varnița au avut un succes deosebit”. Viceprim-ministrul s-a arătat încrezător că prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii” sechelele conflictului transnistrean dispar. „Fiecare leu, fiecare euro investit a adus foloase în dezvoltarea comunității”, a spus Gheorghe Bălan.

Transnistrenii fac coadă la spitalul din Varnița

Centrul de Sănătate din satul Varnița a fost construit în anul 2013 dar s-a dovedit a fi neîncăpător pentru numărul mare de solicitanți din stânga Nistrului. Astfel, cu sprijinul financiar al Uniuniii Europene în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii” a fost construită o anexă nouă. Uniunea Europeană a oferit peste 50.000 de euro pentru construcția anexei iar comunitatea locală a contribuit cu aproximativ 6.500 de euro.

În cadrul Programului de susținere a măsurilor promovare a încrederii, implementat de PNUD, începând cu anul 2009, au fost renovate sau construite, dotate cu echipament și mobilier peste 80 de obiecte de infrastructură de pe ambele maluri ale râului Nistru.

 

Reportaj realizat de Angela Barbaiani

 

 

 

 

Lasă un comentariu