Evenimentul zilei

Mie03202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Reportaj REPORTAJ FOTO&VIDEO// CUM s-a văzut evenimentul PNL de la Chișinău de marcare a 100 de ani de la UNIRE

REPORTAJ FOTO&VIDEO// CUM s-a văzut evenimentul PNL de la Chișinău de marcare a 100 de ani de la UNIRE Recomandat

28 Martie 2018 - 

„Răbdarea este una dintre cele mai mari virtuți ale omului”, spune senatorul PNL Viorel Badea în timp ce aranjează microfonul în așteptarea vorbitorilor un eveniment ce marchează istoria de 100 de ani a PNL în Basarabia. „Da, și ale românului”, îl completează ironic o doamna pe la 40 de ani, ce stă așezată lângă mine cu referință la mult așteptata Unire.

Media

Vreo 600 și ceva de oameni stau îngrămădiți în sala micuțului teatru Satiricus din Chișinău în așteptarea partidelor de drepta deja unite de protocoale de ambele maluri ale Prutului. Sala e plină, iar aerul este deja din ce în ce mai puțin. Se împart păreri dacă o fi mai bine sau nu cu unirea asta. Un fel de baie de mulțime statică de-a lui Băsescu.

Nenea Iancu zâmbește de superior din înaltul cortinei, acolo unde stă brodat frumos numele teatrului Satiricus - I.L.Caragiale. Parcă știe deja ce va urma!

Toate partidele de dreapta din Republica Moldova au semnat, astăzi, pe 27 martie, la împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, un protocol de colaborare cu PNL din România.

Dacă PSD-ul lui Dragnea prietenește frățește cu PD-u lui Plahotniuc, de ce PNL românesc să nu prietenească cu PAS, PLDM, PPDA și PL?

În timp ce majoritatea liderilor partidelor de dreapta și-a făcut destul de discret intrarea în sala, liderul PPDA și candidat la Primăria Chișinăului și-a făcut intrarea în sală aclamat ca un rockstar: „Năstasee, Năstasee, Năstasee!”, strigau co-religionarii săi în ale politicii.

Mi-am amintit un pic de Congresul defunctei Uniuni Social Liberală (USL) din România, atunci când Victor Ponta și Crin Antonescu intrau la braț pe acordurile AC/DC. E adevărat, pe National Arena din București, ticsit cu zeci de mii de oameni aduși în marea lor majoritate cu autobuzele de prin toată România.

Numai că, la Chișinău, „Thunderstruck-ul imperialist” a fost înlocuit cu Imnul României. Toată lumea s-a ridicat în picioare și a cântat.

Chiar și Andrei Năstase a uitat de tovărășeala cu Dodon și Usatîi și bătăile pe ortacii săi le-au administrat copiilor unioniști în PMAN și a dus mâna la inimă. De altfel, a cam fost singurul care a cântat până la capăt, de l-ar fi făcut gelos chiar și pe Ghimpu.

Străbunica mea era româncă, dar se ruga în rusă”

„Femeile merg în prima mereu în prima linie”, a fost declarația care a deschis discursul Maiei Sandu cu un ușor simț ironic, ridicându-se de la o masă plină de bărbați. Nici de data acesta și nici acest eveniment nu au făcut-o pe Maia Sandu să aibă un discurs emoțional despre unire, așa cum toți se așteptă de la ea.

Ba chiar a făcut și o glumă despre cât de neinspirată a fost data trecută, la Congresul PAS, să nu pună o virgulă unde trebuie în discursul său, întrebată fiind de unire. Atunci a greșit, deși nu a avut intenția. Acum a fost mai bine pentru că a fost sinceră și mai relaxată.

Întotdeauna aranjată dar în același timp modestă, Maia Sandu a explicat că „unirea ei” înseamnă altceva decât „unionism de campanie” și a ținut să vorbească despre greutățile oamenilor de zi cu zi din Republica Moldova și cum România o poate ajuta să scape de corupție. Că România ar fi bine să vină cu proiecte care să ridice nivelul de trai al moldovenilor.

Maia Sandu a vorbit despre teroarea instaurată de primul secol de dominație rusească și a făcut o mărturisire din sânul propriei familii. „Străbunica mea era româncă, dar își făcea rugăciunile în rusă”, oferind dimensiunile tragediei primului secol rusesc de dominație în Basarabia.

Maia mi-a furat jumătate din discurs”

Liderul PPDA Andrei Năstase și-a făcut apariția la tribună cu sticlă de apă în mână și pus pe glume. După ce s-a plâns mai în glumă mai în serios că Maia Sandu i-ar fi furat jumătate de discurs, Năstase a vorbit despre membrii familiei sale care la 1918 au făcut Unirea, iar 1991 au semnat pentru indepedența R. Moldova față de URSS.

Apoi, s-a luat la trântă pe scena teatrului cu binomul Dodon-Plahotniuc în a spus că „a sa cruce” este să scoată statul din captivitate și din mână păpușarului rău și a acolițior săi de culoare roș-albastră.

„Azi în Capitală, mâine în toată țara”, a terminat apoteotic Năstase discrusul său din înaltul tribunei în ropote de aplauze smulse dintr-un colț al sălii unde erau masați suporterii săi. Evident, și cei mai vocali.

Congres cu de toate: de la solemnitate la exaltare

După energia celor doi juni ai politicii moldovenești din zona de dreapta, a venit rândul șefului PLDM Viorel Cibotaru să ia cuvântul. Analistul politic extrem de precis a fost înlocuit omul politic care a reușit să trezească prima emoție reală în sală.

Acesta le-a cerut tuturor să renunțe pentru un moment la festivism și să țină un moment de reculegere pentru cei care s-au jertit pentru idealurile acestui pecet de pământ poate prea mult încercat începând cu 1918, toată perioada sovietică, 1991 și 1992.

Cuminți, toți cei din sală au tăcut pentru câteva clipe după care au plecat capetele în pământ în semn de respect.

„Unificarea țării este inevitabilă (...) doresc să învingem”, a conchis seniorul.

Eu cu cine votez la Primărie?

Cu mult aplomb și gata parcă să dărâme teatrul, pe scena a urcat actorul politic Valeriu Munteanu. Sigur, cetățean-candidat și el la „Forțăreața Chișinăului”.

Din emisiunile TV m-ar fi putut păcăli ușor că este un tip rezervat și pe alocuri rece. Dar n-a fost să fie așa. A urcat în scenă val-vârtej și a ținut o turuială de vreo 10 minute mai ceva ca la Congresele PCR din România la care eram obligați cu toții să privim în România lui Ceaușescu.

Dacă Maia Sandu și Năstase au început de la 1918, juristul cu precize istorică din Munteanu nu s-a putut abține și a venit cu un arbore genealogic al familiei sale de pe 1730, de l-ar fi lăsat mut și pe Grigore al II-lea Ghica în toate mandatele sale la cârma Moldovei.

S-a luat de toți: de la rublele lui Dodon, până la GBC-ul lui Plahotniuc și a făcut o introspecție amănunțită mai ceva ca în colocviile istorice de la Academie asupra chestiunii Basarabiei. „Sigur, tovărășia cu Plahotniuc de la putere a uitat-o!”, a cârcotit printre dinți o septanagenară malițioasă în sală.

Dandy” din Ardeal

Dacă primii urcați pe scenă au fost gazdele, finalul a aparținut românilor din dreapta Prutului. Veniți cu mesaj mobilizator și unificator pentru alegerile ce va să vină la Chișinău, liberalii au dat tot ce au avut mai bun să-și convingă frații să lupte cu adversarii lor politici.

Unși cu toate alifiile și mai versați în a gâdila urechile auditoriului cu caterincă fină și mesaje plasate subliminal puțin între ciocănel și trompa lui Eustachio, pe scenă au urcat cei de la PNL România.

Balul a fost deschis de Florin Roman. Un veteran al politicii de la Alba-Iulia, dar cu ticuri și populism de București. Grizonant, pe la vreo 50 de ani, fostul jurnalist a urcat degajat pe scenă în blugi și într-un pulover ce-i trăda burtica, dar cu mult simț al umorului.

După a smuls burețelul roșu din vârful microfonului, stârnind hohote de râs și aplauze din sală, Roman s-a apucat de miștouri prietenești cu șeful său, Ludovic Orban. Apoi, Roman i-a atacat direct la „corason” pe frații lui de „sânge de la Chișinău”.

„Sunteți ca și noi, dar suntenți atât de încăpățânați”, i-a certat Roman pe liderii celor trei partide de dreapta de la prezidiu.

„Chișinăul se câștigă cu inima”, a spus acesta în aplauzele sălii extaziate de dezinhibarea liberalului din România. Singura care nu părea să achieseze era Maia Sandu care asista destul de impasibilă la discursul cu crescendo-uri a lui Roman.

„Îi batem pe comuniști dimineață, la prânz și seară”, a spus acesta, uitând că lupta se va da de fapt cu „așchia” comuniștilor numită socialiști. Dar cine mai ține contul, tot roșii sunt! Dar na, vizitele dese la Chișinău nu sunt tocmai atuul policienilor români.

La fel și răzgândirea de peste noapte a PNL-ului care s-a făcut peste noapte un partid unionist.

Prin meandrele concretului istoric

Apoi a venit rândul Marei Mareș, juna din fruntea tinerilor liberali, care a moștenit meseria de politician pe persoan fizică de la tătăl său, să vină pe scenă la fel de lejeră în blugi și bluză. A vorbit despre România Mare adevărată și a părut entuziasmată de declarația semnată cu toate organizațiile de tinerete ale PAS, PLDM și PPDA, intitulată „Frații în veci vor fi frați”.

Apoi, a urmat o lecție de istorie mai ceva ca cea predată pe scenă de Valeriu Munteanu, dar pe un ton mai puțin de politruc. Profesorul Radu Carp aproape a adormit auditorul făcând incursiuni minute în șir prin „deep backround-ul” istoriei românilor.

Cu toate acestea acesta a făcut o paralelă interesantă între condițiile în care s-a înfăptuit unirea la 1918 în lipsa partidelor românești în Basarabia și a mass-media. „Astăzi le avea pe toate, dar nu facem”, a concluzionat acesta.

După ce a încurcat un pic în străzile Chișinăului în care se lăuda că vine din anii `90, acesta a îndemnat să le ceară actualilor parlamentari să redenumească Legislativul în Sfatul Țării. Sala a achiesat și a primit cu urale propunerea. Numai că Maia Sandu i-a stricat rapid momentul de glorie, spunând că parlamentarii de astăzi nu se ridică la înălțimea înaintaților acelor vremuri.

Ceva mai colorat, senatorul Viorel Badea și-a început discursul ca un pastor vorbind cu patos în întrebări retorice de idealuri, dar și-a revenit pe final și-a smuls multe aplauze din sală cu povestiri despre cu el și Ludovic Orban, veniți prin 1991 la Chișinău.

Ridicați de „Omoni”, pe care i-au înregistrat „de la șold cu dictafonul”. „Ăla în negru eram io!”, a țipat un bărbat masiv pe la vreo 50 de ani plasat strategic în colțul gradenei lui Andrei Năstase.

Apoi despre cum au ajuns ei la o secție de Poliție și cum până dimineața dansau Hora Unirii cu milițienii basarabeni. „Asta a fost botezul meu în Basarabia”, și-a povestit el tinerețea.

Istoria-i fudulie, politica-i temelie

Poate dacă ar fi venit să cânte ceva la chitară, Ludovic Orban cu siguranță ar fi câștigat mult mai mult. Discursul său a durat peste un sfert de oră din „documentarea primită” pe istoria Basarabiei. După ce început cu Napoleon, a mers la Pacea de la București, Războiul de Independența din 1877 și apoi la 1918, Orban a trecut în revistă realizările Brătienilor legate de Basarabia.

Numai că probabil mai mult de trei sferturi din sală nu prea auziseră de Ion I.C. Brătianu sau mai simplu Ionel Brătianu. Cu toate acestea, Ludovic a reușit să obțină iubirea necondiționată a sălii după ce a atacat și el la baionetă „binomul”.

„Nu vrem ca Basarabia să se transforme în spălătorie de bani negri rusești, nu vrem să devină o guvernie rusească”, a spus Orban sub un ropot de aplauze și bravo-uri repertate.

„Victorie, victorie, victorie”, au strigat oamenii într-un final apoteotic la marcarea a 100 de ani de PNL în Basarabia și semnarea istorică a parteneriatului dintre toate cele trei partide.

Concluzia a fost pusă de un bărbat în etate, trecut prin viață și multe guvernări cleptomanice la Chișinău, în timp ce părăsea sala lui Caragiale de la Chișinău: „Să facă, numai să nu ne dezamăgească și de data asta!”

sursa foto: contul de Facebook al lui Ludovic Orban

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu