Evenimentul zilei

Dum05262019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Reportaj FOTOREPORTAJ// Povestea studentului care le-a făcut viața mai ușoară agricultorilor de la Tudora: a deschis o afacere pe bani europeni

FOTOREPORTAJ// Povestea studentului care le-a făcut viața mai ușoară agricultorilor de la Tudora: a deschis o afacere pe bani europeni Recomandat

13 Aprilie 2018 - 

Pământurile Moldovei, considerate a fi printre cele mai fertile din lume, au cam rămas de izbeliște de la independență încoace. Însă ce altă îndeletnicire să aibă moldovenii rămași prin sate dacă nu prelucrarea pământurilor roditoare ce-i împrejmuiesc!? Un tânăr din Tudora s-a gândit la consătenii săi „bătuți” de soare pe câmpuri și a decis să le facă viața mai ușoară: a cumpărat un tractor performant pe bani europeni. 

Situat pe malul drept al râului Nistru, la hotar cu Ucraina, satul Tudora a fost vestit în regiune, multe decenii la rând, pentru livezile de piersici și nectarine, care ocupau mare parte din terenurile agricole. Aceleași mândre livezi se înșiră, și astăzi, de-a lungul drumului asfaltat, probabil în secolul trecut, la intrarea în localitate. Pomii abia dau în floare, firicelele de grâu te orbesc cu verdele crud, iar tractoarele zumzăie la orizont. 

Administrator de succes la 20 de ani

La marginea unei livezi, un tânăr șaten, nu prea înalt, urmărește zâmbind un tractor ce strânge crengile „proaspăt” tăiate. Nu ai zice că Dorin Țapu, la cei 20 de ani ai săi, de aproape doi ani este antreprenor în domeniul agriculturii. „Am văzut că este așa o necesitate, că oamenii lucrează cu mâna pe deal și că le este greu, de aceea am decis să le ușurăm un pic lucrul”, spune tânărul. 

Tânărul nu a stat mult pe gânduri când a aflat de pe un site de oportunitatea de a avea și dezvolta un business, așa că a aplicat la concurs, la vremea aceea fiind încă elev, în clasa a XI-a. Au urmat mai multe etape în care Dorin și-a argumentat ideea care spune că îi aparține în totalitate pentru că e „băiat de la țară” și a crescut pe aceste meleaguri. „Sunt aproape 1.600 de hectare la Tudora, dintre care aproape 500 sunt neprelucrate”, susține tânărul. Așa că și-a făcut în acești 2 ani „clienți fideli” printre săteni, care îi bat la poartă ori de câte ori au nevoie „să are, cultive pământul sau să stropească pomii”.

Și pentru că doar ideea nu e de ajuns, tânărul s-a pus cu burta pe carte. A scris „singurel” proiectul, a cercetat la ce folosesc utilajele „atârnate” de tractor, ce „consum” are tractorul și cam cât timp îi va lua să facă o lucrare mecanizată. „Eu mă ocup de management, administrarea acestei afaceri. Găsesc clienți sau oamenii mă sună. De exemplu, astăzi vom cultiva acest teren la această oră, atâția bani. Un teren de 10 hectare va lua toată ziua!”, zice Dorin. Recunoaște însă că aceste lucruri le-a aflat „și cu timpul”. 

Prețuri accesibile și muncă mecanizată 

Angajatul de nădejde al tânărului de la Tudora este tatăl său, Ghenadie Țapu. Bărbatul de 45 de ani muncește pe tractor. După vreo doi ani de pribegie „la muncă peste hotare”, fostului militar nu i-a fost prea greu să învețe care e treaba cu tractorul și lucrările agricole, și să-și inițieze și feciorul în această muncă. „Am auzit că este așa proiect, a hotărât să se înscrie. S-a gândit, a învățat. Asta a fost datoria lui. Noi l-am susținut cum am putut”, spune bărbatul mândru de băiatul său. 

„Prestăm servicii de arat, de cultivat, de stropit. Ajutăm consătenii să aducă lemnele de pe deal, un butoi de apă. Ce este necesar tot facem! Prețurile sunt mici, cum am început cu prețurile așa și mergem. Nu putem să le ridicăm”, adaugă Ghenadie. 

Bărbatul spune că serviciile oferite de ei sunt „cu documente” și asta a devenit între timp o problemă pentru că oamenii „nu vor factură”. „Alții pun leul în buzunar, da’ eu am tare multe cheltuieli. Mai ales acum. Mergem așa...”, zice Ghenadie. 

„Prețurile sunt mici, tractorul mai bun, performant. Un tractor vechi de acela nu face lucrul pe care îl face acesta. Primăvară când iese grâul se vede care lucrare a fost mai bună. Și am clienții mei deja, lucrăm ”, afirmă fostul militar. 

Întrebat unde își vede băiatul cu afacerea în câțiva ani, Ghenadie zice, un pic dezamăgit, că „totul depinde de guvernanți”. „Dacă vor face niște legi pentru agricultori să putem duce marfa asta peste hotare: Rusia, România, Uniunea Europeană, atunci vor fi schimbări! Doar anul trecut 15-20 de oameni au scos livezile de piersici și s-au dezis de agricultură!”, spune resemnat bărbatul. 

„Programul acesta de la Uniunea Europeană e tare bun pentru tineri. Pentru cei care vor să facă ceva. Acum oamenii nu au bani, iar ei (UE) le acordă bani și desigur că îi pornește deodată de pe loc! Din partea guvernului nu sunt proiecte de susținere a agricultorilor. Ajutoarele acestea din partea europenilor să fie date direct oamenilor”, conchide Ghenadie. 

„E bravo băiatul acesta!”

În zona de frontieră, Arcadie, un bărbat trecut de 50 de ani, încărunțit și ars de soare deja în luna aprilie, mânuiește o foarfecă printre pomi. „Trebuie să facem lucrul la timp. Dacă întârziem cu o zi de primăvară...”, zice bărbatul, ștergându-și fruntea transpirată. „Dacă acum, Doamne iartă, am să termin, Dorin vine pe urmă cu tractorul și le scoate! Ehehehe, altă dată nici nu le mai scoteam... că trebuie să angajezi oameni, ne lua zile întregi”, spune Arcadie, arătând cu mâna la cele 10 hectare pe care în această după-amiază le lucrează singur. 

„Ei pe mai mulți îi ajută. Sunt mulțumit de aceste servicii. Prețul e redus și ne așteaptă cu plata. Arat, cultivat, semănat... și dacă a mai procura niște unelte, va fi și mai bine! Tractoare în sat au rămas puține și sunt vechi, din Uniunea Sovietică. Oamenii nu reușesc, iar băiatul are tractor nou și noi suntem bucuroși că a apărut tractorul acesta în sat”, spune agricultorul. 

„Oamenii au început să scoată livezile, ne este tot mai greu... așa că e bravo băiatul acesta!”, zice zâmbind Arcadie. 

Noi idei de viitor

Afacerea tânărului a devenit una profitabilă. A cumpărat deja unele unelte din banii câștigați în acești ani. Iar planurile de viitor sunt multe. Din toamna trecută Dorin este student la Universitatea Tehnică din Moldova și îmbină gestionarea afacerii cu studiile. Vine la Tudora oricând prinde o zi liberă și mai aduce cele necesare de la Chișinău. 

„Nu este o greșeală dacă încerci!”, spune acesta, mai optimist decât părintele său. Vrea să cumpere utilaje și tehnică nouă și să presteze servicii și pentru oamenii din localitățile vecine. Se gândește să investească o parte din bani și „să cumpărăm pământuri, să punem piersici și pe urmă să le exportăm”. 

O altă afacere pe care o zămislește e legată de producerea biomasei. Își propune să cumpere utilaje speciale cu care să proceseze resturile vegetale și ulterior acestea să fie transformate în peleți. 

Dorin Țapu este unul din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere. 

Programul finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților mediului de afaceri, liderilor locali și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și infrastructurii sociale.

Lasă un comentariu