Evenimentul zilei

Mie06032020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Reportaj Panorama Peste un milion de miliarde de tone de diamante se găsesc sub suprafaţa Terrei

Peste un milion de miliarde de tone de diamante se găsesc sub suprafaţa Terrei

19 Iulie 2018 - 

Goana după diamante trebuie să mai aştepte însă, întrucât această cantitate de pietre preţioase se găseşte la o distanţă cuprinsă între 145 şi 240 de kilometri de suprafaţa Terrei, cu mult peste distanţele atinse de echipamentele de foraj moderne.

''Nu putem ajunge la ele, dar sunt mai multe diamante decât ne imaginăm'', a spus Ulrich Faul, cercetător în cadrul departamentului de ştiinţe planetare, atmosferice şi ale Pământului în cadrul MIT.
''Acest lucru demonstrează că diamantul nu este un mineral exotic ci, la scară planetară, este un mineral întâlnit frecvent'', a adăugat acesta.
Folosind tehnologia seismică pentru a analiza felul în care undele sonore traversează scoarţa terestră, cercetătorii au detectat această comoară într-un grup de roci denumite ''cratoni'' care traversează scoarţa până la mantaua terestră.
Proiectul a demarat după ce cercetătorii au fost uimiţi de faptul că undele sonore accelerau într-o manieră semnificativă atunci când traversau rădăcinile acestor cratoni.
''Diamantul este special din mai multe puncte de vedere'', spune Ulrich Faul. ''Una dintre proprietăţile sale este că sunetul îl traversează cu o viteză de două ori mai mare decât în cazul mineralelor care predomină în rocile din mantaua superioară, şi anume olivina''.
Oamenii de ştiinţă cred acum că rocile subterane conţin de cel puţin 1.000 de ori mai multe diamante decât s-a crezut iniţial.
Formate din carbon, diamantele iau naştere la o presiune foarte mare şi la o temperatură extremă în adâncul pământului şi nu ies la suprafaţă decât prin intermediul erupţiilor vulcanice, fenomen care nu are loc foarte des.

Lasă un comentariu