Evenimentul zilei

Mie12192018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Viata Între superstiții și posibilitatea de a salva o viață de om: Trecătorii au fost încurajați să susțină donarea de organe și țesuturi

Între superstiții și posibilitatea de a salva o viață de om: Trecătorii au fost încurajați să susțină donarea de organe și țesuturi

13 Octombrie 2017 - 

Agenția de Transplant a organizat, în Scuarul Europei din centrul capitalei, de Ziua Națională a Donatorului, o acțiune de informare a trecătorilor, încurajându-i să susțină donarea de organe și țesuturi. La nivel național, mai mult de 500 de pacienți au insuficiență renală și sunt potențiali beneficiari de transplant renal, iar mai mult de 70 de pacienți se află în lista de așteptare pentru transplantul de ficat, relatează IPN.

Grigore Romanciuc, vicedirector al Agenției de Transplant, a remarcat faptul că Republica Moldova se află într-o zonă endemică pentru hepatitele virale B și C, boli care duc treptat la ciroze hepatice cu insuficiență și care necesită transplant. Potrivit lui Grigore Romanciuc, cetățenii moldoveni devin tot mai receptivi la cazurile când cineva are nevoie de transplant, mai ales că poate fi făcut la noi în ţară.

Referindu-se la evoluția domeniului, Grigore Romanciuc spune că în Republica Moldova sunt perspective să se facă transplanturi cardiace și cardio-pulmonare. 

„Ca bază avem acea activitate în cardio-chirurgie, specialiști sunt, există echipament, dar trebuie să știm ce trebuie să facem, pas cu pas, ca să ajungem la acel transplant de inimă”, a declarat Grigore Romanciuc.

În anul trecut s-au făcut nouă transplanturi hepatice și 22 de transplanturi renale. În anul acesta, până în prezent, sunt efectuate 11 transplanturi hepatice și 17 renale. În Republica Moldova exisă un centru specializat în transplant de organe și alte 16 sunt  autorizate pentru prelevare și transplant de țesuturi.

 

Lasă un comentariu