Evenimentul zilei

Lun10222018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Viata Mai întâi Rusia, acum şi China, în vizorul Agenţiei Mondiale Antidoping: un posibil sistem generalizat de dopaj pus în practică ani la rând

Mai întâi Rusia, acum şi China, în vizorul Agenţiei Mondiale Antidoping: un posibil sistem generalizat de dopaj pus în practică ani la rând

24 Octombrie 2017 - 

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a anunţat că a deschis o anchetă cu privire la un posibil sistem generalizat de dopaj pus în practică de China în anii 1980 şi 1990, pe baza declaraţiilor unui fost medic, Xue Yinxian, care a lucrat în acei ani cu mai multe loturi naţionale, informează lequipe.fr, conform News.ro. 

Yinxian, în vârstă de 79 de ani, a făcut o cerere de azil politic în Germania şi a declarat presei din această ţară că peste 10.000 de sportivi chinezi au beneficiat de un vast sistem naţional de dopaj.

"Medaliile au fost scăldate în dopaj", a spus Yinxian, demis înainte de Jocurile Olimpice de la Seul din 1988, pentru că a refuzat să administreze sportivilor chinezi substanţe interzise.

"Agenţia se va asigura că, în cazul în care acţiunea este justificată şi fezabilă sub prevederile Codului Mondial Antidoping, vor fi urmaţi paşii necesari şi adecvaţi. Ca o prima etapă, agenţia cere echipei sale independente de informaţii şi investigaţii să iniţieze un proces de investigare, pentru a strânge şi analiză informaţiile disponibile, în coordonare cu parteneri externi", a precizat WADA.

O altă ţară acuzată că a pus la cale un sistem centralizat de dopaj este Rusia. Grigori Rodcenkov, fost şef al laboratorului antidoping de la Moscova până în noiembrie 2015, a declarat, în mai 2016, pentru New York Times, că zeci de sportivi ruşi, între care 15 medaliaţi olimpici, au profitat de un sistem de dopaj organizat şi supravegheat de serviciile secrete ruse, pentru Jocurile Olimpice de la Soci, din 2014.

În urmă dezvăluirilor acestuia, WADA a comandat un raport independent juristului canadian Richard McLaren, care a ajuns la concluzia că în Rusia a existat un sistem de dopaj de stat securizat, dirijat, controlat şi supravegheat de Ministerul rus al Sporturilor, scrie sport.hotnews.ro.

 

 

 

Lasă un comentariu