Evenimentul zilei

Mie12192018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Viata Ai grijă cum folosești aplicațiile de dating. Experții de la Kaspersky Lab spun că utilizatorii pot schimba statutul lor de la „persoane disponibile” la „victime”

Ai grijă cum folosești aplicațiile de dating. Experții de la Kaspersky Lab spun că utilizatorii pot schimba statutul lor de la „persoane disponibile” la „victime”

27 Octombrie 2017 - 

Utilizatorii celor mai populare aplicații de dating se confruntă cu riscuri semnificative de securitate, în condițiile în care la nivel mondial o persoana din trei folosește un astfel de serviciu online, se arată într-un studiu de specialitate.

Aplicațiile de dating devin din ce în ce mai populare în întreaga lume. Conform raportului „Legături periculoase: toată lumea procedează astfel în mediul online?”, o persoană din trei folosește un serviciu de dating online. Dar, odată cu popularitatea în creștere a acestor servicii, apare o importantă problemă de securitate, din moment ce majoritatea serviciilor le cer utilizatorilor să comunice informații personale, conform Agerpres.

Experții de Kaspersky Lab au efectuat o analiză detaliată a celor mai populare aplicații de dating din diferite regiuni din lume, căutând diverse vulnerabilități care ar putea afecta viața reală a utilizatorilor și schimba statutul lor de la „persoane disponibile” la „victime”.

Conform raportului, utilizatorii care folosesc aplicațiile de dating online pot fi identificați prin aflarea numelor și prenumelor din profilurile de pe rețelele de socializare și pot fi găsiți, în lumea reală, cu ajutorul serviciilor de localizare. În plus, pot să piardă accesul la conturi sau exista riscul ca datele lor personale să ajungă la persoane rău intenționate.

Experții au descoperit un risc de securitate prezent în mai multe aplicații, care are legatură cu metoda de autentificare bazată pe token, folosită de aplicațiile de dating pentru înregistrări noi și logare. Un token este creat la cerere de un server pentru a identifica in mod unic utilizatorul și, de obicei, solicită acces la contul de Facebook. Apoi, dă acces "la informațiile generale ale utilizatorului, printre care se numără numele complet, adresa de e-mail și fotografia de profil. Prin folosirea acestei metode, aplicațiile primesc toate informațiile necesare pentru a permite autentificarea utilizatorului pe serverele lor. Conform cercetării, token-urile sunt adesea stocate sau folosite în mod nesecurizat și, prin urmare, pot fi furate cu ușurință. Astfel, atacatorii reușesc să obțină accesul temporar la conturile victimelor, chiar și fără să dețină detaliile procesului de logare.

„Cercetarea arată ca utilizatorii de aplicații de dating ar trebui să fie foarte atenți la securitatea cibernetică pentru că multe dintre aceste servicii nu sunt protejate împotriva diferitelor tipuri de atacuri. Utilizatorii se expun riscurilor prin publicarea de informații personale pe profilurile lor, de exemplu unde au studiat sau unde muncesc. Având aceste informații, atacatorii pot să găsească cu ușurință conturile reale ale victimelor, de pe Facebook sau LinkedIn. Acest lucru face posibilă hărțuirea victimelor în viața reală”, spune Roman Unuchek, security expert la Kaspersky Lab.

Pentru prevenirea furtului de date specialiștii recomandă evitarea rețelelor Wi-Fi publice, care oferă o protecție limitată, folosirea unui VPN pentru conexiuni sigure, instalarea unei soluții de securitate eficientă pe dispozitiv.

Lasă un comentariu