Evenimentul zilei

Dum10212018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Viata La noi, trebuie să moară un om ca să se miște ceva în stat: Premierul Pavel Filip vrea nu numai demisii, ci și dosare penale în cazul decesului Niculinei Bulat

La noi, trebuie să moară un om ca să se miște ceva în stat: Premierul Pavel Filip vrea nu numai demisii, ci și dosare penale în cazul decesului Niculinei Bulat Recomandat

03 Noiembrie 2017 - 

Premierul Pavel Filip a solicitat astăzi Procuraturii să investigheze din punct de vedere penal acțiunile sau inacțiunile persoanelor care au avut tangență cu decesul tinerei Niculina Bulat.

Pavel Filip a cerut să fie cercetată maniera în care au acționat angajații instituțiilor statului, în special din spitalul raional Drochia și din spitalul municipal Bălți. Șeful Cabinetului de miniștri a spus că în acest caz nu este vorba despre problemele existente în sistemul de sănătate, salariile mici sau echipament uzat, dar mai degrabă este o problemă de moralitate a celor care lucrează în sistem, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

„Acest caz este ieșit din comun și nu se încadrează în limita bunului simț, dacă vreți, în limita omeniei. Trebuie să vedem care este realitatea, dar, din punctul meu de vedere, este neglijența unor instituții ale statului. Timp de zece zile, Niculina Bulat a suferit, a apelat la asistență medicală și la asistență socială, dar neglijența instituțiilor a dus la acest deces. Să-ți bați joc de om de asemenea manieră este lipsă de bun simț”, a accentuat Pavel Filip.

Premierul a solicitat ca timp de o săptămână să fie identificate toate persoanele care au fost implicate în acordarea ajutorului Niculinei Bulat. „De data asta, nu vreau doar demisii, eu vreau răspundere penală. Cei care se fac vinovați să răspundă penal”, a subliniat Pavel Filip.

De asemenea, premierul a specificat că acest caz a scos în evidență și necesitatea reformelor urgente în sistemul de sănătate publică, medicină primară și în sistemul spitalicesc.

În noaptea de 21 octombrie, Niculina Bulat s-a adresat la Spitalul din Drochia, acuzând dureri mari, dar medicii i-ar fi spus că nu pot să o ajute, dar nici nu au ambulanță, sugerându-i să plece să își caute transport şi să se adreseze pentru un ajutor specializat la Bălți. La Bălți a ajuns cu un transport privat, unde i s-ar fi făcut anumite intervenții și a fost trimisă acasă cu un transport de ocazie.

Pe 2 noiembrie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a trimis o ambulanță care a preluat-o de la Drochia și a internat-o în Spitalul de Urgență din Chișinău. Starea ei era deja extrem de gravă, una dintre probleme fiind tocmai o hernie strangulară în locul intervenției chirurgicale. Între timp, în cele 10 zile de după noaptea de 21 octombrie, au apărut complicații, care i-au amplificat durerile și au grăbit decesul.

În astfel de cazuri, în țările normale, civilizate, ministrul sănătății își depune demisia de onoare. La noi, așa ceva încă nu există. Vor fi, probabil, decapitați pe verticală ceilalți șefi, ca să le fie de învățătură și altora.

 

 

Lasă un comentariu