Evenimentul zilei

Dum05262019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Viata CAZ IEȘIT DIN COMUN! Un medic își acuză colegii de breaslă de malpraxis sau chiar de crimă!

CAZ IEȘIT DIN COMUN! Un medic își acuză colegii de breaslă de malpraxis sau chiar de crimă! Recomandat

28 Mai 2018 - 

Acum șase luni, s-a stins din viață reputatul chirurg Ion Lupan, șeful secţiei chirurgie maxilo-facială de la Spitalul Clinic Republican pentru copii „Emilian Coţaga”. Plecarea cunoscutului profesor în lumea celor drepți nu a fost mediatizată atunci. După șase luni, sora sa, Emilia Stici-Lupan, medic obstetrician-ginecolog, sparge tăcerea și postează pe rețelele de socializare un mesaj sfâșietor, aducând acuzații grave medicilor de la Spitalul Clinic Republican, care, în opinia sa, l-au băgat în mormânt cu zile pe fratele său. 

Credem că acest strigăt de durere ar trebui să-l citească și procurorii, și medicii onești. Fiindcă nu o spune un om oarecare, neinițiat în medicină, o spune un medic, care aduce acuzații grave la adresa medicilor…

„S-au împlinit deja 6 luni de când nu mai ești printre noi, 6 luni în care ni se rupe sufletul că toate s-au întâmplat atât de stupid... te-am pierdut din cauza așa-numiților tăi "colegi", de la Spitalul Clinic Republican, secția Nefrologie și Terapie Intensivă, la care ai mers doar pentru o opinie, dar te-a costat viața...

Îmi pun întrebarea: cum trăiesc ei cu acest păcat în suflet, fiind conștienți că ți-au luat viață? Le-a fost frică că vei supraviețui și poate vei vorbi despre grozăviile trăite în această secție, s-au asigurat, ți-au administrat doza letală. Dar aveai o singură dorința în ultima zi - SĂ POȚI SĂ PLECI DIN ACEASTĂ CLINICĂ.

Totul s-a petrecut în prezența mea, sub ochii mei. Nici asistenta medicală și nici dna Moraru nu a dorit să-mi răspundă la întrebarea mea ce medicament ți se administrează. Răspunsul a fost rece - CONFORM PROTOCOLULUI.

Dna Moraru nici în ultima zi nu a intrat elementar să-l salute, să-i facă o vizită, ca la un pacient obișnuit, să cadă în genunchi și să-și ceară iertare că a greșit, să ceară un sfat de la el, dacă până acum nu a învățat lecția că NU ESTE RUȘINOS SĂ APELEZI LA COLEGI ATUNCI CÂND ESTE O NECESITATE, O URGENȚĂ.

Ați comis o crimă și veți răspunde pentru toate.

Ați avut impertinența, obrăznicia, a două zi după deces, să-mi răspundeți la întrebarea mea: „De ce ni s-a refuzat categoric să rămânem pe noapte eu, fiul său – ambii fiind medici - și el având febră, simțindu-se neajutorat - răspunsul a fost: ATÂTA TIMP CÂT EU ÎS ȘEFĂ, NIMENI NU VA RĂMÂNE NOAPTEA.

De unde atâta cruzime în suflet?

Mă întreb - cum v-ați simți dvs. dacă într-o zi copilul dvs. sau cineva dintre rude vor fi la fel bruscați și dați afară așa cum ați făcut-o dvs. și colegii cu mine, cu copilul fratelui meu?

 Cu siguranță că acești doctori au și salvat vieți, dar față de tine, colegul lor, în care ai avut încredere deplină, au dat dovadă de INDIFERENȚĂ TOTALĂ!

Timp de 4 zile, majoritatea medicilor de gardă și a lucrătorilor medicali au avut un comportament ciudat, neadecvat, au fost muți cu tine... și cu noi la fel.

Evitau să-ți facă vizitele obișnuite pentru un medic, să vorbească cu tine, să te asculte - să nu-ți mai administreze cantități enorme de soluții.

La toate întrebările mele referitor la tratament mi se răspundea rece și invariabil: TĂT FACEM DUPĂ PROTOLOL!

Timp de 5 zile, nu am reușit să văd fișa de indicație scrisă de dna Rodica Pascal, șefa  secției de nefrologie, care l-a și internat fără nici o indicație în secția de terapie intensivă.

L-a internat și a uitat să-i facă cel puțin măcar o vizită timp de 5 zile. De fișa medicală nu a uitat – o completa zilnic. Concluziile medicale - conform protocolului.

Am cunoscut-o a cincea zi, la consiliul medical, după care mi-a cerut mapa cu investigațiile precedente - pentru a-și completa fișa medicală.

Doamnă doctor, fișa medicală se îndeplinește la internarea pacientului sau pe parcurs - timp de 5 zile ați avut suficient timp să-l vizitați, împreună cu dna Moraru, să vorbiți cu el, să-l întrebați cum se simte. Cinci zile să nu vizitați un pacient - este îngrozitor.

Nu meritați Halatul Alb, mergeți la Ministerul Sănătății, recunoașteți în detaliu ce ați făcut și lăsați Diploma de Medic. Poate reușiți în alt domeniu. 

Acest om minunat, care a salvat mii de vieți, nu a meritat să nu i se permită să-i fie familia alături. Sunteți niște impotenți ca să oferiți un serviciu de calitate.

În fiecare zi doream să rămânem cu el și el își dorea mult - dar medicii de gardă au spus un categoric NU și fratele a zis: "Noi suntem medici și nu avem dreptul să încălcăm regulamentul clinicii".

Câtă răbdare, înțelepciune și cumsecădenie a avut!

Mă ruga să nu întreb nimic - îmi zicea: „EI NU DORESC SĂ RĂSPUNDĂ, EI SE SUPĂRĂ DACĂ ÎNTREBI CEVA, EI SUNT PUP ȘI SIMPLU NECOMUNICATIVI”.

Dar veți vorbi, veți fi obligați să recunoașteți! 

I-ați impus tratamentul „DUPĂ PROTOCOL” și timp de 4 zile au picurat tot ce au avut în secție. Zilnic îi perfuzau câte 3700 ml, 4700 ml... timp de 5 zile. Pentru ce? Oare nu există o tactică individuală pentru fiecare pacient?

Nu a meritat acel "consiliu medical "din prima zi de internare, care să decidă profesionist cu tactică de conduită corectă, anumite investigații - dacă mai era ceva necesar, un tratament individual, la necesitate?

CITȚI ȘI OMAGIU DOCTORULUI CARE A FOST!

De fapt, nu a avut nevoie de nimic... doar de o opinie și să plece, dar cu mare, mare regret nu a reușit.

Fratele era singurul pacient în secție care se ridica, vorbea, mergea la baie.. mai avea și unele întrebări la care, cu regret, nu a primit nici un răspuns - toți erau MUȚI!

Îi mulțumesc domnului profesor Cojocaru pentru acel sincer strigăt al sufletului, pentru curajul de a-i întreba în prezența mea pe acești doctori lipsiți de demnitate, de bun simt: „VĂ DAȚI SEAMA CE AȚI FĂCUT? CANTITATEA ACEASTA DE LICHID ESTE O BOMBĂ PENTRU EL. ÎN ORICE CLIPĂ ÎL PUTEM PIERDE”.

A urmat o tăcere, după care am întrebat cum s-a ajuns la starea aceasta, dacă a ajuns la Spitalul Clinic Republican pe picioarele lui, toate investigațiile erau în limita normei - cu devieri neesențiale?”. 

Postarea Emiliei Stici-Lupan are mai multe comentarii pe Facebook, inclusiv de la medici onești. Suntem siguri că organele de resort ar trebui să se autosesizeze, dacă nu au demarat deja o anchetă.

Ion Lupan s-a năsut la 19 ianuarie 1952 în s. Șestaci, actualmente raionul Șoldănești. Profesor la Colegiul de Medicină şi medic la policlinica stomatologică din Tiraspol (1975-1977), Spitalul Clinic Republican (1978- 1983). La Spitalul Clinic Republican pentru copii „E. Coţaga” a organizat secţia de chirurgie maxilo-facială, unde a activat ca medic, apoi ca şef de secţie (până la ultima suflare). Din 2007 este şef Catedră la USMF „Nicolae Testemiţanu”. Doctor în medicină (1993), doctor habilitat (2004). Din 1998 – conferenţiar, iar din 2009 – profesor universitar. A publicat peste 150 de lucrări ştiinţifice, autor şi coautor a 9 brevete de invenţii. Preşedinte al Asociaţiei stomatologilor din RM şi al Asociaţiei Chirurgilor cranio-maxilo-faciali din RM; membru al structurilor similare de profil din Europa. Din 2009 decan şi preşedinte al Consiliului facultăţii de stomatologie, membru al Consiliului Ştiinţific şi Senatului USMF „Nicolae Testemiţanu”. În 2008 a fost ales membru al Asambleei Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Decorat cu Medaliile „Nicolae Testemiţanu”, „Dimitrie Cantemir” şi Diplome ale Guvernului Republicii Moldova. 

 

 

Lasă un comentariu