Evenimentul zilei

Sam08152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Viata România Rezultatele radiografiilor în doar câteva minute la Spitalul Judeţean din Timişoara

Rezultatele radiografiilor în doar câteva minute la Spitalul Judeţean din Timişoara

08 Februarie 2020 - 

Pentru un act medical performant şi rapid, e nevoie să ţii pasul cu noile tehnologii. Un tânăr inginer din Timişoara, România a înţeles asta şi a creat o aplicaţie unică, care poate citi pe loc rezultatul unei radiografii.

Ritmul consultaţiilor este acum mult mai alert, iar pacienţii nu mai aşteaptă ore în şir o veste de la medici, scrie Ziua de Vest.
Acest timişorean a venit să-şi facă o radiografie, îngrijorat de durerile tot mai frecvente din piept. În doar 10 minute, medicii i-au putut spune că de vină este oboseala şi că totul a fost o alarmă falsă. În mod normal, pacientul ar fi aşteptat rezultatul chiar şi patru ore, relatează sursa citată.
O aplicaţie originală stă în spatele rezultatului rapid. Este bazată pe doi algoritmi care pot citi radiografia pe loc: “Rezultatul apare aproape instant. Pe această radiografie puteţi observa o leziune destul de mare. Algoritmul ne indică mai multe probleme printre care tuberculoza. Utilitatea cea mai mare va fi în gărzi pentru că volumul de investigaţii e din ce în ce mai mare”.
Acest aparat funcţionează 24 de ore din 24. Zilnic, 200 de pacienţi au nevoie de radiografii. Odată cu această aplicaţie, numărul celor care vor putea face o astfel de investigaţie va creşte cu 20%.
Un tânăr inginer a creat aplicaţia care a schimbat cu totul ritmul consultaţiilor din Spitalul Judeţean Timişoara.
Bogdan Berceanu, inginer software: ”Am observat trendul emergent al inteligenţei artificiale în Radiologie şi ştiam că noi avem aptitudinile. Aplicaţia şi algoritmii nu sunt perfecţi. Aceştia sunt gândiţi să lucreze împreună cu un doctor şi decizia finală rămâne la acesta”.
Dacă la spitalul din capitala Banatului proiectul deja funcţionează, în spitalele din Oradea şi Bucureşti se află încă în faza de testare.

Lasă un comentariu