Evenimentul zilei

Lun01212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sport Meci câștigat de Ilie Năstase. Federaţia Internaţională de Tenis i-a redus sanțiunile fostului număr 1 mondial

Meci câștigat de Ilie Năstase. Federaţia Internaţională de Tenis i-a redus sanțiunile fostului număr 1 mondial

07 Februarie 2018 - 

Un Tribunal Independent reunit la Londra anul trecut a anunţat, la şase luni distanţă de la startul audierilor, modificarea suspendărilor primite de Ilie Năstase. Astfel, fostul număr 1 mondial va putea primi acreditări, începând cu 23 aprilie 2018, la competiţii organizate de ITF (FED Cup, Cupa Davis, Grand Slam-uri), adică 8 luni mai repede decât pedeapsa iniţială. De asemenea, Năstase va putea exercita calităţi oficiale în competiţiile ITF din 23 aprilie 2020, tot cu 8 luni mai repede decât decisese comisia ITF.  În plus, Năstase va trebui să plătească o amendă de 20.000 dolari americani.

 "Sunt bucuros să vă anunţ că am obţinut o victorie importantă, chiar dacă nu totală, prin modul în care a fost soluţionat apelul pe care l-am formulat împotriva sancţiunilor care mi-au fost impuse de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF). Interdicţia de a primi acces sau acreditări la evenimente ITF a fost aproape înjumătăţită, astfel încât această suspendare va expira în curând, pe 23 aprilie 2018. De asemenea, Tribunalul Independent care a soluţionat apelul meu a confirmat că această suspendare vizează exclusiv turnee ITF (nota mea - precum Cupa Federaţiilor sau Cupa Davis), ceea ce înseamnă că nu se aplică turneelor ATP sau WTA. În plus, interdicţia de a îndeplini calităţi oficiale (precum funcţia de căpitan nejucător al echipei României din Cupa Federaţiilor) a fost redusă cu mai mult de 8 luni", a scris Năstase.

Ilie Năstase, asistat de firma de avocatură PeliFilip, a obţinut reducerea sancţiunilor impuse
de Federaţia Internaţională de Tenis, anunţă casa de avocatură.

”Ieri, 6 februarie 2018, a fost emisă decizia asupra apelului formulat de către dl Ilie Năstase împotriva sancţiunilor care i-au fost aplicate de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) ca urmare a evenimentelor petrecute în timpul Barajului din Cupa Federaţiilor disputat la Constanţa în perioada 20-23 aprilie 2017.

În urma analizei acestui caz de către un Tribunal Independent au fost reduse ambele suspendări care i-au fost aplicate iniţial dlui Năstase în luna iulie 2017 de către completul intern de soluţionare din cadrul ITF, după cum urmează:

- interdicţia de a primi acces sau acreditări la competiţii organizate de ITF a fost redusă la aproape jumătate din durata iniţială (de la aprox. 20 de luni la 12 luni), această perioadă de suspendare urmând să expire în data de 23 aprilie 2018 (în aprox. 2 luni şi jumătate din acest moment);

- interdicţia de a exercita calităţi oficiale (incluzând calitatea de căpitan nejucător) în cadrul competiţiilor organizate de ITF a fost redusă cu aprox. 8 luni de zile, urmând să expire în data de 23 aprilie 2020 (în aprox. 2 ani din acest moment).

Dl Năstase va trebui să achite şi o amendă în cuantum de 20.000 USD.

Motivarea soluţiei Tribunalului Independent conţine, printre altele, următoarele concluzii:

- numai conduita dlui Năstase din timpul meciului dintre Sorana Cîrstea şi Johanna Konta poate fi calificată drept o încălcare de o gravitate ridicată a regulamentelor aplicabile;

- în schimb, conduita dlui Năstase a fost considerată drept o încălcare de gravitate medie în ceea ce priveşte interacţiunile cu reprezentanţii presei, respectiv încălcări de gravitate redusă în ceea ce priveşte comentariile sale cu privire la dna Serena Williams şi cele adresate dnei Anne Keothavong;

- dl Năstase nu este o persoană rasistă şi nici nu reiese că ar fi avut intenţii rasiste prin remarcile sale cu privire la copilul dnei Serena Williams.

De asemenea, în motivarea soluţiei asupra apelului formulat de către dl Ilie Năstase s-a concluzionat că suspendările care i-au fost aplicate acestuia vizează exclusiv competiţii organizate de ITF. Menţionăm că aceste competiţii includ Cupa Davis şi Cupa Federaţiilor (Fed Cup), dar nu vizează competiţiile din cadrul sezonului de tenis individual feminin şi masculin (turneele WTA şi ATP).

Apelul dlui Năstase a fost soluţionat de către un Tribunal Independent, având o componenţă internaţională, ce a fost constituit în baza regulamentelor ITF. Procedurile din cadrul acestui apel au durat aprox. 6 luni de zile şi au inclus audieri orale, organizate în luna decembrie 2017 la Londra, în cadrul cărora au fost audiaţi dl Ilie Năstase şi martori propuşi atât de acesta, cât şi de ITF.

Apărarea dlui Ilie Năstase a fost asigurată, încă de la iniţierea investigaţiei desfăşurate de ITF, de firma de avocatură PeliFilip. Echipa de proiect, coordonată de Cristina Filip (partner), a fost formată din avocaţii Mihnea Săraru (senior associate), Eliza Baias (senior associate), Ana Pantilica (associate) şi Carina Vermeşan (associate).

Pe durata procedurilor din apel, reprezentarea dlui Năstase a fost realizată de aceeaşi echipă din cadrul firmei PeliFilip în colaborare cu dna Jane Mulcahy (Queen’s Counsel) şi dl Tom Cleaver, avocaţi pledanţi specializaţi în dispute sportive, din cadrul Blackstone Chambers of Barristers.” se precizează în comunicatul remis de Mediafax.

Lasă un comentariu