Evenimentul zilei

Ma07072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sport România Exclusiv EVZ. „Ne vin băieții acasă”! După ce românii le-au „țintit în inimă” americanilor și canadienilor aurul cel mai de preț TRICOLORUL se întorc în țară / FOTO și VIDEO

Exclusiv EVZ. „Ne vin băieții acasă”! După ce românii le-au „țintit în inimă” americanilor și canadienilor aurul cel mai de preț TRICOLORUL se întorc în țară / FOTO și VIDEO

01 Octombrie 2017 - 

În această noapte, tragem cortina competiției la "Invictus Games" – Toronto, din Canada.  Cei 15 militarii veterani care au participat la evenimentul sportiv internaţional dedicat în exclusivitate militarilor invalizi sau răniţi in misiuni în teatrele de operaţii sau la acţiuni militare interne se întorc acasă cu „ranița” plină. Au participat 550 de competitori din 17 ţări. România a fost prezentă pentru prima oară și a participat la șase discipline sportive individuale - tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism şi înot. La acestea se adaugă, ca sport de echipă, volei din poziţia şezând.

Media

https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/968783999927517/

 Dacă nu puteți vedea video apăsați aici

PRINȚ. Așa tată, așa fiu

Vizita surpriză a Printului Harry, cel care a înfiinţat competiţia în martie 2014, pentru a-i spijini prin această manifestare pe foștii săi camarazi de arme astfel încât, prin sport, să se poată reface mai ușor după traumele suferite a dat putere și încredere echipei României. Alteța Sa Regală a vorbit cu fiecare şi i-a încurajat. Iar românii i-au mulţumit pentru fondurile primite de la tatăl său, Prinţul Charles, cu ajutorul cărora au cumpărat o parte din echipamentele necesare. Printul Harry a fost de două ori în misiune, în Afganistan.

25 - 29 septembrie – Zile pline de adrenalină, clipe de neuitat

25 septembrie. România câștigă prima medalie la Jocurile Invictus! Maiorul Laurenţiu Şerban a obţinut bronz la atletism, proba de 1500 m. Laurenţiu şi-a pierdut un picior în misiune în Afganistan, în 2006, când a sărit în ajutorul camarazilor săi al căror blindat a trecut peste o bombă artizanală. El a călcat la rândul său pe o mină antipersonal. Este în continuare în Forţele Speciale și căpitanul echipei României. Aproape de podium a fost și Bogdan Dragomir, care a terminat al 5-lea finala probei de 200 m.

”În urmă cu puțin timp, maiorul Laurențiu Șerban a obținut medalia de bronz la proba de 1500 de metri, în cadrul Jocurilor Paralimpice Invictus – Toronto 2017. Astăzi, în cadrul probelor de atletism, am fost reprezentați de maiorul Laurențiu Șerban, plutonierul Doru Hamza și de sergentul major Bogdan Dragomir. Bravo, băieți! Ne mândrim cu voi!”, a fost postat pe pagina de Facebook a MApN.

A doua medalie de bronz pentru România la Jocurile Invictus! Lt. Iriciuc Ciprian s-a clasat pe locul 3 iar plt.maj. Paraschiva Dumitru pe 5 la canotaj în sală, la ergometru, proba de patru minute. Au fost 56 de competitori.

Locotenentul CIPRIAN IRICIUC (locul 3) a fost rănit în Afganistan în 2015, într-un atac al talibanilor, cu o masină capcană, la opt km de aeroportul din Kandahar. Era comandant de pluton, iar atunci au fost răniți în total șapte militari. Ciprian era la a doua misiune în Afganistan și a rămas cu mai multe schije la nivelul soldului, toracelui, umărului, dar și cu o schijă în plămân. După ce a fost stabilizat la spitalul militar din Kandahar a fost transferat la cel mai mare spital militar american din Europa. Și, la o luna de la incident, s-a întors în Afganistan și și-a continuat misiunea până la final!

DUMITRU PARASCHIVA ( locul 5) este plutonier major în armata română. A fost rănit grav la cap, în 2009. Făcea parte din forţa de reacţie rapidă a bazei Lagman din Afganistan şi a intervenit pentru a ajuta o echipă americană prinsă într-o ambuscadă de talibani. Paraschiva Dumitru a scăpat cu viaţă dintr-un atac al talibanilor cu AG7, mitraliere şi 400 de kg explozibil. O lună şi jumătate a fost în comă indusă. Au urmat alte luni bune de spitalizare şi nenumărate operaţii. Dumitru Paraschiva s-a întors de pe frontul din Afganistan cu sechele pentru tot restul vieţii. 

A urmat ziua în care arcașii și înotătorii s-au calificat în finală. O zi grea și plină de emoții. Ionuț Butoi a fost emoționat dar nu a uitat să salute și să tină la curent cu rezultatele asociația în care este membru de onoare, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de MIR” (AMVVD). Au urmat clipe de încurajări…. Camarazii i-au fost alături până târziu în noapte amintindu-i mereu că românii întotdeauna au luptat pentru tricolorul țării să-l aducă acolo sus, pe cele mai înalte culmi, că toată asociația crede în echipa României și că ea va câștiga! 

Pe facebook au fost mii de mesaje de încurajare pentru echipa României. Reamintim un mesaj care a fost la înălțime, venit din suflet, venit de la fostul secretar de stat al MApN pentru relația cu Parlamentul, Otilia Sava:

„Ionuț Butoi ne învață ...să țintim în viață!  ❤️

Sus, cât mai sus și mai aproape de cer, de acolo de unde curge binecuvântarea și puterea de a merge mai departe. Chiar dacă nu întotdeauna pe picioare, dar întotdeauna mai departe! Mai departe de renunțare, cât mai departe de frică și balazare, cât mai aproape de vocea care-ți spune să nu renunți! Cât mai aproape de vocea care-ți spune că viața este un dar pentru care trebuie să mulțumim în fiecare zi!”

 

Și, a venit ziua cea mare, ziua în care Echipa României a câștigat finala la tir cu arcul, în cadrul Jocurilor Invinctus care se desfășoară la Toronto, în Canada, împotriva SUA. Cei trei militari care au obținut performanța remarcabilă sunt Team Romania sunt: Ionuț Butoi, Dorin Petruț și Nicușor Pegulescu. Ei au ajuns în finala probei de tir cu arcul împotriva echipei din SUA și i-au bătut. Argintul a revenit echipei SUA și bronzul reprezentanților Marii Britanii. Cu puțin timp înainte, Ionuț Butoi, campionul național, câștigase medalia de argint, la individual. 

În 2008, unitatea lui Ionuţ Claudiu Butoi a fost trimisă în Afganistan. A fost rănit în a cincea săptămână de misiune. În urma exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat, militarul a fost la un pas de a-și pierde viața. Și-a fracturat coloana. Din cauza fracturii suferite la coloana vertebrală, nu mai poate merge, a rămas paralizat de la brâu în jos, a făcut diabet din cauza stresului, fiind acum dependent de insulină. Se antrenează pentru probele de tir cu arcul, haltere și înot. A rămas în armată şi este în continuare un om foarte activ: conduce mașina, înoată și e pasionat de tir cu arcul. Ionuţ iubeşte armata, iar spiritul său de luptător, deşi greu încercat, nu l-a părăsit. Cu câteva zile în urmă a devenit campion național la tir cu arcul – secția paralimpice. Atunci a dedicat acea medalie celui ce i-a fost comandant în Teatrul de Operații și nu numai. „Dedic această medalie domnului Cpt. Jianu Florin, tatălui meu decedat, camaradului meu ucis Dragoș Alexandrescu și, nu în ultimul rând,  familiei mele!

A purtat drapelul pe umerii săi și a plâns de bucurie când a câstigat medalia de argint, la individual, la tir cu arcul, compound.  A dedicat medaliile camarazilor căzuti la datorie și tatălui său care-l veghează de sus! A mulțumit tuturor celor care au avut încredere în el: „Mulțumesc tuturor celor care ați avut încredere în mine și m-ați sprijinit - Hai România!"

Nicusor-Augustin Pegulescu a fost rănit în anul 2009 în Afganistan. Are piciorul stâng amputat.

Dorin Petruț a fost rănit în anul 2007, în Irak. Are în piciorul stâng, de la genunchi la gleznă, o tijă din titan, prinsă cu cinci şuruburi.

Urma participarea lui Ionel Eugen Bida în finalele la înot, probele de 50 m spate și bras! Militarul a fost rănit în Afganistan în 2010. Era într-o echipă mixtă româno-afgană care a fost atacată de talibani cu foc de infanterie în timpul unei misiuni de patrulare la 40 km NV de Qalat, în provincia Zabul. Deși împușcat în piciorul drept, Bida a continuat lupta.

La scurt timp, unul din prietenii lui Ionuț Butoi, camaradul de la Câmpulung, cpt. Florin Jianu publica pe pagina sa de facebook:

„Ați auzit despre Jocurile INVICTUS?

Ați fost în vizită prin alte țări şi ați rămas impresionați de modul în care îşi apreciază ei eroii?

Ia fiți cât puteți de mândri şi de patrioți zilele acestea!

În seara aceasta, la Toronto, Ionut Butoi a câştigat medalia de argint în finala de la tir cu arcul în fața reprezentantului USA.

Puțin mai târziu, Ion al nostru, ajutat de camarazii lui, şi-a luat revanşa în fața americanilor: aur cu echipa!

Ia nu vă mai hliziți admirativ la alte țări şi la cultul lor pentru eroi!

Dacă vreți să vedeți cum arată nişte invincibili, interesați-vă când aterizează lotul INVICTUS în țară!

Mergeți la aeroport să vedeți ce are armata noastră mai frumos, nu mai aşteptați 1 Decembrie!

Vă aşteptăm acasă, la Câmpulung, cu mare drag, Ionuț Butoi, Costi Slăniceanu, Irinel Matei!”

Copiii lui, pentru a doua oară postau pe facebook mesaje de iubire: „Te iubim, tata!”

A fost o zi încărcată de emoție, în care învingători au fost toți!

 

Invictus Team România se întoarce acasă

Președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de MIR” (AMVVD), Marius Apostol, cu lacrimi de bucurie în ochi spune: „În competiția de la Toronto zece dintre cei 15 membri ai Invictus România: Costi Slaniceanu, Dumitru Paraschiva, Irinel Matei, Doru Hamza, Ionel Alexe, Marius Barbu, Ionuţ Butoi, Florin Vuță, Ionel Eugen Bida și Nicuşor Bica sunt băieții noștri, membrii AMVVD, mergem să-i întâmpinăm la aeroport. Familia noastră (Asociația AMVVD – n.n) va fi prezentă la întoarcerea băieților. Vom face galerie și îi vom primi așa cum trebuie, așa cum sunt primiți EROII. Pentru noi toți sunt învingători, toți sunt EROI!”

„Tragem cortina ! Contează foarte mult amintirile, dar contează si ce vom face în continuare. 

Invictus Romania da startul pe 11 octombrie Stafetei Veteranilor 2017 - 2000km de alergare în toată țara pentru ca să ne aratam respectul față de eroii și veteranii de război. Vom ajunge în 25 octombrie la Carei. 

Pe 11 noiembrie, de Ziua Veteranilor din teatrele de operații dăm startul Duatlonului Regal la Curtea de Argeș. 

Amândouă evenimentele sprijină strângerea de fonduri pentru campania de participare la Invictus Games Sydney 2018 a Invictus Team România. 

Dacă vreți să vedeți cum arată nişte invincibili, în această noapte, în jurul orei 02.30, aterizează lotul INVICTUS în țară!

Haideți la aeroport să vedeți ce are armata noastră mai frumos!”, scrie pa pagina de facebook a MApN.

Felicitări militarilor români!

Galerie de imagini

Lasă un comentariu