Evenimentul zilei

Ma07072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sport România Delegația MApN în vizită la contingentul român dislocat în baza aeriană Kandahar, în teatrul de operaţii din Afganistan / GALERIE FOTO

Delegația MApN în vizită la contingentul român dislocat în baza aeriană Kandahar, în teatrul de operaţii din Afganistan / GALERIE FOTO

29 Decembrie 2017 - 

Zilele trecute, alături de ministrul apărării naționale , Mihai Fifor, generalul Nicolae Ciucă a efectuat o vizită contingentului român dislocat în baza aeriană Kandahar, în teatrul de operaţii din Afganistan. Din delegaţia MApN au mai făcut parte generalul-maior Ovidiu Uifăleanu, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Marian Sima, şeful Direcţiei Informaţii Militare, generalul de brigadă Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul de brigadă Dorin Ioniţă, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, generalul de brigadă Claudiu Sava, comandantul Brigăzi 282 Infanterie Mecanizată, și subofițerul de comandă, Florea Sas.

 Pe timpul vizitei au avut o serie de întâlniri oficiale cu generalul-locotenent Richard Cripwell, locțiitorul comandantului misiunii Resolute Support, cu generalul de brigadă John W. Lathrop, comandantul Comandamentului de Instruire, Consiliere şi Asistenţă din regiunea de Sud (TAAC-South), şi o videoconferință cu generalul-maior James B. Linder, comandantul Comandamentului Componentei NATO de Operaţii Speciale din Afganistan (NSOCC-A).

Totodată, delegația s-a întâlnit cu o parte din militarii Batalionul 280 Infanterie Mecanizată, ai Elementului Naţional de Sprijin Românesc, precum şi cu cei care execută misiuni în cadrul comandamentului multinațional Train Advice Assist Command - South (TAAC-S).

Într-o postare publicată pe contul său de Facebook, Mihai Fifor spune că a discutat cu soldaţii despre planurile armatei pentru anul 2018, dar şi despre nevoile militarilor cantonaţi în teatrele de operaţii din străinătate. Ministrul mai scrie că a fost informat despre misiunile desfăşurate de militarii noştri în Afganistan.

„Pentru Armata României, anul 2017 a fost unul deosebit de important, dar și dificil în același timp. Pentru noi, cei de acasă, momentele grele au trecut mult mai repede datorită familiilor care ne-au fost alături, însă pentru militarii noștri, dislocați în teatrele de operații, depărtarea de casă a fost și este cea mai apăsătoare povară.

Cu toate acestea militarii români și-au reprezentat țara la cel mai înalt nivel reușind să îndeplinească, alături de aliați, toate misiunile primite.

Îi felicit pentru tăria de caracter de care dau dovadă și pentru modul în care și-au desfășurat misiunile până acum, le urez succes în continuare și îi așteptăm, pe toți, sănătoși acasă!”, a scris generalul Nicolae Ionel Ciucă pe pagina oficială de facebook.

Nici ministrul apărării nu a lăsat să treacă neobservată vizita din Afganistan, el publicând pe pagina personală de facebook mai multe fotografii din Afganistan. 

„Am dorit să mă aflu zilele acestea în Kandahar, împreună cu generalul Nicolae Ciucă, seful Statului Major al Apararii, alături de militarii noştri aflaţi în misiune în teatrul de operaţii din Afganistan. Mai mult ca niciodată, în aceste zile încărcate de emoţii, gândurile ne duc la cei dragi nouă, la cei de acasă.

Am stat de vorbă cu ei, am gustat împreună bucatele tradiţionale româneşti şi am povestit mult despre nevoile lor si despre planurile Armatei pentru anul 2018, care sunt foarte ambiţioase din punctul nostru de vedere.

Programul a cuprins şi un briefing de informare privind misiunile, activităţile desfăşurate de către forţele române dislocate în bazele militare din Afganistan

Sper să fi reuşit să le fi alinat dorul de copii, de familie si să îi fi motivat pentru misiunile ce vor veni în noul an.

Vă sunt recunoscător pentru tot ceea ce faceţi. Cuvintele sunt mult prea sarace pentru a va multumi, dumneavoastra si tuturor celor cei dragi, care va sunt mereu aproape in dificila misiune pe care o desfasurati.”, a scris ministrul Mihai Fifor pe pagina sa de facebook. 

Militarii români au primit felicitări lucrate manual de la copiii a două școli din Bacău.

Prin intermediul delegației Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități sfântul Mare Mc Dimitrie - Izvorâtorul de Mir (AMVVD) a trimis militarilor români aflați in Kandahar.

Președintele sucursalei Bacău, Raul Simion, și el militar veteran care doar de câteva luni s-a întors lângă familie,  a vrut să le facă o surpriză militarilor aflați în Afganistan. Discutând cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău al Ministerului Educației a pus la cale o acțiune care să aducă zâmbetul, aprecierea micuților elevi și, de ce nu, România aproape celor aflați pe pământ străin, în război, pentru a apăra liniștea națiunilor și a reprezenta țara în misiunea NATO. 

Astfel, cu ajutorul cadrelor didactice, Adam Isabela de la Colegiul Național ,, Ștefan cel Mare” și Simion Mariana-Nina de la Școala Gimnazială ,,Constantin Platon”, elevilor din clasa a IV-a C respectiv a II-a B, au trimis celor care sunt departe de familiile lor, de copiii acestui neam, câteva felicitări și urări, emoții și recunoștință, scrisori frumos desenate, scrise cu suflet. Au încercat să le aducă, prin intermediul scrisorilor, bucuria sărbătorilor de iarnă.

Președintele sucursalei AMVVD Bacău, veteranul Raul Simion a vrut cu orice preț ca militarii aflați în baza aeriană Kandahar să afle că românii stau cu gândul la ei, că le apreciază sacrificiul. 

Mulțumind și pe această cale Inspectoratului Școlar Județean Bacău, AMVVD - reprezentat de Raul Simion - speră ca această acțiune să se repete an de an.

„Onoarea ca militarul din tetrele de operații să fie aproape, să simtă, să atingă, să aibă dovada palpabilă a copiilor țării lor. Fără dumneavoastră, fără mâna plină de afecțiune pe care ați întins-o militarilor teatrelor de operații, fără învățătura și exemplul oferit de doamnele învățătoare, fără suportul moral al părinților, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat. Nu pun prea mare preț pe cuvinte, la noi, militarii veterani, faptele contează. Dar cel puțin, acum, ne oferă șansa de a vă spune ce ați fost și încă mai sunteți pentru noi și șansa de a vă asigura că eforturile dumneavoastră, muncavși generozitatea sufletească pe care ați investit-o sunt încă vii. Participarea personalului Armatei României la misiuni în Teatrele de Operatii se desfășoară în condiții de risc ridicat, iar evenimentele sunt soldate cu pierderi nedorite de vieți sau cu vătămări grave fizice și psihice în rândul militarilor. România s-a alăturat Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, dar și altor state europene în 2014, prin adoptarea Legii 150/2014, privind modificarea și completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare. „Mulţumim cu emoţie adâncă militarilor şi civililor români, decedaţi sau răniţi, care s- au sacrificat în diverse Teatre de Operaţii, în unele dintre cele mai periculoase locuri din lume, aducând legitimitate, recunoaştere şi apreciere României. Faptele lor vor rămâne în paginile de istorie a României pentru a servi drept model generaţiilor următoare.”,a scris militarul veteran, președintele sucursalei AMVVD Bacău, Raul Simion, în scrisoarea de mulțumire adresata inspectorului general.

  România are în total 626 de soldați în Afganistan și va continua să sprijine misiunea NATO și în 2018.

Galerie de imagini

Lasă un comentariu