Evenimentul zilei

Vi07032020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sport România Anul Centenarului, un an de neuitat pentru profesorul-jurnalist Cristina Rusu. „Lecții de viață predate de militarii României la Cursul pentru jurnaliștii care transmit din zonele de conflict”

Anul Centenarului, un an de neuitat pentru profesorul-jurnalist Cristina Rusu. „Lecții de viață predate de militarii României la Cursul pentru jurnaliștii care transmit din zonele de conflict”

26 Iunie 2018 - 

Participanții la Cursul pentru jurmaliștii care transmit din zonele de conflict au avut parte de experiența vieții lor. Printre ei s-a aflat și Cristina Rusu, profesoara care cochetează de ceva ani buni cu jurnalismul, membră de bază în echipa de comunicare a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir”.

„O experiență cât se poate de plăcută pe care o voi purta mereu în suflet, acolo unde și-au făcut loc, pe lângă multe alte lucruri, și militarii Armatei României alături de care am petrecut 5 zile de neuitat în garnizoanele Constanța, Mangalia și Babadag”, ne-a declarat, în exclusivitate pentru EVZ.md, Cristina Rusu.

Obosită și grăbită să termine de scris materialul despre cursul la care a participat, Cristina ne-a asigurat că, în cel mai scurt timp, vom găsi povestea pe site-ul AMVVD. La câteva ore, curioși și nerăbdători am accesat și am găsit articolul:


„Ajunși la Constanța din toată țara, cei mai mulți dintre jurnaliști au abordat acest curs cu emoție deoarece, pe lângă  bagaje, au luat cu ei de acasă fobiile și limitele stabilite adesea, cu prea mare ușurință. Dar profesionalismul militarilor, care i-au instruit, dăruirea și pasiunea acestora au făcut ca solicitantele aplicații practice să pară mult mai ușoare, fobiile să dispară una câte una, iar limitele să fie trecute, rând pe rând, de jurnaliștii care au devenit din ce în ce mai încrezători în propriile forțe.

Toate activitățile cursului au fost adevărate lecții de viață, predate de militari, care pot fi utile, oricui și oricând, nu doar corespondenților ce transmit din Teatrele de Operații. Astfel, în zilele petrecute la curs, jurnaliștii au învățat noțiuni de prim-ajutor și de supraviețuire în teren necunoscut, s-au scufundat și au sărit în apele Mării Negre, de pe bărcile RIB, au făcut cunoștință cu armele de foc și cu procesul de neutralizare a dispozitivelor explozibile improvizate, au zburat cu avionul și elicopterul, au fost părtași și la o aplicație militară de 24 de ore cu specific adaptat misiunilor din Teatrele de Operații (proceduri în situația unui atac al insurgenților, răpire și recuperare de ostatici).

Deși solicitant fizic și psihic, sfârșitul cursului a adus pentru participanți și regretul că trebuie să se despartă atât unii de alții, cât și de militarii ce le-au fost alături. Au trăit zile minunate împreună iar  de la instructorii militari au învățat, înainte de toate, ce înseamnă curajul, responsabilitatea, profesionalismul și munca în echipă. Și, au mai învățat că, alături de militarii din Armata României, profesioniști de elită, oricine se poate autodepăși și își poate gestiona emoțiile în situații extreme.  Au  învățat ce înseamnă a fi jurnalist în zone de conflict.

După experiența de săptămâna trecută, cursanții și militarii au legat prietenii sincere. Armata României a câștigat mai mult respect și mai mulți fani din rândul jurnaliștilor. Cursul s-a încheiat prin ceremonia desfășurată la bordul fregatei ,,Regele Ferdinand”.  Emoțiile și amintirile sunt mai prezente ca niciodată în inimile jurnaliștilor care au descoperit sufletele frumoase ale militarilor, mascate de uniforme și de un profesionalism ireproșabil.

În exclusivitate pentru AMVVD, câțiva dintre jurnaliștii participanți la curs au transmis o parte din gândurile și emoțiile care îi încearcă la câteva zile după absolvirea acestuia.

,,Cea de-a XV-a ediție a Cursului pentru Jurnaliștii care transmit din zone de conflict a scris pentru mine o pagină importantă din viața mea! Sunt jurnalist, iar Armata României a fost mereu în sufletul meu, prin respectul deosebit pe care l-am purtat cadrelor militare. La acest curs, am avut ocazia să cunosc într-un alt mod activitatea militarilor, dar mai ales cât de organizați sunt și ce înseamnă efectuarea unui exercițiu. Militarii ne-au învățat ce este cel mai important: să purtăm grija celui de lângă noi, să lucrăm în echipă și să fim uniți permanent! Pentru mine, a fost prima dată când am mers la mare și când am zburat cu avionul, asta din cauza unor temeri vechi de apă și de înălțime, pe care astăzi le-am învins datorită instructorilor militari care mi-au demonstrat și mi-au dat încrederea că o să fie bine. Așa a și fost. Cursul acesta va rămâne în sufletul meu, pentru că mi-a schimbat mult gândirea, am învățat foarte multe lucruri necesare în viață, dar mai ales am văzut cât de greu este să fii militar, însă pentru ei, totul este bine pus la punct și tăria de care dau dovadă mai rar să o găsești. Respectul meu pentru Armata României a crescut înzecit în doar câteva zile și va rămâne pe viață! Le mulțumesc organizatorilor și tuturor forțelor implicate, iar apoi colegilor mei jurnaliști cu care am format o echipă deosebită!” – Diana Bumbeneci, Evenimentul Muscelean.

,,Cursul pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict a fost o nebunie, o experientă unică din care am învățat lucruri noi chiar și despre mine. Am întâlnit oameni frumoși, extrem de pasionați de ceea ce fac și gata oricând să împărtășească ceea ce știu cu cei din jur. Nicăieri nu am mai întâlnit o așa unitate între colegi, un spirit atât de altruist și optimist cum este în armată. Capacitățile lor fizice și mentale, se împletesc atât de bine cu iubirea de țară iar rezultatul este unul admirabil. Apreciez familiile acestor oameni pentru că înțeleg pasiunea lor și faptul că pericolul îi pândește la fiecare exercițiu. Mă înclin cu o admirație profundă în fața acestor militari care mi-au dat o adevarată lecție de viață” – Ioana Alexandrina Cârstea, România TV.

,,Sunt recunoscătoare că am avut privilegiul să particip la acest curs minunat, organizat impecabil de oameni care au avut grijă să fim în siguranță indiferent de riscul acțiunilor la care am participat și să dobândim cât mai multe cunoștințe despre modul în care acționează Armata României și relația pe care noi, jurnaliștii, o avem cu militarii, mai ales în situația în care ne deplasăm într-un Teatru de Operatii. A fost o experiență unică care, cu siguranță, va rămâne toată viata în mintea și în inima noastră, a celor care am trecut prin apă și foc, alături de oameni al căror curaj nu are limite!”– Adelina Boboc, Rador .

,,În afara faptului că am avut parte de o experiență unică, aș sublinia ideea că acest curs oferă posibilitatea (foarte rară) jurnaliștilor din țară să se familiarizeze cu anumite acțiuni și  cunoștințe  din zonele de conflict.  Cunoștințe care sunt vitale pentru siguranța oricărui jurnalist și a celor cu care lucrează. Ni s-a oferit șansa să ne testăm proriile limite într-un mediu care ne provoca dar oferea și siguranță în același timp. De asemenea am avut posibilitatea să cunoaștem alți jurnaliști din toată țara, să vedem cum funcționăm ca și colegi și, nu în ultimul rând, ca și oameni în astfel de situații. O experiență, un curs pe care-l recomand cu onestitate. – Szuzsanna Fodor, Studioul Harghita.

„Astăzi m-am trezit înaintea alarmei. Agitată și speriată. De normalitate. Ancorată într-o poveste banală, am realizat că sunt printre puținii oameni care au văzut cum arată un supererou în carne și oase. Nu mi-am imaginat niciodată că militarii pot ascunde sub uniforme niște suflete atât de sincere. Printre emoții, cred că am trăit una dintre cele mai frumoase săptămâni din viața mea. M-am autoevaluat și mi-am depășit limitele impuse imaginar. Am învățat că orice lucru imposibil are o slăbiciune. La 100 de ani de România, am cunoscut niște eroi”. – Sabina Lelcu- Antena 1 Transilvania.

Organizat de Direcția informare și relații publice a Ministerului Apărării Naționale, Cursul pentru jurnaliștii care transmit din zonele de conflict s-a bucurat de sprijinul Statului Major al Forțelor Navale și a Statului Major al Forțelor Aeriene.

Ediția din acest an a cursului a fost dedicată militarilor români, de la Batalionul 33 Manevră Curtea de Argeș, căzuți la datorie în Teatrul de Operații din Afganistan la 23 iunie 2010, sublocotenent p.m. Dan Ciubotaru și sublocotenent p.m. Paul Caracudă.

Menționăm că, la ediția din acest an a Cursului pentru jurnaliștii care transmit din zonele de conflict s-a aflat și Cristina Rusu, profesor și jurnalist, voluntar în departamentul Comunicare al Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir”.

De asemenea, în Anul Centenarului, printre militarii care au instruit participanții la curs s-au aflat eroii zilelor noastre, veterani ai Teatrelor de Operații.”, a scris viitorul jurnalist-corespondent al zonelor de conflict Cristina Rusu.

Pentru mai multe imagini accesează amvvd.ro

Lasă un comentariu