Imprimă această pagină

România:Forumul anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării începe astăzi la Palatul Parlamentului

27 Iunie 2019 - 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, participă joi la cel de-al VIII-lea Forum anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), organizat la Palatul Parlamentului, de Ministerul Afacerilor Externe, alături de Comisia Europeană şi Programul Transnaţional Dunărean (DTP).

''La 8 ani de când a fost înfiinţată, Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării se află la un moment de răscruce, iar noi vom face tot ce este posibil pentru a dezvolta un nou plan de acţiune, care să o transforme într-o strategie adecvată următorului deceniu. Comisia este pregătită să ofere asistenţă atât prin expertiza proprie în domeniul strategiilor macro-regionale, cât şi prin alocarea corespunzătoare de fonduri pentru proiectele comune în cadrul viitorului buget UE pe termen lung'', a declarat Corina Creţu.
Potrivit organizatorilor, la ediţia din acest an a Forumului, discuţiile se vor axa pe teme, precum conectivitatea, dezvoltarea clusterelor, cercetarea şi inovarea, digitalizarea şi implicarea societăţii civile, dar şi oportunităţile viitoare de finanţare din cadrul politicii de coeziune şi a programelor de cooperare inter-regională (Interreg) pentru perioada 2021-2027.
România exercită, în perioada 1 noiembrie 2018 - 30 octombrie 2019, Preşedinţia rotativă a SUERD, în urma deciziei consensuale a participanţilor.
Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, lansată în anul 2011, este una dintre cele patru macro-strategii existente la nivelul Uniunii Europene, şi reprezintă un mecanism de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice, sociale şi teritoriale a acestei macro-regiuni.
La Strategie participă 14 ţări dunărene, dintre care nouă state membre ale UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, ca stat federal, landurile Baden-Württemberg şi Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) şi cinci state terţe (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina).

Cristina Mathias

Articole recente - Cristina Mathias

Articole înrudite